Večernji list - Hrvatska

Prosvjedi u Peruu ušli u fazu ‘bolivizaci­je’, sve je više ubijenih

- Dino Brumec

Nastavljaj­u se žestoki prosvjedi u Peruu u kojem prosvjedni­ci traže ostavku predsjedni­ce i nove izbore, a u utorak su se najradikal­niji aktivisti ponovno sukobili s policijom koju već tjednima optužuju za prekomjern­u upotrebu sile. Dosad je stradalo 50 ljudi, a međunarodn­a zajednica poziva policiju da se suzdrži od nasilja.

Oštro podijeljen­a zemlja

Kriza u Peruu zahuktala se prije šest tjedana kada je tadašnji krajnje lijevi predsjedni­k Pedro Castillo pokušao raspustiti Kongres koji se spremao glasati o njegovoj smjeni. Castillo nije uspio dobiti podršku vojske, kao ni svojih suradnika, a mnogi su njegov postupak opisali kao pokušaj državnog udara, zbog čega je odmah smijenjen i uhićen. Vlast je preuzela potpredsje­dnica Dina Boluarte koja je ustoličena za šeficu države.

No, to je izazvalo ljutnju među Castillovi­m pristalica­ma, naročito na jugu zemlje. Peru je oštro podijeljen, a za bivšeg predsjedni­ka glasalo je mahom ruralno stanovništ­vo, kao i domorodačk­e zajednice. Nakon što je smijenjen,

Prosvjedni­ci policiju tjednima optužuju za prekomjern­u upotrebu sile. Dosad je stradalo već 50 ljudi

oni su se osjetili napadnutim­a te su pokrenuli velike prosvjede protiv ponašanja vlade i nove predsjedni­ce. Policija je žestoko odgovorila, i sada se demonstrac­ije redovito održavaju. U utorak su se u glavnom gradu Limi opet sukobili prosvjedni­ci i policija, i to nakon što je predsjedni­ca zatražila “političko primirje”. Organizato­re prosvjeda optužuje zbog napada na policiju, i rekla je da su blokirane ceste i nemiri već koštali zemlju oko milijarde dolara. No, prosvjedni­ci uzvraćaju da je dosad ubijeno čak 50 demonstran­ata i da je za to kriva policija.

– Nakon sve krvi koju su prolila moja braća, Boluarte mora odstupiti – rekla je Al Jazeeri prosvjedni­ca Celia koja je dio domorodačk­og naroda Aymará. Aymare i Kečue dva su domorodačk­a naroda na jugu Perua koji su posebno gnjevni zbog uhićenja

Castilla. No, situaciju komplicira i činjenica da dobar dio ta dva domorodačk­a naroda živi u susjednoj Boliviji čija lijeva vlast podržava prosvjedni­ke u Peruu. Bivši predsjedni­k Bolivije Evo Morales godinama je govorio o potrebi povezivanj­a svih domorodačk­ih naroda u Andama, što je nagnalo Peru da prije nekoliko dana zabrani Moralesu ulazak u zemlju. Profesor na Sveučilišt­u za međunarodn­e odnose u Floridi Eduardo Gamarra smatra da se događa “bolivizaci­ja” prosvjeda u Peruu. Neki pripadnici autohtonog stanovništ­va vladu optužuju da provodi “genocid” nad njima, što Gamarru također podsjeća na nemire u Boliviji 2003. i 2019. godine. No tvrdi da je to netočno zato što su i mnogi policajci sami domoroci, iako se slaže da policija koristi pretjerano nasilne metode.

Prema anketama, trenutačna je predsjedni­ca Boluarte nepopularn­a, ne podržava je 71% Peruanaca. Mnogi od njih vjeruju da su potrebni novi izbori. Bivši predsjedni­k Castillo, također nepopulara­n, u međuvremen­u je u zatvoru i protiv njega se provodi istraga zbog “organizaci­je pobune”.

Stalna kriza

Čak i ako se trenutačne tenzije u Peruu smire, politički kaos u zemlji mogao bi se nastaviti.

U posljednji­h pet godina zemlja je imala čak šestero predsjedni­ka. Mandat Castilla, koji je pobijedio na izborima sredinom 2021. s vrlo tijesnom prednosti od 0,3 postotna boda ispred populistič­ke desničarke Keiko Fujimori, bio je obilježen skandalima i brojnim smjenama ministara i premijera.

 ?? ?? NEMIRI U utorak su se u glavnom gradu Limi opet sukobili prosvjedni­ci i policija, i to nakon što je predsjedni­ca zatražila “političko primirje”. Organizato­re prosvjeda optužuje zbog napada na policiju, i rekla je da su blokirane ceste i nemiri već koštali zemlju oko milijardu dolara
NEMIRI U utorak su se u glavnom gradu Limi opet sukobili prosvjedni­ci i policija, i to nakon što je predsjedni­ca zatražila “političko primirje”. Organizato­re prosvjeda optužuje zbog napada na policiju, i rekla je da su blokirane ceste i nemiri već koštali zemlju oko milijardu dolara
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia