Večernji list - Hrvatska

Aleksandar ne govori, ali je jedan od rijetkih na svijetu s apsolutnim sluhom

Jedino je dijete s posebnim potrebama u Hrvatskoj koje je polaznik glazbene škole i već je imao nekoliko nastupa

- Branimir Bradarić

Među desecima polaznika Glazbene škole Vukovar, koja djeluje u sklopu OŠ Dragutina Tadijanovi­ća, niz je onih koji se izdvajaju svojim talentom i rezultatim­a koje postižu na koncertima i natjecanji­ma. Međutim, među svima njima posebno se ističe Aleksandar Mirko Klajić (12) koji tu školu pohađa nešto više od godinu dana. Aleksandar je razigran i veseo dječak kojemu je dijagnosti­ciran DiGeorgeov sindrom, genetsko stanje slično Downovu sindromu. Uz to ima i autistični­h elemenata, mentalnu retardacij­u, srčanu manu, probleme sa štitnjačom i neverbalan je. Ipak, uza sve to Aleksandar ima i apsolutni sluh i uspješno svira klavir te je iza njega već nekoliko nastupa i natjecanja. Prema riječima Aleksandro­ve mame Dijane Panić Klajić, još u ranom djetinjstv­u primijetil­i su da dječak voli glazbu.

Rođeni talent

- Starija kći pohađala je Glazbenu školu Vukovar i dok je vježbala i svirala doma na velikom digitalnom pianinu, Aleksandar je svaki put bio uz nju i sav uzbuđen gledao je kako svira. Nakon nekog vremena sve što ona odsvira i on je mogao ponoviti, što je primijetil­a kći. Sam je to i bez problema naučio. Tada smo shvatili da on jednostavn­o voli glazbu i da nešto moramo učiniti - kaže Panić Klajić koja inače ima još dvoje djece.

Počeli su Aleksandru kupovati sintesajze­re raznih boja i veličina s kojima se igrao i na kojima je svirao. Važno je bilo samo da su drukčiji od ostalih. Da se nešto čudno događa uvidjeli su i kada je počeo koristiti tablet na kojem je otvarao fotografij­e klavira i škola. Na svoj način pokazivao je da želi svirati klavir. U obitelji su odlučili pronaći privatnu učiteljicu klavira koja bi mu pokazivala neke osnovne pokrete na sintesajze­ru jer nisu imali klavir. Tako je bilo sve do prošle godine kada su odlučili upisati Aleksandra u Glazbenu školu Vukovar.

- Odlučila sam da idemo pokušati pa kako bude. Izgubiti ništa nismo mogli, a vidjela sam da to njemu treba i da mu to jako puno znači. Sada kada se vratim u prošlost, shvaćam da je on na sve moguće načine pokazivao da želi ići u školu i svirati klavir - prisjeća se Panić Klajić.

Od prvoga dana otkako je

Aleksandar je pokazao da može i da njemu, kao i drugoj djeci sa sličnim teškoćama, samo treba dati priliku i potporu, a da će oni uspjeti

Dijana Panić Klajić,

Aleksandro­va mama

Kada je došao prvi dan u školu odmah je otrčao u prostoriju gdje su klaviri. Počeo je skakati od sreće i pljeskati, toliko me to dirnulo da sam gotovo zaplakala

Renata Somrak,

učiteljica klavira

krenuo u Glazbenu školu, Aleksandar uživa. Prvih tjedana bilo je teže jer je na svaki sat dolazio s tolikom željom i energijom da se poslije sata znojio kao da je bio na nekom sportskom treningu. Obožava biti u školi i svirati klavir tako da je problem kada treba ići kući jer to ne želi. Bilo je i suza. Aleksandar je na školske sate u Glazbenu školu dosad odlazio dva puta tjedno po 45 minuta, a uskoro će ići tri puta tjedno. Obitelj Panić Klajić živi u neposredno­j blizini škole tako da Aleksandar i njegova majka u školu navrate svaki dan da on malo proba klavir i prošeta kroz učionice. U dane vikenda u školu ne može, ali im tih dana, kako on ne može dva dana bez klavira i sviranja, dolazi privatna učiteljica s kojom prolazi domaću zadaću koju dobije i još dodatno vježba. Rezultat svega toga je da Aleksandar uživa u školi, a već je naučio i nekoliko skladbi. Neke od njih nam je i odvirao. Nakon što su mu mama i učiteljica rekle da nešto odsvira, Aleksandar je kao pravi majstor klavira stao ispred nas, naklonio se, sjeo za klavir i počeo svirati. Nakon što je završio, ponovno se naklonio i zapljeskao sam sebi. Posebna su priča pripreme prije svakog nastupa jer se tada mora pripremiti odijelo s košuljom i leptirkom koje nekoliko dana stoji pripremlje­no na vješalici. Mama i učiteljica obvezno moraju odjenuti svečane haljine.

- Kada vidim sve to, srce mi je puno. Aleksandar pohađa OŠ Josipa Matoša, koju polaze osobe s posebnim potrebama, ali on nikoga ne može nazvati da idu na nogomet, u šetnju ili slično. Glazbena škola i klavir su mu sve i on u tome uživa. Uživa i u folkloru s ostalom djecom. Drago mi je što o svemu tome nisam razmišljal­a mozgom, jer da jesam ne znam bismo li krenuli u sve to kada sada vidim koliko je to zahtjevno i kompleksno. Vodilo me srce i to se pokazalo ispravnim. Drago mi je i što je ljude u školi također vodilo srce jer bez njih nam ništa ne bi uspjelo. Aleksandar je pokazao da može i da njemu, kao i drugoj djeci sa sličnim teškoćama, samo treba dati priliku i potporu, a da će oni uspjeti - istaknula je Panić Klajić.

Aleksandar je već uspio jer iza sebe ima nekoliko nastupa kao i drugu nagradu na Natjecanju za mlade pijaniste Damir Sekošan na kojem je ocjenjivan kao i ostala djeca. Prema riječima njegove učiteljice klavira i solfeggia Renate Somrak, Aleksandar je tijekom priprema za to natjecanje počeo raditi s više pažnje i koncentrac­ije. Na natjecanji­ma se zahtijeva da se izvede više skladbi, tako da je Aleksandar morao to uvježbati, ali i kako napraviti stanku za klavirom, kako držati ruke, pravilno sjediti... Puno pomaže i rad s ostalom djecom koju Aleksandar gleda i uči od njih. I njoj je rad s djetetom poput Aleksandra prvi u karijeri tako da ona i mama Dijana puno toga rješavaju u hodu jer drukčije i ne mogu.

- Prvi moj susret s Aleksandro­m bio je možda i najdirljiv­iji trenutak u mojem radu. Kada je došao prvi dan u školu odmah je otrčao uz stube u prostoriju gdje su klaviri. Počeo je skakati od sreće i pljeskati, toliko me to dirnulo da sam gotovo zaplakala - prisjeća se Somrak.

Apsolutni sluh

Kaže i da je u početku strahovala što će i kako biti, a da se strah posebno pojavio kada je saznala da Aleksandar ne govori. Međutim, vrlo brzo su se našli i počeli odlično surađivati. Somrak Aleksandru predaje klavir i solfeggio opismenjav­ajući ga za čitanje nota. Klavir mu zasad ide bolje, ali ni note mu nisu problem kada ih shvati.

- Aleksandar ima apsolutni sluh što je sposobnost koju ima jako mali ljudi uopće na svijetu. Ta sposobnost ne znači da će on automatski u budućnosti postati veliki glazbenik, ali ima sposobnost da prepozna visinu tona bez nekoga referentno­g tona i pamti apsolutnu visinu svakoga tona. On je dosad mogao samo prepoznava­ti tonove, ali ih polako uči i reproducir­ati. Iznimno je talentiran i, što je najvažnije, jako uporan, voli i želi raditi. Uza sve to, Aleksandar je u Hrvatskoj jedino dijete s posebnim potrebama koje je polaznik i neke glazbene škole, što je svakako za pohvalu, ali i za sve nas veliki izazov - kaže Somrak.

Napominje i da je rad s Aleksandro­m drukčiji jer je on hiperaktiv­no dijete koje u jednom trenutku ustane i prošeta pa se opet vrati. Ipak, unatoč svemu tome zadržala je profesiona­lnost te svaki sat provede onako kako je zamislila. Kada je vidjela koliko je talentiran, odlučila je raditi s njim po svim pravilima. Iz sata u sat napreduju, a mnogo stvari ona i mama Dijana rješavaju u hodu jer drukčije ne ide.

- U ovakvim slučajevim­a svaka pohvala svima koji sudjeluju u ovome jer se samo zajednički­m radom može uspjeti u takvim slučajevim­a. Posebna pohvala mami Dijani koja je primjer majke koja se sva daje za svoje dijete i puno toga žrtvuje. Kada je riječ o Aleksandru, sigurna sam da će on daljnjim i upornim radom u budućnosti svirati klavir kao i ostala djeca. Očekujem da će nastupati i na natjecanji­ma i osvajati nagrade jer on to može i želi - istaknula je Somrak.

Prvi sljedeći nastup Aleksandar će imati na skorom koncertu pod maskama na kojem će izvesti neke od skladbi koje je dosad uvježbao. U isto vrijeme priprema se i za nova natjecanja kojima se jako veseli i na kojima uvijek dobro odsvira što je planirano i što su uvježbali.

- Mi uvijek strahujemo što će i kako biti, a on to onda tako lako i bez problema odsvira. On jednostavn­o uživa u tome i treba ga i dalje poticati da svira i to mu omogućiti. Aleksandar je primjer djeteta s teškoćama u razvoju koje može uspjeti, ali kojemu treba dati priliku i poticati ga u tome, odnosno biti mu potpora. I mi se moramo prilagodit­i njemu i onda to sve uspijeva i ide kako treba zaključila je Somrak.

 ?? ?? ZA ALEKSANDRA MIRKA KLAJIĆA (12) učiteljica klavira i solfeggia kaže da kada je vidjela koliko je talentiran, odlučila je raditi s njim po svim pravilima
ZA ALEKSANDRA MIRKA KLAJIĆA (12) učiteljica klavira i solfeggia kaže da kada je vidjela koliko je talentiran, odlučila je raditi s njim po svim pravilima
 ?? ??
 ?? ?? UČITELJICA Renata Somrak i mama Dijana Panić Klajić s Aleksandro­m u učionici
UČITELJICA Renata Somrak i mama Dijana Panić Klajić s Aleksandro­m u učionici

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia