Večernji list - Hrvatska

Hajduk besplatno dovodi marokansko­g ofenzivca iz francuske druge lige

- Edi Džindo

Hajduk pod novim trenerom Ivanom Lekom bilježi svoju prvu akviziciju u ovom zimskom prijelazno­m roku jer na Poljud dolazi marokanski ofenzivac Yassine Benrahou iz redova francuskog drugoligaš­a Nimesa. Riječ je o polivalent­nom ofenzivnom igraču koji najčešće igra na pozicijama desnog krila ili ofenzivnog veznjaka, ali u svojoj je karijeri pokrivao različite pozicije, od središnjeg veznog sve do centralnog napadača. Iako je Benrahou bio vezan ugovorom s Nimesom do 30. lipnja ove godine, Hajduk ga dovodi bez ikakve odštete, ali pod uvjetom da Nimesu ide postotak od eventualno­g budućeg transfera.

Šesti najvrednij­i u Hajduku

Još uvijek mladi 24-godišnji Benrahou u svojoj seniorskoj nogometnoj karijeri igrao je za dva kluba, Bordeaux te već spomenuti Nimes. Uspio je skupiti po nešto više od 40 nastupa i u prvoj i u drugoj francuskoj ligi, a najbolju sezonu imao je prošle sezone u Ligue 2, kad je za Nimes nakon prvih osam kola imao skor od pet golova i četiri asistencij­e, a sezonu je završio s 12 zgoditaka i devet asistencij­a. Ove sezone nije bio na toj razini, ponajviše zbog pubalgije (tzv. sportske kile), koja ga je udaljila s terena, a i od forme. U 2022./2023. za Nimes je upisao devet nastupa, bez pogotka, uz jednu asistencij­u, te je uz to Nimes posljednji na ljestvici u Ligue 2. Ukupno je Benrahou u svojoj seniorskoj karijeri odigrao 115 utakmica, zabio 19 i asistirao za 17 golova.

Upravo zbog njegove recentne forme reakcije ljubitelja hrvatskog nogometa bile su dobrim dijelom negativne kad se vijest o ovom transferu počela širiti. Međutim, treba biti oprezan i strpljiv s takvim reakcijama jer se u nekim slučajevim­a događalo da igrači upravo ovako dođu iz drugog ranga nekih od liga petice, bez ikakve forme, pa se na kraju ispostave kao igrači prevage u HNL-u. Ne kažemo ni da će se to dogoditi, nego da jednostavn­o ne možemo znati, barem dok Benrahou ne upiše pokoji nastup u dresu Hajduka i dok ga ne vidimo kako se snalazi na HNL razini.

Čisto da dobijemo neki kontekst o tome kakva je Benrahouov­a

sadašnja reputacija na tržištu u odnosu na igrače splitskog kluba, prema Transferma­rktu Marokanac vrijedi 2,2 milijuna eura, što ga u ovom trenutku stavlja na šesto mjesto najvrednij­ih igrača Hajduka, iza Livaje, Krovinović­a, Awaziema, Melnjaka i Mlakara.

Problem s pozicijom

Nešto legitimnij­i upitnik koji se postavlja pri ovom transferu u kontekstu Hajduka je onaj oko Benrahouov­e pozicije. U pripremnim susretima, a i u prvom ligaškom protiv Šibenika, Leko je izveo Hajduk u 3-5-2 formaciji i čini se da s tom formacijom planira i nastaviti.

U tom slučaju u formaciji Hajduka ne postoje tri omiljene pozicije za Benrahoua, inače prvog Marokanca u Hajdukovoj povijesti, tako da se može pretpostav­iti ili da ga Leko ne računa za prvih 11 ili da će morati startati na poziciji koja mu nije primarna. No isto tako, nakon odlaska Biuka i definitivn­e prodaje Ljubičića, Leki je definitivn­o potrebna kadrovska širina u napadu, i to već za ovo proljeće.

 ?? ?? JOŠ UVIJEK MLADI 24-godišnji Benrahou u svojoj seniorskoj nogometnoj karijeri igrao je za dva kluba, Bordeaux i Nimes
JOŠ UVIJEK MLADI 24-godišnji Benrahou u svojoj seniorskoj nogometnoj karijeri igrao je za dva kluba, Bordeaux i Nimes

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia