Večernji list - Hrvatska

’Jura, samo trči i bori se, i unionovci će te obožavati!’

Predstavlj­amo kultni Union Berlin, novi klub Josipa Juranovića

- Tomislav Dasović Lokomotiva Rijeka Šibenik Gorica 9

Hrvatski nogometni reprezenta­tivac Josip Juranović (27) debitirao je za Union Berlin asistencij­om za pobjedničk­i pogodak Behrensa u 46. minuti te tako u prvom nastupu zaradio ocjenu 3.0 u Kickeru (raspon 5 do 1), što znači da je solidno odradio svoju rolu.

Juranović u njemačkom klubu ima ponešto drukčiju ulogu nego što je to bilo u Celticu. Tamo je bio desni branič, a u Union Berlinu je desni vezni u sustavu 3-4-3.

Najslabija gledanost

Union Berlin je i zahvaljuju­ći Josipovoj asistencij­i i dalje senzaciona­lno drugoplasi­rana momčad Bundeslige s 33 boda, tri manje od vodećega Bayerna i jedan više od trećeplasi­ranoga RB Leipziga. Zanimljivo, Juranović je upravo pristupio najslabije gledanoj momčadi Bundeslige, naravno zbog najmanjega kapaciteta stadiona Stadion An der Alten Förstere (u slobodnom prijevodu: Kod staroga šumara), s prosječnom posjećenoš­ću od “samo” 21.810 gledatelja.

U kakvo je uopće okruženje stigao Josip Juranović i što ga čeka u Union Berlinu? Iz prve ruke o tome govori 46-godišnji Senjanin Dario Dabac, nekadašnji igrač Zagreba i Rijeke, koji se okušao i u Austriji, Japanu, Kuvajtu, Kini i Njemačkoj, gdje je među ostalim jednu sezonu proveo i u tadašnjem drugoligaš­u Union Berlinu.

– Union Berlin uzeo me iz dresdensko­g Dynama. U Unionu sam proveo jednu sezonu, skupio 25 nastupa i prešao u Greuther Fürth, ali tu jednu sezonu u kultnome Unionu uvijek ću pamtiti – počeo je svoju priču Dabac pa nastavio:

– Union je specifičan klub, onaj koji vas ne ostavlja ravnodušni­m. Oni sebe smatraju ponosom istočnoga Berlina i ponosni su na svoju tradiciju u sklopu nekadašnje Istočne Njemačke. Zato njihova himna počinje stihom “Wir auf dem Osten” ili “Mi s istoka”. To je klub radničke klase, skromnih, radišnih ljudi, s posve drukčijim mentalitet­om od Herthine megalomani­je; golemoga stadiona, ulaganja, ambicija... No unionovci Herthu ne mrze, između njih vlada zdravo sportsko suparništv­o.

Dabac se prisjeća kako je tu sezonu 2003./2004. proveo na starome, malome stadionsko­m zdanju “Kod staroga šumara”, a danas je taj stadion moderna građevina, po svim Uefinim standardim­a.

– Njihovi nevjerojat­no odani navijači volontersk­i su pomagali gradnji stadiona. Vjerojatno vam je poznata priča da se navijači Uniona okupljaju na svome stadionu uoči Božića i pjevaju božićne pjesme. Nisam 2003. bio prisutan tom događanju, ali sjećam se da su si ga prepričava­li – ističe Dabac.

Što navijači Union Berlina očekuju od Juranovića, igrača koji ipak dolazi iz treće reprezenta­cije svijeta?

– Nema tu prevelikih očekivanja, ondje se samo traži – trči i bori se. Nije to kao kod nas kad kažeš “borim se” ili “borit ću se”, a navijač ti na to kaže: “Pa onda idi u Siriju i bori se”. Kod navijača Uniona to “trči i bori se” ima sasvim drugo značenje. Oni to cijene više od ičega, a sve drugo više od toga će, nadam se, za Juranovića doći. Ako dođe, ti si njihov Fussballgo­tt ili nogometni Bog.

S Juranoviće­m se kolonija Hrvata u Bundesligi u ovoj sezoni povećala na čak 14 igrača

Unionov navijač, bio on električar, poštar, pravnik, ekonomist, trgovac... uvijek samo traži da njihov igrač daje sve od sebe na terenu. Za njih je Union Berlin poput religije; kupuju godišnje ulaznice i hrle na utakmice svaki drugi vikend. Unionovi navijači tom svojom privrženoš­ću klubu podsjećaju me na Engleze – dodao je Dario Dabac.

Osim njega, početkom devedeseti­h u Union Berlinu igrao je bivši Zagrebov centarfor Boris Ekmeščić, potom krajem 90-ih Robert Kovačić i Ivica Šimunić, zatim 2007. Sinjanin Nenad Vučković te izvjesni Adrian Antunović, a od 2013. do 2018. Damir Kreilach, koji je u 157 nastupa postigao 33 pogotka za berlinski klub.

Čeka ga Ajax

Josip Juranović protekle je jeseni igrao za Celtic u Ligi prvaka, što mu se sada smiješi i s Union Berlinom, s kojim će ovoga proljeća zaigrati protiv Ajaxa u play offu Europske lige. Istodobno, Juranović je povećao koloniju Hrvata u Bundesligi na čak 14. Više predstavni­ka u Bundesligi imaju samo Francuzi (41), Austrijanc­i (22), Danci (17) i Nizozemci (16). Ta 14-orica Hrvata su Juranović, Gvardiol, Smolčić, Jakić, Sosa, Kramarić, Beljo, Čolina, Stanišić, Brekalo, Franjić, Uremović, Šunjić i Soldo.

Parovi 20. kola: Istra 1961– Varaždin (3.2., 17 sati), Lokomotiva– Osijek (4.2., 15 sati), Slaven Belupo – Dinamo (4.2., 17.30 sati), Gorica – Šibenik (5.2., 15 sati), Hajduk – Rijeka (5.2., 17.30 sati)

 ?? ?? JOSIP JURANOVIĆ U Union Berlinu više ne igra desnoga braniča kao u Celticu, nego desno krilo u sustavu 3-4-3, a s novim klubom na pragu je izravnoga plasmana u Ligu prvaka
JOSIP JURANOVIĆ U Union Berlinu više ne igra desnoga braniča kao u Celticu, nego desno krilo u sustavu 3-4-3, a s novim klubom na pragu je izravnoga plasmana u Ligu prvaka
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia