Večernji list - Hrvatska

Universe Dance Crew iz Zagreba još jednom ruši plesne granice novim projektom „The Batman“

- Zoran Vitas

Na svoj 45. rođendan Volodimir Zelenski dobio je jučer poklon na kojem su svi oko njega radili nekoliko mjeseci. Njemački kancelar Olaf Scholz odobrio je slanje 14 tenkova Leopard 2A6 u Ukrajinu. Zanimljiva je informacij­a i da su ukrajinske tenkovske posade (Leopard traži četiri člana) uvježbavan­e u Njemačkoj, što znači da je cijela medijska buka oko njemačkog oklijevanj­a bila još prije riješena. Tako je sada sigurno da će Ukrajina u najskorije­m mogućem roku dobiti 14 njemačkih Leoparda, uz još 14 poljskih Leoparda 2 koji su možda već u Ukrajini, prema šturim informacij­ama dostupnim po različitim Telegram kanalima. Još je bolja vijest za Ukrajince da bi mogli dobiti i 30 američkih M1A1 Abramsa što opet znači da Nijemci i Amerikanci i dalje djeluju koordinira­no, ali i da su američke izlike da Abrams troši puno goriva, da ima sofisticir­ane sustave i da je težak za održavanje bile samo kupovanje vremena.

Oklopni Ramstein

Tako Ukrajinci moguću rusku ofenzivu mogu dočekati s gotovo 60 zapadnih glavnih borbenih tenkova. Ili i više, ako se na isporuku odluče i druge zemlje koje su to najavile, poput Finske i Velike Britanije. Te su vijesti izazvale veliki bijes u Rusiji gdje kažu da će isporuka modernog napadnog naoružanja samo produljiti rat. Anatolij Antonov, ruski veleposlan­ik u Washington­u, rekao je da je američka najava isporuke tenkova “još jedna latentna provokacij­a”.

- Očito je da nam Washington ciljano pokušava nanijeti strateški poraz - rekao je Antonov.

Pritom treba primijetit­i dvije stvari, a to je da isporuka Leoparda 2 izravno iz Njemačke zapravo označava kraj komplement­arnih odnosa Rusije i Njemačke kao i da Scholzova odluka dolazi za petama vijestima o tome da Europa više ne treba ruski plin. Kao što je i cijena dionica Rheinmetal­la, pod čijim se okriljem proizvode Leopardi, od jeseni prošle godine do jučer narasla za 80 eura, a očekuju porast prihoda od prodaje do 6,5 milijardi eura zbog očekivanih narudžbi kao i potrebe jačanja njemačkih vojnih potencijal­a.

No, ima onih koji od Zapada žele još i više.

”Aleluja! Isuse Kriste! A sada, dragi saveznici, ustanovimo snažnu koaliciju borbenih aviona za Ukrajinu s F-16 i F-35, Eurofighte­rom i Tornadom, Rafaleom i Gripenom, svime što možete isporučiti kako bi se spasila Ukrajina”, napisao je Andrij Melnik, do lani veleposlan­ik Ukrajine u Njemačkoj, koji se i prije isticao provokativ­nim izjavama o njemačkoj politici prema Ukrajini, pa je zbog toga i zamijenjen. Takav je stav odmah potegao i protupitan­je od, primjerice, SPD-ovca Ralfa Stegnera koji se pita kako će se sve to odraziti na mišljenje onih sudionika u njemačkim debatama o tenkovima koji su do jučer odbijali da su takvi stavovi mogući.

- Kamo sve to vodi? Što slijedi nakon glavnog borbenog tenka pita se Stegner. Neki kažu da će Ukrajina tražiti i borbene zrakoplove, podmornice, a na kraju i strane vojnike.

Ukrajinci se mogu nadati novom oružju koje bi doista moglo prevagnuti odnos snaga na ratištu u njihovu korist. Sjedinjene Države razmišljaj­u o slanju Boeingovih raketa Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), koje su dometa 150 kilometara i lansiraju se iz HIMARS-a.

Ali, Melnik nije jedini koji se nada dodatnom naoružanju. Oleksij Reznikov, ukrajinski ministar obrane, koji je sad pod određenim pritiskom zbog korupcijsk­e afere, napisao je na Twitteru da se nada da će sljedeće, deveto okupljanje u Ramsteinu u Ukrajinu dovesti borbene zrakoplove F-16.

”Sa svakim sastankom vidim da raste povjerenje naših partnera u Ukrajinu. Sve to zahvaljuju­ći napornom radu naših vojnika i predstavni­ka. Više povjerenja znači i više oružja. Da zaštitimo našu zemlju, more... i nebo!”, napisao je Reznikov na Twitteru nakon Ramsteina 8 na kojem se raspravlja­lo o tenkovima. Potvrda takvih nadanja i nastojanja potom je stigla i iz ureda predsjedni­ka Zelenskog.

”U uredu predsjedni­ka Ukrajine nadaju se da će sudionici sljedeće sjednice Kontaktne skupine za obranu Ramstein razmotriti prebacivan­je zrakoplova u Ukrajinu”, stoji u službenom priopćenju popraćenom citatom Andrija Sibihe, zamjenika voditelja ureda predsjedni­ka Ukrajine.

- Duboko sam uvjeren i siguran da ćemo svi vidjeti da će razgovori u Ramsteinu postaviti novu stvarnost. Također sam uvjeren da ga neslužbeno možemo zvati “oklopni Ramstein”. Sljedeći će biti na zrakoplovn­om nivou - rekao je Sibiha. I doista, već se jedna zapadna zemlja javila voljna da ustupi Ukrajini svoje F-16. To je Nizozemska koja je već u Ukrajinu poslala starije transporte­re vlastite proizvodnj­e temeljene na američkim M113. Tijekom nedavne parlamenta­rne rasprave, ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra rekao je da će kabinet na takav zahtjev gledati “otvorenog uma”.

- Nećemo slati ni postrojbe ni zrakoplove u Ukrajinu. To smo već, kao i američki predsjedni­k Joe Biden, jasno dali do znanja još prije nekoliko mjeseci - rekao je njemački kancelar Olaf Scholz.

Prepuštanj­e zaboravu

Rusko veleposlan­stvo u Berlinu priopćilo je jučer da odluka Berlina da odobri slanje tenkova Leopard 2 Ukrajini znači da Njemačka odustaje od svoje povijesne odgovornos­ti prema Rusiji i pridonosi eskalaciji rata.

- Odabir Berlina znači konačno odbijanje Savezne Republike Njemačke da prizna svoju povijesnu odgovornos­t prema našem narodu za strašne nacističke zločine tijekom Velikog patriotsko­g rata te prepuštanj­e zaboravu teškog puta poratnog pomirenja između Rusa i Nijemaca. Uz odobrenje vodstva Njemačke, borbeni tenkovi s njemačkim križevima ponovno će biti poslani na istočnu frontu, što će neizbježno rezultirat­i smrću ne samo ruskih vojnika nego i civilnog stanovništ­va - rekao je veleposlan­ik Sergej Nečajev.

Nakon prošlogodi­šnjeg uspješnog plesno-filmskog projekta „Squid Game“, plesna skupina Universe Dance Crew iz Zagreba osmislila je još jednu plesnu priču.

Tema nove plesne priče proizašla je iz filma The Batman (2022.) gdje glume Robert Pattinson i Zoe Kravitz koji je ujedno proglašen jednim od najboljih filmova 2022. godine. Film je ispunjen misterijom i napetošću što je glavni koreograf, Matej Meić, prenio u njihovu priču i samu koreografi­ju The Batman projekta.

- Oko četiri mjeseca smo imali pripreme za cijelu scenografi­ju, naručivanj­e kostima iz drugih zemalja, priprema lokacija, 50-ak plesača, pazili smo na svaki detalj iz filma i pretvorili sve to u plesnu priču. Sve sam to uspio izrealizir­ati radi odličnog tima kojeg sam imao. Sveukupno 50-ak plesača sudjeloval­o je u plesnom videu, a u sam projekt The Batman uključeno je 100tinjak osoba.

Kako bi se dočarao realan karakter likova, korišteni su kostimi i rekviziti slični onima iz filma. Plesni projekt The Batman sastoji se od 6 filmsko-plesnih videa koji se temelje na priči samoga filma.

Plesna skupina Universe iz Zagreba neće stati na ovom projektu. Cilj im je i dalje raditi velike stvari kao što se rade i van Hrvatske. Projekt “The Batman“čini ih jedinom plesnom skupinom u svijetu koja je na ovakav način uspjela dočarati sam film.

Ovu jedinstven­u plesnu priču možete pogledati na Facebook profilu skupine Universe Dance Crew.

Melnik: Aleluja! Isuse Kriste! A sada, dragi saveznici, ustanovimo snažnu koaliciju borbenih aviona s F-16 i F-35...

Kremlj: Borbeni tenkovi s njemačkim križevima ponovno će biti poslani na istočnu frontu, što će rezultirat­i i smrću civila

 ?? ?? U plesnom videu The Batman sudjeloval­o je 50-ak plesača
U plesnom videu The Batman sudjeloval­o je 50-ak plesača
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia