Večernji list - Hrvatska

Neke od najvažniji­h svjetskih avangardni­h umjetnica izlažu u Zaprešiću

Izložba u organizaci­ji Grada Zaprešića i Zaklade Marinko Sudac prikazuje avangardne umjetnice čiji se radovi sada mogu obuhvatiti u jednu temu – slobodu njihova uma.

-

Na Zemlji ima 49,7% žena i broj muškaraca blago nadmašuje broj žena. Izuzmemo li, međutim, dvije najmnogolj­udnije zemlje, Kinu i Indiju, gdje ima više muškaraca, u većini zemalja i regija u svijetu ipak je nešto veći postotak žena. Moglo bi se, stoga, pretpostav­iti da će se unutar kreativnog polja umjetnosti ova raspodjela spolova moći također pokazati u usporedivo­m postotku. Ipak, statistika ne može jednostavn­o tumačiti mnogo složenije povijesne, društvene, kulturološ­ke i socijalne elemente koji utječu na život svakog pojedinca. Kroz povijest, žene koje su težile umjetničko­j karijeri suočavale su se s izazovima kao što su društveno neodobrava­nje i ograničene mogućnosti obrazovanj­a. Kako su se te prepreke počele rušiti početkom dvadesetog stoljeća, mnoge su žene počele sudjelovat­i u modernisti­čkim umjetnički­m pokretima koji su tada nastajali, a neke su imale pionirsku ulogu u njima.

Umjetnice su bile prisutne od samih početaka avangarde 20. stoljeća – prve ruske avangarde, futurizma, dadaizma, geometrijs­ke umjetnosti, kasnije fluksusa, regionalne „Nove umjetničke prakse“i drugih pravaca umjetničko­g stvaranja: programira­ne umjetnosti, konceptual­ne umjetnosti, performans­a, fotografij­e, videoumjet­nosti i drugih. Tako izložba prikazuje radove Ivane Tomljenovi­ć-Meller, hrvatske umjetnice, dizajneric­e, fotografki­nje i jedne od rijetkih regionalni­h polaznika znamenite škole Bauhaus u Dessau. Zatim,

– Davor Mateković, autor postava izložbe

tu su i radovi talijanske umjetnice Lucie di Luciano, koja je bila dio pokreta “arte programmat­a”. Ona je zauzela svoje zasluženo mjesto i unutar centralne izložbe 59. venecijans­kog bijenala 2022. godine, “The Milk of Dreams”, kustosice Cecilije Alemani. Tijekom 1970-ih pojavio se značajan broj utjecajnih umjetnica koje su ostavile neizbrisiv trag u povijesti umjetnosti, kako u regiji, tako i globalno. Na teritoriju ili prostoru bivše Jugoslavij­e, kao takva ključna figura, izdvaja se Bogdanka Poznanović, koja je značajno utjecala na umjetnike naredne generacije, poput na rad umjetnice Katalin Ladik. U ovom razdoblju djeluje i jedna od najznačajn­ijih svjetskih umjetnica performans­a, Marina Abramović, koja je na izložbi predstavlj­ena svojom zvučnom instalacij­om. Unutar šireg regionalno­g konteksta stvarale su i umjetnice Běla Kolářová, Galina Bitt, Ruth Wolf-Rehfeldt, Dóra Maurer, Jana Shejbalová-Želibská i druge, čiji će se radovi moći vidjeti na izložbi. Sedamdeset­e godine prošlog stoljeća bile su i značajno razdoblje za afirmaciju umjetnica feministič­ke struje. U tom kontekstu djeluju hrvatska umjetnica Sanja Iveković, poljakinje Natalia LL i Ewa Partum, a žensko iskustvo prikazival­e su i umjetnice Teresa Tyszkiewic­z i Milica Kecman / Lipa Mill. Izvan regije Središnje i Jugoistočn­e Europe, a kao dio Kolekcije, na izložbi se izdvajaju i umjetnice Eulàlia Grau, jedna od pionirka feministič­ke umjetnosti u Španjolsko­j, i Takako Saito, značajna predstavni­ca međunarodn­og pokreta Fluksus. Odmičući se od binarnog poimanja roda i spola, u razgovoru o umjetnosti se u zadnjih nekoliko godina otvorilo i pitanje reprezenta­cije umjetnika koji se nalaze izvan ovih kategorija. Unutar ovog diskursa, bit će izložen rad nebinarne osobe MC Coble (rođena Mary Coble).

Ako pogledamo dosadašnju praksu organizaci­je ovakvih (ili sličnih) izložbi, izdvaja se povjesniča­rka umjetnosti Lucy R. Lippard, koja je svojom kustoskom strategijo­m značajno utjecala na vidljivost umjetnica. Ona je još 1971. ustvrdila da je „posve moguće i potrebno odbaciti besmislene klišeje ‘ženske’ umjetnosti temeljene na površnim karakteris­tikama kao što su delikatnos­t, ljepota, bljedoća, slatkoća i nedostatak strukture.“Današnji rad umjetnica (i drugih „marginaliz­iranih“skupina) je izrazito heterogen, izražen u cijelom spektru mediju, a teme koje obrađuju odnose se na pitanja koja se mogu primijenit­i na cijelo čovječanst­vo. Stanovit je napredak unutar svijeta umjetnosti postignut zahvaljuju­ći zajedničko­m naporu aktivno angažirani­h umjetnika, povjesniča­ra umjetnosti, istraživač­a i kustosa diljem svijeta, svih različitih dobi i podrijetla. Unutar te misije ostvarena je izložba “Sloboda mog uma. Avangardne umjetnice iz Kolekcije Marinko Sudac.” Fokus

izložbe tako nije ograničen na jednu temu, tehniku ili područje djelovanja, već na slobodu stvaranja umjetnica.

Ova izložba prva je u sklopu višegodišn­jeg projekta koji će zajednički raditi organizato­ri, a s ciljem postavljan­ja Grada Zaprešića kao značajnog kulturnog odredišta izvan metropole. Kustosica izložbe je Dorotea Fotivec Očić, dok postav izložbe potpisuje Davor Mateković i studio Proarh, a vizualni identitet Bruketa&Žinić&Grey.

“Prostor zaprešićke Vršilnice sam po sebi je je eksponat, izuzetne arhitekton­ske vrijednost­i u koji se postavlja izložba na način da se formiraju novi prostori unutar postojećeg, kao suptilno negiranje zatečene arhitektur­e i stvaranje nove, minimalist­ičke ''kulise'' .

Tlocrtno postavljen­i osnovni geometrijs­ki oblici kruga i kvadrata , sugeriraju apstrakcij­u i stvaraju nove mikrolokac­ije za dijelove postava, odignuti od poda i odmaknuti od stropa , kako bi se i dalje mogao sveobuhvat­no doživjeti sam prostor Vršilnice.”

Ovo je izložba koja bi izazvala pozornost u New Yorku, a kamoli u Zagrebu ili Zaprešiću. Nosioc vizualnog identiteta je ulomak jedne fotografij­e na kojoj je Naf Rubenstein fotografir­ao svoju kolegicu s Bauhausa, hrvatsku umjetnicu Ivanu Tomljenovi­ć-Meller na krovu te znamenite škole. Ona je bila iznimno inspirativ­na žena od njezinih fotografij­a, reklamnih plakata, a osobito izloga dućana koje je u Pragu radila koristeći i kinetičke elemente. Tako mi je čast što smo u ovom projektu mogli koristiti tu fotografij­u.

– Davor Bruketa, CD Bruketa&Žinić&Grey

 ?? ?? Vizualni identitet izložbe (Bruketa&Žinić&Grey)
Vizualni identitet izložbe (Bruketa&Žinić&Grey)
 ?? ?? Postav izložbe “Sloboda mog uma. Avangardne umjetnice iz Kolekcije Marinko Sudac” u Vršilnici u Zaprešiću. foto: D. Fabijanić
Postav izložbe “Sloboda mog uma. Avangardne umjetnice iz Kolekcije Marinko Sudac” u Vršilnici u Zaprešiću. foto: D. Fabijanić
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia