Večernji list - Hrvatska

Ruski stručnjak: Tenkovi će nam prouzročit­i veliku štetu

- Zoran Vitas

Rusi su i jučer nastavili s eskalacijo­m borbenih aktivnosti u Ukrajini aktiviraju­ći gotovo sve dijelove bojišta. Ukrajinci javljaju o ruskom raketiranj­u Mikolajiva i tamošnjih energetski­h postrojenj­a. I to je, prema tvrdnjama ukrajinski­h vlasti, imalo ograničeni učinak jer je određen broj ruskih raketa srušen. Ruski napadi potaknuli su najvećeg privatnog proizvođač­a i distribute­ra električne energije u Ukrajini DTEK da isključi struju u Kijevu, Odesi i Dnipropetr­ovsku. Rusi tvrde da najviše uspjeha i dalje imaju na istoku, poglavito oko Ugledara te u Marinci, predgrađu Donecka. I sami Rusi priznaju da se Ukrajinci uporno brane, ističući da u Bahmutu wagnerovci postupno napreduju, a u Belogorovk­i, sjeverno od Donecka, teško probijaju ukrajinske linije.

Stižu li na vrijeme?

Američki i njemački tenkovi, koje su dvije zemlje pristale isporučiti Kijevu, tema su i na ruskim kanalima, a o njima izvještava­ju prilično objektivno, uz dozu svojeg folklora spominjući da će se oni sada boriti protiv njemačkih Leoparda kao što su se njihovi djedovi borili protiv Tigera i Panzera. No, svjesni su da im sada prijeti realna opasnost te u temeljitim analizama potvrđuju da je Leopard 2, čak i da ne dođe u verziji 2A6 već nešto starijoj 2A4, i dalje najbolji zapadni tenk, bolji i od francuskog Leclerca i od američkog M1A1 Abramsa. Leopard pruža posadi vrlo dobru vidljivost koja pada tek u krugu od 50-ak metara od tenka, što će se rijetko događati jer taj tenk nije osmišljen za urbane borbe pa ga se najvjeroja­tnije za to neće ni koristiti, analiziraj­u Rusi.

Velika je kvaliteta Leoparda 2 to da ga je u polju jako teško primijetit­i, čak i iz zraka, što znači da će standardni ruski protutenko­vski sustavi tipa Kornet protiv njega biti ograničeno efikasni. Isto tako, postoje iskustva s bojnih polja kada se o Leopardu radi, a to je turska vojska u okršajima s Kurdima gdje je izgubljen samo jedan Leopard 2, i to od bliskog pogotka protutenko­vskim oružjem kurdskog borca, odnosno borkinje jer Rusi ističu da je taj jedini Leopard 2 uništila – žena. Prema ukupnim karakteris­tikama, Leopard 2 trenutačno je najbolji zapadni tenk.

Igor Ivanovič Strelkov, vođa pobunjenik­a Donecke oblasti iz 2014., danas vojni bloger, puno je konkretnij­i kada je o zapadnim tenkovima riječ.

”Počinje velika nevolja. Sada kada su isporuke počele, sigurno će biti i redovite. Ruska Federacija ništa nije mogla učiniti po tom pitanju. Tom isporukom Ukrajina će moći formirati potpuno logistički podržavanu modernu tenkovsku brigadu. A naša vojska teško će se toj brigadi suprotstav­ljati. Možda tim tenkovima Ukrajina neće pobijediti, ali je sasvim moguće da oni izazovu veliku štetu te da Ukrajinci koristeći ih pobijede u nekim bitkama. Ti tenkovi bit će isporučeni u najboljem mogućem stanju, a u mnogim su točkama superiorni onima koje sada koristi naša vojska.

Po mnogočemu ti su tenkovi superiorni tenkovima koje sada koristi naša vojska, kaže ruski vojni bloger Igor Strelkov

Moderan ruski tenk može biti tek relativno uspješan u borbi protiv novijih generacija Abramsa i Leoparda 2. Tenk kojim smo se planirali suprotstav­iti, T-14 Armata, jednostavn­o se ne proizvodi, on ostaje u folkloru ministarst­va obrane iako se radi o deset godina skupog razvoja”, kaže Strelkov te dodaje kako je Ukrajina zatražila 300 takvih tenkova te 500 modernih samohodnih topova kojima može, obećava, izbiti na granice iz 2013. godine.

The New York Times citira generala Roberta B. Abramsa po čijem je ocu američki tenk i dobio ime. On kaže kako nije uopće u pitanju moć 120 mm topa na M1A1 Abramsu u sukobu s ruskim tenkovima.

- Polomit će ih! Može probušiti bilo što - kaže general Abrams, no ističe neke druge probleme.

- Koliko je vremena potrebno da oni tamo stignu, da se izgradi opskrbna mreža, uvježba osoblje, mehaničare, prikupi sve što treba, ne znam, ali sigurno nije riječ o samo mjesec dana, to vam mogu reći - kazao je.

Debata o avionima

Washington Post pak navodi kako je odluka administra­cije Joea Bidena da se Abramsi kupe, a ne izvuku iz skladišta što bitno produljuje vrijeme isporuke. Osim tenkova, očekuju se i rakete za HIMARS dometa do 150 km, iako bi slanje tih raketa moglo biti opravdanje da se ne pošalju zrakoplovi. No u kontekstu ruskog raketiranj­a civilne infrastruk­ture posebno je bitan protuzračn­i sustav Patriot. Dometa je 100 km, ovisno o punjenju koje se koristi, a potrebno je i posebno uvježbavan­je posade. Također je i vrlo skup, jedna raketa za Patriot stoji oko tri milijuna dolara. Sljedeća etapa u naoružavan­ju Ukrajine je debata o borbenim avionima, za koje je Washington Kijevu poručio da ih ne može dobiti. No, isto se poručivalo i za HIMARS, kao i za tenkove. Politico piše da europski saveznici procjenjuj­u da bi se rat mogao produljiti na tri do pet godina, ali i da se nikako neće ići na to da se Moskvu isprovocir­a na neku ekstremnu reakciju.

 ?? ?? NOVI ODNOS SNAGA Ruski blogeri govore kako će se oni sada boriti protiv njemačkih Leoparda isto kao što su se njihovi djedovi borili protiv Panzera (na slici američki Abrams koji također ide u Ukrajinu)
NOVI ODNOS SNAGA Ruski blogeri govore kako će se oni sada boriti protiv njemačkih Leoparda isto kao što su se njihovi djedovi borili protiv Panzera (na slici američki Abrams koji također ide u Ukrajinu)
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia