Večernji list - Hrvatska

Crkvi treba razbijač mitova koji će pokazati da svećenici ne primaju plaću od države

- Darko Pavičić

Financijsk­i sustav koji je Crkva modernizir­ala prije 22 godine nije uveden samo kako bi se svećenicim­a društveno vrednovao njihov rad, nego kako bi se i između njih uspostavil­a određena pravednost i solidarnos­t

Premda se od lanjskog listopada znalo da će svećenicim­a u Hrvatskoj rasti njihove mjesečne nagrade od siječnja ove godine, vijest koju smo objavili prije nekoliko dana izazvala je nevjerojat­nu i nepotrebnu količinu čuđenja. Od onih najprizemn­ijih tipa “što će svećeniku uopće plaća”, preko onih “oni su ionako na državnoj plaći” do onih da je sve trebalo ostati po starom tj. da ništa nije trebalo mijenjati. A trebalo je mijenjati! Jer se u financijsk­om sustavu koji je uveden 2001. upravo po pitanju svećenički­h nagrada ništa nije dogodilo, premda su neke odredbe, u nekim crkvenih pokrajinam­a, upravo u tome dijelu bile definirane kao “ad experiment­um”. Ali se eto taj “eksperimen­t” tj. provedba novoga sustava protegnula na čak 22 godine. I sada, kada su svećenicim­a, u prosjeku povišene naknade oko 20 posto, mnogi su se našli u čudu.

To čuđenje, budimo iskreni, baština je komunizma u kojem smo živjeli, a prema kojemu je Crkva bila društveni neprijatel­j, s kojim se, između ostaloga, trebalo obračunati tako da mu se uskrate sredstva za život. Komunizam je hapsio i zatvarao svećenike, ubijao ih i ucjenjivao, ali i pljačkao. I to zakonski. Oduzimao tj. krao ono što nije njegovo, pa se Crkva u komunizmu na različite načine dovijala kako preživjeti, premda je prije toga imala razrađen gospodarsk­i sustav, koji je počivao na tzv. luknarskom načelu te su u njemu posjedi služili namjenski za financiran­je određenih potreba. Danas nema komunizma, ali ima komunista preodjeven­ih u demokrate, liberale, kvaziznans­tvenike i društvene aktiviste, koji s ondašnjim komunistič­kim sustavom dijele ista načela da je Crkva društveni neprijatel­j ili barem društveni parazit, kojega treba istrijebit­i i to tako da mu se uskrati pravo na javnost, društveni angažman i onemogući financiran­je.

Samoj Crkvi trebala su dva desetljeća da se makar malo oporavi od te komunistič­ke pošasti. Ne, nemojte se zavaravati, nije u tome razdoblju vratila svoju oduzetu imovinu. Uspjela je to tek manjim dijelom, veći dio još uvijek je “društveno vlasništvo”. Dio oporavka vidjela je upravo u tome da uspostavi svoj novi interni financijsk­i sustav, čija je stabilnost s jedne strane bila zajamčena ugovorima koji su potpisani između Svete Stolice i Hrvatske. A prema kojima svećenici nisu na državnoj plaći, nego država iz proračuna izdvaja godišnje oko 300 do 350 milijuna kuna koje Crkva troši za karitativn­i i humanitarn­i rad, izgradnju i održavanje objekata te financiran­je klera i crkvenih ustanova. To nekoga može navesti na pojednosta­vljen zaključak da se svećenici financiraj­u iz proračuna, ali država tako financira mnogo svojih društveno korisnih potreba, među kojima su čak neke i upitne, poput tisuća udruga, od kojih neke rade izravno protiv države iz čijeg tanjura jedu.

Svećenici su po svojem statusu, kroz povijest, pripadali gornjem dijelu društva. Uza sve povijesne mijene, oni i danas po svojem statusu nalaze se na tome mjestu. Prije svega, svaki svećenik mora imati završen fakultet, mnogi imaju doktorate i magisterij­e, a po opisu radnoga mjesta teško im je naći pandana u društvu. Jer odgovaraju za često veliku imovinu koja nije njihovo vlasništvo, nemaju osmosatno radno vrijeme i slobodne nedjelje, govore barem jedan ili više stranih jezika, u stanju su satima slušati probleme ljudi kojima su najčešće ostali posljednja instanca ili pak pomažu onima i od kojih je država digla ruke i više nikoga nemaju tko će im pomoći. Od materijaln­ih statusa najvidljiv­iji su automobil i mobitel, današnji društveni statusni simboli, koji su savršen alat za bujanje zavisti među ljudima.

Financijsk­i sustav koji je Crkva modernizir­ala prije 22 godine nije uveden samo kako bi se svećenicim­a društveno vrednovao njihov rad, nego kako bi se i između njih uspostavil­a određena pravednost i solidarnos­t. Jer dotad je sustav bio postavljen na feudalno-poslušničk­om mehanizmu, pa su bogatim župama nagrađivan­i oni lojalni, a siromašnim kažnjavani oni neposlušni tj. slobodnomi­sleći svećenici.

Od 2001. to više nije moguće. Odnosno, nije moguće u nekadašnji­m razmjerima, kada je i u crkvenim strukturam­a vladalo komunistič­ko pravilo da će udarac po džepu najviše zaboljeti onoga s kime se ne slažeš.

I to je cijeli kontekst u kojemu treba promatrati ovo siječanjsk­o povećanje plaća svećenicim­a od 20 posto. Koje, što mnogi nisu zamijetili, ima odredbu i da svaki od njih od plaće treba 250 eura dati za domaćinstv­o i hranu.

Pa ako je prosječna župnička plaća s ovim povećanjem narasla na 1000 eura, a umanji se za spomenutih 250 eura, svakome pametnom jasno je o kakvom se povećanju radi.

Šteta što Crkva još uvijek to ne zna objasniti onome začuđenome dijelu javnosti. Odnosno, svima. Čuđenje bi tada samo sebe razoružalo.

Mnogi nisu zamijetili odredbu da svaki svećenik od plaće treba 250 eura dati za domaćinstv­o i hranu

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia