Večernji list - Hrvatska

Kokainska priča s policajcim­a je – izmišljoti­na

Iznošenje neistina može se podvesti i pod uznemirava­nje javnosti, a to je inače kazneno djelo

- Ivana Jakelić

”Ubi me prejaka riječ”, kaže stih neke pjesme. A prejaka riječ “ubila” je i Slavka Sakomana, čovjeka koji je iznošenjem priča iz treće ruke naštetio i svom ugledu, ali, kako je to dobro u svom priopćenju poentirala i zagrebačka policija, i njezinu ugledu.

Razgovaral­i sa svima

Nakon što je doktor Sakoman, čovjek koji se godinama bavio problemati­kom zloporabe droga i ovisnošću o drogama, na N1 televiziji javno prozvao policajce za konzumiran­je kokaina, ispalo je da je cijela priča - izmišljoti­na. Tako tvrdi zagrebačka policija koja je nakon Sakomanovi­h javnih istupa ispitala njega i sve umiješane u tu priču. Nakon što su proveli izvide, utvrdili su da je priča o policajcim­a, među kojima je navodno i sin jednog državnog dužnosnika, koji su došli na intervenci­ju pa onda na toj intervenci­ji izvadili i šmrkali kokain – izmišljoti­na.

– Razgovaral­i smo s dr. Sakomanom, osobama koje su mu prenijele spomenute navode o policajcim­a koji su navodno konzumiral­i kokain i svjedocima koji su mogli potvrditi ili opovrgnuti činjenice iz njihovih iskazivanj­a. Nakon svega poduzetog, odnosno obavljenih razgovora te brojnih drugih činjenični­h provjera, utvrđeno je da se događaj u kojem troje policijski­h službenika u novogodišn­joj noći dolazi na intervenci­ju i konzumira kokain pred osobama koje su se tamo zatekle nije nikada ni dogodio, odnosno priča je izmišljena. To je izričito izjavila osoba koja je sve pokrenula, navodeći da je taj događaj s policajcim­a izmislila kako bi skrenula pozornost sa svoje odgovornos­ti, a također je utvrđeno da je osoba novogodišn­ju noć provela na posve drugoj adresi u društvu posve drugih osoba što su u svojim iskazima svjedoci i potvrdili – kazali su u policiji.

Iz njihova priopćenja može se zaključiti da slučaj nije okončan jer oni će o spomenutom izvijestit­i “nadležno državno odvjetništ­vo, kao i sve druge nadležne institucij­e te poduzeti daljnje mjere i radnje u koordinaci­ji s nadležnim državnim odvjetništ­vom.” Drugim riječima, na koncu cijele priče dr. Sakoman mogao bi biti i prijavljen zbog uznemirava­nja javnosti. A javnost je bez sumnje bila uznemirena iznošenjem netočnih i neprovjere­nih informacij­a. Dr. Sakoman morao bi i trebao znati da je svaki građanin ove države dužan prijaviti kazneno djelo ako za njega zna.

Pravne posljedice

Kaznena djela se prijavljuj­u policiji i DORH-u jer su to mjerodavne institucij­e za istraživan­je tih navoda. Iznošenje neprovjere­nih informacij­a ne čini korist društvu u cjelini, a sve javne osobe, što se u Hrvatskoj počesto zaboravlja, trebale bi paziti što govore. Te je li ono što govore istina ili laž. A trebale bi biti i svjesne da iznošenje raznih neistina, obmana i poluistina za sobom vuče i neke kazneno-pravne posljedice. Jer koliko god se to u žaru borbe za nečijih pet minuta slave katkad zaboravlja, takvo je ponašanje – kazneno djelo.

 ?? ?? NA KONCU cijele priče dr. Sakoman bi mogao biti i prijavljen zbog uznemirava­nja javnosti
NA KONCU cijele priče dr. Sakoman bi mogao biti i prijavljen zbog uznemirava­nja javnosti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia