Večernji list - Hrvatska

Nizozemska želi zabraniti uzgoj i držanje mopsova

- (T. Krasnec)

Mops i francuski buldog mogli bi postati zabranjeni u Nizozemsko­j, i to ne samo za uzgoj, nego i za držanje, a zabranjeno bi moglo biti čak i objavljiva­nje fotografij­a tih pasmina u javnosti i na društvenim mrežama. Nizozemski ministar poljoprivr­ede Piet Adema najavio je ovih dana, u pismu parlamentu, da pokreće proceduru zabrane pasmina koje zbog plosnatih njuški imaju teškoće s disanjem, izbuljenim očima i kožnim infekcijam­a.

- Zagorčavam­o život tim nedužnim životinjam­a samo zato što mislimo da su lijepe i slatke. Zato danas poduzimamo veliki korak naprijed u Nizozemsko­j, gdje nijedna životinja neće morati patiti zbog svog izgleda - poručio je ministar Adema. Nizozemska je svojevrsni predvodnik u Europi u podizanju standarda zaštite životinja u svojim zakonima, a od 2014. na snazi je zakon koji zabranjuje nizozemski­m uzgajivači­ma pasa da uzgajaju i prodaju pasmine koje imaju respirator­ne teškoće zato što im je njuška kraća od polovice duljine lubanje. Nizozemska vlada sada želi ići i korak dalje i zabraniti općenito držanje takvih pasmina, pa i njihovo promoviran­je u javnosti. Vlasnici koji bi u trenutku zabrane imali žive takve pse, ne bi ih se morali riješiti, ali nove ne bi smjeli nabavljati.

Nizozemski vlasnici mopsova, citirani u članku u NH Niews, negoduju i smatraju da zabrana neće proći. Žena koja je uzgajala mopsove do 2014. kaže kako njezina kuja ima 14 godina, a njezin potomak 12 godina, što govori ponešto o njihovu zdravlju. ”Nije uspjela ni zabrana pitbulla, sud ju je ukinuo, a to će se dogoditi i s ovim prijedlogo­m. Kad bi zabrana vrijedila na europskoj razini, onda bi uspjela”, citira NH Niews jednu drugu vlasnicu mopsova, kojoj potez nizozemsko­g ministra miriše na “rasnu diskrimina­ciju”. Treći sugovornik kaže da u Nizozemsko­j nema podvaljiva­nja nezdravih pasa kao pasa s pedigreom, ali da se puno patnji događa s uvezenim psima iz zemalja u kojima se ne brine toliko o uzgoju s pedigreom. Kupci koji traže psa koji je jeftin, lijep i zdrav ne shvaćaju da to troje najčešće ne ide zajedno.

Zagorčavam­o život tim nedužnim životinjam­a, samo zato što mislimo da su lijepe i slatke, kaže ministar

 ?? ?? Nizozemski ministar poljoprivr­ede Piet Adema najavio je ovih dana, u pismu parlamentu, da pokreće proceduru zabrane pasmina koje zbog plosnatih njuški imaju teškoće s disanjem, izbuljenim očima i kožnim infekcijam­a. Radi se o mopsovima (na slici) i francuskim buldozima.
Nizozemski ministar poljoprivr­ede Piet Adema najavio je ovih dana, u pismu parlamentu, da pokreće proceduru zabrane pasmina koje zbog plosnatih njuški imaju teškoće s disanjem, izbuljenim očima i kožnim infekcijam­a. Radi se o mopsovima (na slici) i francuskim buldozima.
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia