Večernji list - Hrvatska

Danska želi ispisati povijest trećim zlatom u nizu

- Damir Mrvec

ssenheim osvojio je njemački kup i prvenstvo 1992. godine te primio nagradu za trenera godine. Ilija Puljević bio je izbornik samo za Svjetsko prvenstvo u Japanu 1997. godine. “Duka” je prije nego što je sjeo na klupu Hrvatske imao zavidne rezultate u Švedskoj, gdje je bio trener muške i ženske ekipe Sävehofa te izbornik Kuvajta.

Od Pete lige do zlata na OI

Josip Milković postao je izbornik 2001. godine nakon što se nismo kao domaćini EP-a plasirali na Olimpijske igre u Sydneyu. “Ćos” je bio sjajan igrač, stožerni igrač reprezenta­cije bivše Jugoslavij­e sedamdeset­ih godina. S Medveščako­m je osvojio nekoliko naslova prvaka Jugoslavij­e, igrao finale Kupa prvaka. Kao trener dokazao se u Njemačkoj (Ginzburg, Schwabing, Bayer i Kiel). Kada je Lino Červar došao na mjesto izbornika Hrvatske, mnogi su ostali u čudu. Otkud sad to ime. A Lino je bio prvi pomoćni trener hrvatske reprezenta­cije 1991. godine, no kada je počeo Domovinski rat, odlazi raditi u inozemstvo, prvo u Austriju, potom u Italiju. Nakon odlaska u inozemstvo za njega se malo čulo, a tamo je radio velik posao. Od 1994. do 2000. godine bio je trener, odnosno izbornik talijanske rukometne reprezenta­cije i direktor svih talijanski­h rukometnih selekcija. Godine 1998. u Italiji objavljuje knjigu “Moje viđenje rukometa”. S Italijom je prvi put izborio nastup na Svjetskom i Europskom prvenstvu. Naravno, odlične rezultate postigao je i s Istraturis­tom iz Umaga, s kojim se iz pete lige tijekom pet sezona plasirao u prvu Saveznu ligu Jugoslavij­e.

Slavko Goluža postao je izbornik 2011. godine, a do tada je trenerski posao brusio kao pomoćni trener Line Červara, kao samostalni trener vodio je Sisak. Željko Babić imenovan je 2016. godine, a do tada je kao trener radio u Metkoviću, Krškom, Splitu i Meškovu. Tri godine bio je pomoćni trener Goluži u reprezenta­ciji. I na kraju Hrvoje Horvat sjeo je na klupi 2022. godine. Iza sebe je imao dobar trenerski rad u Dubravi i Nexeu, a bio je i pomoćni trener Červaru od 2018. do 2021. godine.

Od sadašnjih kandidata najbolje trenerske rezultate ima Goluža, no nisu zanemarivi ni trenerski dosezi Obrvana, Šole, Perkovca...

Nevjerojat­na situacija dogodila se na Svjetskom rukometnom prvenstvu čija se poluzavršn­ica igra danas u Poljskoj i Švedskoj. Naime, u polufinalu će igrati iste reprezenta­cije kao prije dvije godine u Egiptu. Dakle, Francuska – Švedska te Danska – Španjolska. Prije dvije godine u finale su se plasirale Danska i Švedska. Sve četiri reprezenta­cije već imaju osvojeno svjetsko zlato. Prednjači Francuska sa šest naslova, a slijedi je Švedska (4), Danska (2) i Španjolska (2). Danci će pak pokušati doći do trećeg uzastopnog naslova. To nije uspjelo nikome do sada u povijesti Svjetskih prvenstava. Dva vezana naslova imali su Šveđani (1954. i 1958.), Rumunji (1961. i 1964., te 1970. i 1974.) i Francuska (2009. i 2011., te 2015. i 2017. godine).

Šveđani bez važne karike

Jim Gottfridss­on, jedan od najjačih aduta rukometne reprezenta­cije Švedske, neće moći igrati u završnici Svjetskog prvenstva zbog teške ozljede koju je zadobio na četvrtfina­lnom susretu protiv Egipta. Prvotno se mislilo kako je njegova ozljeda lakše prirode te da će moći igrati već u polufinalu protiv Francuske, no obavljeni rendgen tijekom noći je pokazao drugačije.

Došlo je do loma ruke i Gottfridss­on će morati pauzirati najmanje dva mjeseca, službeno je rečeno iz Švedskog rukometnog saveza.

– Stvarno mi je žao i frustrira me to jer sam sanjao o tome da igram završnicu i finale Svjetskog

U posljednji­h nekoliko godina bila je praksa da pomoćni trener postaje izbornik, je li sada došao red na Balića?

Tko god bio izbornik, prvu akciju imat će u ožujku kada Hrvatska bude igrala protiv Nizozemske u kvalifikac­ijama za EP

polufinale, 18 polufinale, 21 razigravan­je, 15.30 razigravan­je, 18

prvenstva na domaćem terenu pred našim navijačima – rekao je Gottfridss­on.

Alfreð Gislason, izbornik Njemačke, bio je nezadovolj­an činjenicom da je Francuska imala dan više odmora pred četvrtfina­le.

– To nam je napravilo velik problem jer nismo imali vremena adekvatno se pripremiti za utakmicu. U ovakvom sistemu, kada se turnir igra u dvije države, nemoguće je da svi imaju iste uvjete, netko mora ispaštati zbog putovanja i to onda ne može biti fer. Momčad koja mora više putovati i koja samim tim ima manje vremena za pripremu sljedeće utakmice značajno je hendikepir­ana. Francuska je imala više vremena i za odmor i za pripremu, a to je ogroman faktor na ovakvim prvenstvim­a – zaključio je Gislason.

Tragičar Bjørnsen

Tragičar četvrtfina­lnih susreta je Norvežanin Kristian Bjørnsen. Napravio je dvije ključne pogreške zbog kojih Norvežani neće igrati treći put za medalje na posljednja četiri Svjetska prvenstva.

– Teško je, jako mi je teško. Nisam ovako zamišljao utakmicu – rekao je Bjørnsen.

 ?? ?? Danas polufinaln­e utakmice na SP-u
NEDIM REMILI postigao je pet pogodaka za Francusku u susretu četvrtfina­la protiv Njemačke (35:28)
Danas polufinaln­e utakmice na SP-u NEDIM REMILI postigao je pet pogodaka za Francusku u susretu četvrtfina­la protiv Njemačke (35:28)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia