Večernji list - Hrvatska

Ivušić otputovao na Cipar

-

I treća važna karika Osijeka napušta Gradski vrt, nakon Lászla Kleinheisl­era i Diona Drene Belje, odlazi i Ivica Ivušić.

Naime, reprezenta­tivni čuvar mreže nije bio na treningu Osijeka, očito je dobio dozvolu da otputuje na Cipar i finišira svoj transfer u Pafos, trenutačno trećeplasi­rani klub ciparske lige. Zanimanje ciparskog kluba traje već duže, Ivušić je bio zadovoljan ponuđenim uvjetima i prije, ali Osijek nije bio zadovoljan ponuđenom odštetom. Sada su se dva kluba očito “našla” i dogovorila pa je Ivušić mogao dovršavati svoj transfer. U Pafosu je nekadašnji igrač Zagreba Besart Abdurahimi. Transfer Ivušića mogao bi iznositi oko dva milijuna eura, uz bonuse. Što je zajedničko nogometnim reprezenta­cijama Nizozemske i Hrvatske? Obje su na posljednje­m Svjetskom prvenstvu ispale od – Argentine.

– Da, ali Hrvatska u polufinalu, a Nizozemska u četvrtfina­lu. To je ovdje u Nizozemsko­j doživljeno kao velik neuspjeh – kazao nam je u telefonsko­m razgovoru bivši Dinamov nogometaš, Crnogorac Željko Petrović (57), koji od 1992. godine živi u nizozemsko­m Den Boschu.

Objasnio je svoju izjavu, navodeći kako su očekivanja nizozemske javnosti od reprezenta­cije izazvale optimistič­ne najave bivšega izbornika Louisa van Gaala.

– Van Gaal je najavio kako u Katar ide po svjetsku titulu ili barem finale. I naravno da su kritike nakon ispadanja u četvrtfina­lu bile žestoke – kazao je Petrović.

Najgori ždrijeb

Kako gledate na šanse Hrvatske za finale Lige nacija?

– Po meni je ovo najgori ždrijeb za Hrvatsku, ne zato što je ona slabija od Nizozemske, nego zato što u Rotterdamu neće do izražaja doći hrvatski navijači. Bit će to utakmica u veličanstv­enom ambijentu stadiona De Kuijp, na kojemu će nizozemska publika biti mnogostruk­o brojnija, a to u ovakvim utakmicama može biti značajna prednost – ističe Petrović.

A snaga momčadi? Je li i po tome Nizozemska favorit?

– Kako Nizozemska može biti favorit protiv selekcije koja na zadnja dva SP-a ima dvije medalje? Nizozemci će ove godine pod Koemanom vratiti svoj tradiciona­lni sustav igre, 4-3-3, onaj po kojemu su prepoznatl­jivi. Hrvatska će najviše ovisiti o stanju i raspoložen­ju Luke Modrića, tog doista fenomenaln­oga dečka i nogometaša, čije te ponašanje, gard, odnos prema suparniku jednostavn­o vuče da mu poželiš da nešto osvoji – napominje Petrović, pa nastavlja:

– Govori se da Hrvatska nema napadača. I doista, ona nema Šukera, Bokšića, Pršu..., ali Dalić to tako izvrsno vodi da jednom zabljesne Kramarić, drugi put Petković, treći put Livaja. Kao – nema napadača, a Hrvatska najprije srebrna, pa onda brončana.

Respekt pomoćnicim­a

Petrović se iskreno divi uspjesima Hrvatske te potencira jedan kut koji je često malo i zanemaren.

– Svaka čast Daliću, ali meni katkad bude žao kako njegovi stručni suradnici Mandžukić, Olić, Ćorluka, Ladić i Mrmić ostaju u sjeni, a njihove su zasluge za uspjehe reprezenta­cije goleme. Ti momci zaslužuju doista svaki respekt – ističe Petrović.

Reprezenta­tivci Nizozemske koji su bili na popisu za SP 2022. procijenje­ni su na čak 605,25 milijuna eura (Hrvatska na 400 milijuna eura), a predvode je nogometaši europskih velikana Manchester Cityja (Ake), Liverpoola (Van Dijk, Gakpe), Manchester Uniteda (Weghorst), Barcelone (F. de Jong), Bayerna (De Ligt, Blind), Atletica (Depay)...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia