Večernji list - Hrvatska

Za Shiffrin 84. pobjeda, Ljutić 25. vrijeme

- Edi Džindo

Ingemar Stenmark, rekorder po broju pobjeda (86) u Svjetskom skijaškom kupu, može polako pripremati čestitku Mikaeli Shiffrin za rušenje njegova rekorda jer je Amerikanka jučer u veleslalom­skoj utrci u Kronplatzu postigla

84. pobjedu. Izborila je to ispred Norvežanke Mowinckel (+0.82) i Šveđanke Hector (+1.19) i pojačala izglede za osvajanje tri Globusa – Malog u slalomu i veleslalom­u i Velikog u ukupnom poretku. Nakon izlijetanj­a dan prije u drugom laufu, dan uoči svog

19. rođendana, Zrinka Ljutić je ovaj put osvojila veleslalom­ske bodove jer je drugi lauf završila s 25. vremenom (+ 3.75 iza pobjednice). Najvećoj hrvatskoj nadi to su drugi veleslalom­ski bodovi. (db)

Nakon svježih siječanjsk­ih promjena na tržištu, od 18 klubova u njemačkoj Bundesligi, njih 10 ima hrvatske predstavni­ke. Ukupno 14 naših nogometaša i jedan naš glavni trener trenutačno su u bundesliga­škim momčadima, a više od pola njih u gornjem je dijelu ljestvice.

Gvardiol neprikosno­ven

Najviše razgovora proteklih dana, u kontekstu Hrvata u Bundesligi, vodi se oko bivšeg kapetana i izbornika hrvatske reprezenta­cije Nike Kovača koji je opet pokazao da s uvjetno rečeno manjim klubom može postići velike rezultate. Nakon katastrofa­lnog početka sezone u Wolfsburgu, Kovač je momčad doveo u nevjerojat­nu formu s nizom od 11 utakmica bez poraza. Uz to je u posljednji­h šest utakmica Wolfsburg najbolji klub Bundeslige, postigao je isključivo pobjede, uz fantastičn­u gol-razliku od 22:1, te tako sa dna tablice došao do borbe za mjesta koja vode u Europu, a možda čak i nešto više. Iako nužno hrvatski igrači u njegovu kadru nisu znatno pridonijel­i tim rezultatim­a (Bartol Franjić na klupi, Josip Brekalo izvan momčadi), postoje drugi hrvatski igrači koji jako pridonose svojim klubovima.

Priča o Jošku Gvardiolu nam je svima već poznata pa nećemo trošiti puno riječi. Najveći svjetski stoperski talent će, vrlo je to izvjesno, postati najskuplje prodani igrač u povijesti Leipziga i najskuplje prodani branič u povijesti nogometa. Također nije naodmet reći da, što sezona ide dalje, njegova forma postaje sve bolja. Dva momka koja bi Leipzigu mogla poremetiti planove u borbi za mjesta u Ligi prvaka su Kristijan Jakić i Hrvoje Smolčić, koji su po svemu sudeći predodređe­ni za stupove obrane Eintrachta u bližoj, ali i nešto daljoj budućnosti. Jakić je prve prilike u klubu dobio kao središnji vezni igrač, zatim je igrao kao desnokriln­i bek, a sad je, čini se, dobio i ulogu središnjeg stopera u formaciji s trojicom igrača u zadnjoj liniji. Desni stoper u toj formaciji je Hrvoje Smolčić, koji je već kao tinejdžer bio kapetan Rijeke i igrač za kojeg je bilo samo

Čolina (gol) i Beljo (asistencij­a) već su u debiju u Augsburgu ostavili dobar dojam

pitanje vremena kad će postati dio Eintrachto­ve prve momčadi nakon što je ljetos došao u klub.

Za ta mjesta u Ligi prvaka bi se, poprilično iznenadno, mogao boriti i Union Berlin u čije je redove kao najskuplje pojačanje u povijesti kluba (8,5 mil. €) iz Celtica došao naš desni bek Josip Juranović. Union je osvježenje ove sezone pod sjajnim vodstvom Ursa Fischera, a jedina slaba karika bio je Cristopher Trimmel koji je, unatoč sjajnim brojkama u asistencij­ama, kao 35-godišnjak vrlo spor u pokrivanju kontri i polukontri. Juranović bi trebao donijeti Unionu dodatnu energiju u neočekivan­oj borbi blizu vrha ljestvice.

Kad smo već kod najnovijih imena Bundeslige, kako ne istaknuti ona Augsburgov­a. Iako je riječ o donjem dijelu ljestvice, i Dion Drena Beljo i David Čolina su dolaskom iz HNL-a pokazali da odmah mogu biti igrači prevage. U svojem debiju, i to pred više od 80 tisuća ljudi na gostovanju kod dortmundsk­e Borussije, Beljo je kao starter sjajno presingom ukrao loptu Schlotterb­ecku i asistirao za gol u prvom dijelu, a Čolina je u drugom dijelu pri ulasku s klupe zabio gol već pri prvom dodiru lopte u Bundesligi. Augsburg je tijesno izgubio taj susret 4:3, ali naši igrači su pokazali da izravno iz HNL-a mogu biti važni i u klubovima najjačih liga. Iako im možda ova bundesliga­ška sezona nije najbolja, i Andrej Kramarić i Borna Sosa i dalje dobro igraju i pridonose visokoj razini svojih momčadi. Krama je u Hoffenheim­u, u nešto “tišoj” sezoni za svoje standarde, postigao pet pogodaka i dva puta asistirao za gol, a Borna Sosa ima zavidan broj asistencij­a za braniča - u 13 nastupa čak osam, no njegov je Stuttgart pri samom dnu ljestvice.

Imat ćemo prvaka

Pri samom dnu je i Hertha u koju su ove sezone pristigli Hrvati Ivan Šunjić i Filip Uremović, a unatoč dobroj količini prilika i minutaži (pogotovo za Šunjića), Hertha jednostavn­o kao cjelina nije dobro posložena i trebat će uložiti puno truda da bi se nešto promijenil­o. Nešto bolje, oko sredine ljestvice, stoji Köln u kojem igra 22-godišnji stoper Nikola Soldo, sin bivšeg hrvatskog reprezenta­tivca Zvonimira Solde. Nikola u prvoj momčadi igra dobro, čvrst obrambeni nogomet. Za kraj pregleda ostaje nam igrač koji ima možda i najmanju minutažu od svih spomenutih te samo šest nastupa i tek je treći izbor na svojoj poziciji, ali na kraju sezone će vjerojatno biti najsretnij­i od svih, s trofejom u ruci - Bayernov desni bek Josip Stanišić.

 ?? ??
 ?? ?? JOŠKO GVARDIOL Zvijezda je Leipziga, a kako sezona odmiče, tako je i on u sve boljoj formi
JOŠKO GVARDIOL Zvijezda je Leipziga, a kako sezona odmiče, tako je i on u sve boljoj formi
 ?? ?? NIKO KOVAČ S Wolfsburgo­m ima sjajan niz od šest uzastopnih pobjeda i golrazliku 22:1
NIKO KOVAČ S Wolfsburgo­m ima sjajan niz od šest uzastopnih pobjeda i golrazliku 22:1
 ?? ?? KRISTIJAN JAKIĆ U Eintrachtu bio je veznjak, pa desni bočni igrač, a sada je stoper
KRISTIJAN JAKIĆ U Eintrachtu bio je veznjak, pa desni bočni igrač, a sada je stoper
 ?? ?? JOSIP JURANOVIĆ Trebao bi u Unionu zamijeniti sporog i starog kapetana Trimmela (35)
JOSIP JURANOVIĆ Trebao bi u Unionu zamijeniti sporog i starog kapetana Trimmela (35)
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia