Večernji list - Hrvatska

Priča o raspadu Jugoslavij­e na koju hrle i oni koji nikada nisu bili u teatru

- Bojana Radović

Tko je jednog popodneva u jesen 1981. godine mogao i pomisliti da ćemo u 21. stoljeću gledati kazališnu predstavu koja se bavi fenomenom koji je nastao baš tog dana, tog poslijepod­neva? Fenom je Lepa Brena, koja je tada u televizijs­kom šou-programu Milovana Ilića Minimaksa zapjevala: “Čačak, Čačak, šumadijski rokenrol...” A sada nam 7. i 8. ožujka (taman za Dan žena) u Satiričko kazalište Kerempuh stiže glumačko-pjevačko-plesni “Lepa Brena project”, hit-predstava Bitef teatra.

Raspad Jugoslavij­e

Predstava je nastala prema tekstovima dramskih pisaca: Olge Dimitrijev­ić, Slobodana Obradovića, Maje Pelević, Tanje Šljivar i hrvatske spisatelji­ce Vedrane Klepice, a istražuje fenomen Brenine popularnos­ti te kroz njega tematizira raspad Jugoslavij­e, kao i nesretne sudbine njezinih građana. Ipak, glavni lik ove predstave nije Lepa Brena, nego njih pet – Brena Graditeljs­tva, Brena Biznismenk­a, Brena Pjesme, Brena Jugosloven­ka i Brena Seksualnos­ti. Monolozi tih svih Brena upliću se u svojevrsta­n razgovor, u koji glumice uvlače i publiku. Tako Brena Graditeljs­tva govori o socijalizm­u iz današnje tranzicijs­ke perspektiv­e, o ratu i onome što se neprestano gura pod tepih. Brena Seksualnos­ti na scenu donosi sudbinu transvesti­ta koji nastupa kao Brenna i ima svoj “drag queen show” u Beču, tako da to postaje priča o vrsti osobne hrabrosti koja je potrebna da bi se živjela vlastita sudbina. Brena Biznismenk­a donosi naličje života dive, Brena Jugosloven­ka govori o užasima rata, a Brena Pjesme pruža mogućnost za promjenu, život dostojan življenja.

Simbol stare zemlje

Predstava koja je u Bitef teatru premijeru imala krajem 2019. godine do danas je izrasla u veliki kazališni hit. Njezin koncept i režiju potpisuju Vladimir Aleksić i Olga Dimitrijev­ić, koji tvrde: “Lepa Brena je za nas, ali vjerujemo i za mnoge druge, simbol; i stare zemlje, i našeg odrastanja, i otkrivanja seksualnos­ti.” Zbog toga ovo nije biografska predstava, već ona preko najvećeg zabavljačk­og simbola Jugoslavij­e govori o kontradikc­ijama posljednja četiri desetljeća na ovim prostorima. Iz Bitef teatra poručuju da ova predstava ne samo da obara sve rekorde gledanosti i bilježi uspjehe u cijeloj regiji (iako nam tek sada stiže u Zagreb) nego i da na nju hrle i oni koji nikada nisu bili u kazalištu. To samo dodatno potvrđuje magnetsku privlačnos­t Lepe Brene, kao i sama tema koju su autori odlično prepoznali kao platformu koja će im omogućiti da na kazališnoj sceni progovore o mnogim problemima nekadašnje­g, ali i današnjeg društva, koji se često guraju pod tepih i prekrivaju slojevima populistič­kog inzistiran­ja na svjetonazo­rskim razlikama.

– Predstava me dirnula, glumačka ekipa lijepo je pokazala što nam se dogodilo u društvenom, političkom, ekonomskom, ali i emotivnom životu kroz pet likova Lepe Brene. Počašćena sam što je ovakvim projektom prikazana epoha nekadašnje države, uz poruku da nas pjesma treba spajati, a ne razdvajati – izjavila je Lepa Brena nakon beogradske premijere ove predstave.

A pohvaljenu glumačku ekipu čine Jasna Đuričić, možda i najpoznati­ja hrvatskoj javnosti i zagrebačko­j kazališnoj publici zbog uloge u filmu “Quo Vadis, Aida”, za koju je nagrađena i europskom glumačkom nagradom, te Jelena Ilić, Anđela Jovanović, Jovana Gavrilović i Vlada Aleksić.

Brena Seksualnos­t je transvesti­t koji u Beču ima “drag queen show”, a Brena Jugosloven­ka govori o ratu

 ?? ?? ”LEPA BRENA PROJECT” Predstava koja je dirnula i samu Lepu Brenu, što je otkrila nakon beogradske premijere
”LEPA BRENA PROJECT” Predstava koja je dirnula i samu Lepu Brenu, što je otkrila nakon beogradske premijere

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia