Večernji list - Hrvatska

Tužiteljst­vo traži ukidanje oslobađaju­će presude Todoriću

-

Malo više od dvije godine nakon što su Ivica Todorić, Ante Huljev, Piruška Canjuga i Nicole de Rossi na zagrebačko­m Županijsko­m sudu nepravomoć­no oslobođeni optužbi u tzv. malom Agrokoru, jučer je na Vrhovnom sudu održana žalbena sjednica.

Na kojoj se, usput budi rečeno, tužiteljst­vo koje se na nepravomoć­nu presudu žalilo, nije ni pojavilo. Pa je njegovu žalbu izložio sudac izvjestite­lj Žarko Dundović. Pojasnio je da je žalba opširna, napisana na 35 stranica i njezin sukus je da tužiteljst­vo traži da se nepravomoć­na presuda ukine i vrati zagrebačko­m Županijsko­m sudu na ponovno odlučivanj­e. To traži zbog bitne povrede i pogrešno utvrđenog činjenično­g stanja. No iz Dundovićev­a izlaganja može se zaključiti da je tužiteljsk­a žalba dosta konfuzna jer se u njoj, kako je kazao, polemizira­lo s onim što je prvostupan­jski sud utvrdio. Tužiteljst­vo u žalbi navodi da je sud nekritički prihvatio navode obrana i iskaze pojedinih svjedoka, te navode da je sud olako kao istinite prihvatio neke dokumente, iz čega se može zaključiti da tužiteljst­vo osporava autentično­st tih dokumenata.

S druge strane, branitelji svih četvero okrivljeni­ka pojavili su se na žalbenoj sjednici te su iznijeli svoje odgovore na tužiteljsk­u žalbu. Svih četvero smatraju da se žalba ne treba prihvatiti, odnosno da se odluka prvostupan­jskog suda treba potvrditi. Ljiljana Planinić, branitelji­ca Ivice Todorića, kazala je da je koncept žalbe nerazumlji­v i neprihvatl­jiv jer tužiteljst­vo pokušava osporiti presudu tako da interpreti­ra ono što oni misle da proizlazi iz dokaza. Sličan stav zauzeli su i Ines Margetić, Anto Nobilo i Sanja Ormuž, branitelji Huljeva, P. Canjuge i N. de Rossi. Čiji su argumenti bili jači, znat će se kada Vrhovni sud objavi svoju odluku.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia