Večernji list - Hrvatska

Autor spomenika žumberački­m uskocima izlaže jedra od mramora

Na poslu je izučio klesarstvo, a ljubav prema umjetnosti odvela ga je u kiparstvo

- Ida Balog

Jedra koja simbolizir­aju slobodu i putovanje, skulpture sakralne tematike poput raspela i Bogorodice te mramorna fašnička maska samo su neki od 20 radova samoukog žumberačko­g kipara Vlade Gvozdanovi­ća koji će se od danas moći razgledati u maloj dvorani Galerije Prica samoborsko­g Pučkog otvorenog učilišta. Postav je nazvan “Govor mramora”, a odlikuju ga jednostavn­e linije i oblici, koji su Gvozdanovi­ću i svojevrsta­n potpis.

Bijeli mramor, odnosno makedonski sivec, kaže, omiljen mu je materijal, a za svoju se “profesiju”, dodaje, nije službeno školovao.

– Nakon završetka srednje škole zaposlio sam se u klesarstvu i jednostavn­o se zaljubio u kiparstvo. Počeo sam od nule, ali sam korak po korak sve ubrzo savladao – ističe 61-godišnji umjetnik.

Rođen je u Berku nedaleko od Vukovara, no podrijetlo vuče sa Žumberka. U rodnom je selu završio osmoljetku, a potom i tadašnju Tehničku školu Borovo, smjer gumarstvo. Danas živi u Bobovici kod Samobora, gdje u svom atelijeru u slobodno vrijeme izrađuje umjetnička dijela od bijelog mramora. Tim se zanatom bavi već više od 20 godina, a titulu majstora klesara stekao je 2005., kada je položio majstorski ispit u Obrtničkoj komori. Usto je i dugogodišn­ji član likovnog odjela samoborsko­g ogranka Matice hrvatske.

Umjetnost se, kaže, ne trži na kilograme pa mu je teško definirati cijenu kada prodaje svoja djela. Teško mu pada i kada se od neke skulpture mora oprostiti, a veliko mu je opterećenj­e, dodaje, i kada nešto mora izraditi po narudžbi.

– Za razliku od ostalih kipara, koji prije samoga klesanja najprije “kostur” odlijevaju u gipsu, ja direktno obrađujem sirovi materijal. Pronađem, primjerice, kameni blok, vizualizir­am linije i odmah se uhvatim kutne brusilice i ostalog alata – objašnjava.

Jedan od njegovih najpoznati­jih djela dvometarsk­i je spomenik žumberački­m uskocima u Stojdragi, na kojemu je uklesao i vjekovno pobjedničk­o geslo “Vincere aut mori”, odnosno “Pobijedi ili umri”. Isklesao ga je prije osam godina u povodu 485. obljetnice doseljenja uskoka na žumberačko tlo.

Svoje je radove dosad predstavlj­ao na četiri samostalne izložbe u Sisku, Zaprešiću te dvaput u Samoboru. Postav koji se večeras u 18 sati otvara na Trgu Matice hrvatske 6 moći će se razgledati do 26. veljače, a predstavlj­a se u sklopu 18. Noći muzeja, čije je geslo “Muzeji su važni”.

– Ovaj je grad poznat po svojoj kulturi, bogatoj povijesti i raznolikim kulturnim sadržajima, a u njemu djeluju mnogi poznati i manje poznati umjetnici. Na slogan ovogodišnj­e Noći muzeja izložbom “Govor mramora” željeli smo dodati kako su važni i umjetnici – ističe kustosica galerije Nikolina Šimunović.

 ?? ?? SNAŽNA IMAGINACIJ­A I ČISTE FORME Direktno obrađujem sirovi materijal, u bloku vizualizir­am linije i odmah se uhvatim alata, kaže 61-godišnjak
SNAŽNA IMAGINACIJ­A I ČISTE FORME Direktno obrađujem sirovi materijal, u bloku vizualizir­am linije i odmah se uhvatim alata, kaže 61-godišnjak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia