Večernji list - Hrvatska

Zbog ove uloge razvio sam tolerancij­u na vlastitu sliku na ekranu

Goran Marković za ulogu u filmu “Sigurno mjesto” nominiran je za Večernjako­vu ružu u kategoriji za glumačko ostvarenje godine

- Maja Car

Planirao sam se javiti jednom psihijatru i psihologu, ali osjetio sam da bi me to možda odvelo na put koji bi lik oblikovao plastično i izvana

Film “Sigurno mjesto” Jurja Lerotića, koji je pretočio bolnu tragediju vlastite obitelji u scenarij filma, zaslužuje sve nagrade koje je dobio, pa i kandidatur­u za Oscara. Dio zasluga zasigurno ide Goranu Markoviću, koji u toj emotivnoj priči o tome kako pokušaj samoubojst­va utječe na cijelu obitelj glumi “labilnog” brata, osobu na rubu života. Pred njim je bio strahovito težak zadatak, a ostvario je ulogu koja se doista pamti.

Lerotić je snimio film djelomično temeljen na osobnoj obiteljsko­j tragediji i suicidu brata. Vi igrate njegova brata Damira, s kojim ste odmalena i privatno bili dobri. Koliko je to dodatno dalo težini lika, ali i otežalo vama kao glumcu?

Teško mi je reći koliko mi je što otežalo. Pokušao sam sam sebi što manje smetati i upustiti se u sve, a da samooptere­ćivanje svedem na minimum. To je i inače izazov, ali ovdje je bilo potrebno uložiti veći napor.

Jeste li, dok ste se pripremali za ulogu, možda radili s nekim liječnikom, psihijatro­m?

Planirao sam javiti se jednom psihijatru i psihologu, ali osjetio sam da bi me to možda odvelo na put koji bi lik oblikovao plastično i izvana. Juraj je napisao scenarij s takvom iskrenošću da sam zaključio da taj put jednostavn­o nije bio dovoljno dobar. Trebalo je parirati toj iskrenosti. Upiti je i zatim izliti.

Niste bili prvi izbor za ulogu? Jeste se dvoumili oko nje kad ste dobili ponudu?

Dvoumio se nisam ni u jednom trenutku. Htio sam pomoći da se film dogodi. Kako god. Nije moralo biti čak ni glumački. Kad je došlo do toga, bilo je straha, osjećaja odgovornos­ti i svega, ali dvoumljenj­a nikad. Ta moja želja bila je toliko jaka da mi je, iako nisam bio ni blizu da me se razmotri za casting, na kraju ponuđena uloga i tada nije bilo natrag nikome pa ni meni.

Može li glumac doživjeti katarzu snimajući film poput “Sigurnog mjesta” ili, preciznije, koje je procese u vama možda pokrenulo snimanje tog filma?

Svi smo različiti pa tako i u doživljava­nju katarze. Ne mogu reći da sam doživio bilo što slično. Mogu reći da mi je film dopustio da razvijem hrabrost da prihvatim stvari koje ne mogu promijenit­i. To je proces koji sam započeo puno prije snimanja, ali intenzitet filma pomogao mi je da razvijem neke mišiće kojima se lakše mogu nositi sa životom takvim kakav je. Sad kad se slušam, zvučim kao da opisujem katarzu. Ako je i jesam doživio, nije bila očita i prosvijetl­jenog karaktera.

Jeste li jedan od onih glumaca koji sam sebe teško gleda na ekranu?

Bio sam jedan od takvih glumaca sve do sada. Do “Sigurnog mjesta”. S Jurom sam razvio tolerancij­u na vlastitu sliku. Vjerojatno sam dosta drukčiji glumac nakon ovog filma, ali i dalje tvrdim da do ovdje nisam stigao katarzom.

Na neki način posao vam je zamišljanj­e. Dakle, nije vam teško zamisliti kako bi izgledao idealan tijek vaše buduće karijere, u kojem gradu i s kojim glumcima i redateljim­a u tom idealnom zamišljanj­u snimate?

Pa krenimo: Haneke, Zvyagintse­v, Wenders, Herzog, Lanthimos, Sorrentino, Tarantino, P. T. Anderson, braća Coen, braća Safdie, onda idealno probudimo Kubricka i Hitchcocka, možda Godarda i Rohmera, i svi zajedno s Danielom Day-Lewisom, Joaquinom Phoenixom, Meryl Streep, Julianne Moore, Isabelle Huppert probudimo Philipa Seymoura Hoffmana, Branda, Petera Sellersa, Katharine Hepburn i Buda Spencera i odemo na neki naš otok, recimo Vis, na kojem napravimo studio, iako nam realno tamo i ne treba, i snimamo, kupamo se i jedemo višku i komišku pogaču.

Da niste glumac, navodno biste bili kuhar… U čemu bismo dobrome uživali da dođemo k vama na večeru?

Navodno bih bio svašta i volio bih biti svašta, ali jedan život nije dovoljan pa sam evo glumac da mogu biti svatko pomalo. U zadnje vrijeme “pere” me sve što je sporo kuhano, sporo pečeno. Obrazi, rebarca, trgana svinjetina, govedina i puno krumpira na sve načine.

Dolazite li u ožujku na dodjelu Večernjako­ve ruže u zagrebački HNK i koga ćete povesti? A dodat ću i kome biste Ružu, ako je osvojite, voljeli posvetiti?

Kako da odbijem kad ste me tako lijepo pozvali i nominirali? Povest ću ženu, ako bude mogla. Sumnjam da ću dobiti Ružu. Na kraju je to ipak natječaj iz popularnos­ti, a tu ima mnogo jačih i iskusnijih igrača od mene. Ali ako govorimo hipotetski, što bi bilo kad bi bilo, posvetio bih je svima koji traže sigurno mjesto, a teško ga nalaze.

 ?? ??
 ?? ?? GURMAN Kada mu slobodno vrijeme dozvoli, rado se primi kuhače i sprema razne specijalit­ete, a oni koji su kušali njegova jela kažu da mu sjajno ide
GURMAN Kada mu slobodno vrijeme dozvoli, rado se primi kuhače i sprema razne specijalit­ete, a oni koji su kušali njegova jela kažu da mu sjajno ide

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia