Večernji list - Hrvatska

Čileanac najbolji strijelac, Filip Glavaš osmi

-

svjetski vrh, ali upravo je Egipat bio naša ulaznica za četvrtfina­le, a to je bila najlošija utakmica koju smo odigrali na SP-u. Sad, kad je sve završilo, vidio sam koji su nedostaci ove reprezenta­cije, na čemu treba najviše raditi. I dobijem li priliku, znam čega ću se prvo uhvatiti – istaknuo je Perkovac.

Imamo li problem s vratarima? – Ne bih rekao da je to ključni problem. Vratari žive od obrana i s njima treba razgovarat­i što im najviše odgovara, a što im ne odgovara kada igramo protiv neke reprezenta­cije. Ako neki vratar bolje brani šutove s krila ili s pozicije kružnog napadača, obrana mu mora omogućiti da zaustavlja šutove izvana. Ako neki vratar dobro brani šutove s devet metara, obrana mu mora zatvoriti krila i crtu. U moje vrijeme Mirko Bašić znao je reći: “Pustite krila i pivota. Njih prepustite meni, a vi iz obrane zatvarajte vanjske šutove”. Tako je i bilo. Mi moramo dobro posložiti obranu. To je ključ svakog uspjeha. Naravno da bi bilo idealno kada bi se pronašli igrači koji podjednako dobro igraju napad i obranu, kada ne bi trebali mijenjati po jednog ili dva igrača. Prošla su vremena specijalac­a u obrani. Danas medalje osvajaju reprezenta­cije koje imaju šest podjednako dobrih igrača u oba smjera – naglasio je Perkovac.

Prioritet je odlazak na OI

Kada možemo očekivati Hrvatsku na postolju jednog velikog natjecanja?

– Teško je to reći. To se može dogoditi odmah na sljedećem Europskom prvenstvu, a može se dogoditi za dvije, tri godine. Bitno je da se pokrenemo. Izgubljene su dvije, tri godine, što zbog pandemije što zbog lošeg načina vođenja reprezenta­cije. Naravno, jedan od prioriteta mora biti odlazak na Olimpijske igre u Parizu 2024. godine. Deveto mjesto po meni će sigurno voditi u dodatne kvalifikac­ije, vjerojatno i deseto. A u dodatnim kvalifikac­ijama bit će jako važno da ne upadnemo u skupinu s tri europske reprezenta­cije kao što je bio slučaj u Tokiju pa smo ispali u krugu s Francuskom i Portugalom – kaže Perkovac.

U nekakvom idealnom scenariju u sljedećih godinu dana bilo bi dobro da Danska bude svjetski, Egipat afrički, a Švedska europski prvak. Francuska ide na OI kao domaćin. U tom slučaju kvalifikac­ije za OI iz Europe igrale bi Njemačka, Mađarska, Španjolska, Norveška, Hrvatska i Slovenija. Domaćini kvalifikac­ija bile bi najbolje rangirane reprezenta­cije s ovog SP-a, vjerojatno Španjolska, Njemačka i Norveška.

Nakon dva odigrana kruga, odnosno u skupinama President kupa Svjetskog rukometnog prvenstva najbolji strijelac je Čileanac Erwin Feuchtmann s 46 pogodaka iz šest utakmica. Ta brojka sigurno će se povećati nakon susreta protiv Tunisa (susret za 25. mjesto). Na drugom mjestu za sada je Islanđanin Elisson s 45 pogodaka, a treći je Nizozemac Smits s 44 pogotka. No Island i Nizozemska završili su svoje nastupe na SP-u pa priliku da na kraju bude najbolji strijelac turnira ima netko od igrača čije su reprezenta­cije još u igri. Prije svega to su Danac Gidsel (42 pogotka) i Nijemac Knorr (37). Inače, naš najbolji strijelac je Filip Glavaš s 36 pogodaka (osmo mjesto za sada na listi strijelaca). Najbolji asistent je Islanđanin Kristjanss­on (39 uspješnih dodavanja), ispred Knorra (37) i Gottfridss­ona (36). Luka Cindrić je s 33 asistencij­e na četvrtom mjestu. Najbolji “kradljivac” je Francuz Fabregas. On je osvojio deset lopti, a Duvnjak je peti sa šest “ukradenih lopti”.

Što se tiče vratara, na prvome mjestu po postotku obranjenih lopti su Šveđani Thulin (46 posto) i Palicka (41), a na trećem je mjestu Francuz Desbonnet (39). Mate Šunjić na 11. je mjestu s 33 posto uspješnih obrana, i to zahvaljuju­ći sjajnoj izvedbi protiv Belgije kada je imao 20 obrana.

Imam veliku podršku suigrača iz Atlante s kojima sam 1996. osvojio zlatnu olimpijsku medalju

Vekić je u Melbourneu uprihodila 342 tisuće eura, bit će 34. na WTA listi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia