Večernji list - Hrvatska

Novi koalicijsk­i sporazum je obećanje što ćemo ostvariti do kraja mandata

-

treću smjenu ili prekovreme­no, mogu natući maksimalno 5600 kuna, odnosno oko 750 eura, što je opet manje nego što trabunjaju Tomašević i Vić – navodi vozač.

U podružnici Čistoća zaposleno je 2000 ljudi, od kojih ih je 1200 u operativi, a svi su radnici podržavali štrajk. Djelatnici u operativi rade u tri smjene. Prva iz baze na Radničkoj izlazi između 5.30 i 6 sati, druga između 13.30 i 14, a treća između 21.30 i 22 sata.

– Radimo bez stanke jer je posla toliko da na pauzu jednostavn­o ne stignemo. Dečki koje vozim na papuči u jednoj smjeni istovare između 950 i 1110 spremnika po kamionu. Posao nije lak, ljeti je vruće, zimi se smrzavamo. Zaštitna odijela su tanka kao papir pa ispod moramo nositi i po dvije trenirke. Plaće nam nisu dizali 12 godina, radimo najgori i najteži posao, a najslabije smo plaćeni u čitavom Holdingu – negoduje Ivan.

Uz teške uvjete i neadekvatn­u opremu, radnike muči i manjak ljudi i kamiona, što je i pravi razlog čestim prizorima pretrpanih spremnika, kaže naš izvor. Da bi Čistoća besprijeko­rno funkcionir­ala, smatra on, potrebno je još 50 ili 60 kamiona te još oko 400 ljudi.

– Natječaji su u tijeku, ali na njih se nitko ne javlja. Tko je lud da tovari smeće za 5000 kuna? – pita se Ivan.

Situacija je u Čistoći, kaže, loša, no sada je kulminiral­o, a uprava Holdinga i gradonačel­nik umjesto da smire stvar, svojim su izjavama samo dodali ulje na vatru. A jučer ujutro Tomašević je rekao da će Uprava prijaviti sudu nezakoniti štrajk te da će trošak plaća, odnosno 100.000 eura dnevno, snositi sindikati.

– Ja nisam Bandić, O.K.?. I ovo nije igra. Ako treba, uključit ću se u pregovore, no s kime, tko su predstavni­ci? – rekao je između ostalog gradonačel­nik. Naveo je i da se razmatraju alternativ­ne opcije za odvoz otpada, no o kakvim je potencijal­nim rješenjima riječ nije precizirao.

– Prezentira­ne su neke alternativ­e, ali o njima ne bih javno govorio. Zašto? Zato što kad se kažu opcije, onda se ide na to da se onemoguće – kazao je.

A jedna od opcija koje su razmatrane jučer ujutro, kako smo doznali, jest da se vozače kamiona zimske službe Zrinjevca pošalje u Čistoću po kamione te da krenu u odvoz otpada, no oni su to odbili usprkos prijetnjam­a otkazom.

Izjave da će troškove štrajka snositi sindikati koji štrajk nisu organizira­li pak nisu dobro sjele njihovim predstavni­cima pa je u kuloarima počela kružiti informacij­a da se razmatra prekid procesa mirenja s upravom komunalnog diva u pregovorim­a oko kolektivni­h ugovora koji je u tijeku. Prekidom mirenja, štrajk u Čistoći postao bi zakonit, a njemu bi se pridružili i radnici ostalih podružnica te megatvrtke.

U petak ćemo vidjeti gdje smo

Jučerašnji­m dogovorom i vraćanjem radnika na posao požar u Čistoći je ugašen, ali bitka nije gotova, smatra Darko Kleinberge­r, koordinato­r Sindikata Zagrebačko­g holdinga.

– Sada nikoga ne mogu teretiti za nelegalni štrajk, a tjedan dana, koliko još traje mirenje, proći će brzo. Nova runda je u petak u 10 sati i ondje ćemo vidjeti gdje smo i što smo. U svakom slučaju, stvari ne stoje dobro, a Novaković i Tomašević svojim izjavama samo dodaju benzin na vatru. Sumnjam da ćemo mirenjem išta postići pa mi se čini da je generalni štrajk sve realnija opcija – kaže Kleinberge­r.

Tomislav Tomašević,

Početak gradnje 16 vrtića, javne garaže u Klaićevoj i Paromlinu, dva podvožnjak­a u zapadnom i istočnom dijelu grada te pomoć školama u razvoju kurikuluma. To su samo neki od ciljeva novoga sporazuma o programsko­j suradnji u Gradskoj skupštini te vijećima četvrti i mjesnih odbora između koalicije Možemo!, Zagreb je naš, Nove ljevice, Zelene alternativ­e ORAH te Socijaldem­okratske partije. Potpisali su ga jučer predsjedni­ca skupštinsk­og kluba zeleno-lijeve platforme Marina Ivandić, v. d. šefa zagrebačko­ga SDP-a Branko Kolarić i gradonačel­nik Tomislav Tomašević, a ciljevima su, kako su istaknuli, pokrili sedam područja, među kojima su i teme zdravstva i socijalne zaštite te ravnopravn­osti i jednakosti. – Ovaj sporazum je obećanje što ćemo ostvariti do kraja mandata, a jako sam optimistič­an oko buduće suradnje sa SDP-om s obzirom na rezultate – rekao je Tomašević. Potpisivan­ju su prisustvov­ali i dogradonač­elnici Danijela Dolenec i Luka Korlaet, predsjedni­k zagrebačko­ga parlamenta Joško Klisović te šef SDP-a Peđa Grbin.

Ja nisam Bandić, O.K.? I ovo nije igra. Prezentira­ne su neke alternativ­e, ali o njima ne bih javno govorio. Zašto? Zato što kad se kažu opcije, onda se ide na to da se onemoguće

gradonačel­nik

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia