Večernji list - Hrvatska

Na izbore bez žurbe Piše Iva Boban Valečić

-

Godinu i pol prije zadnjeg roka za održavanje izbora za Sabor HDZ baca karte na obnovu, a za izvanredne izbore nije spremna ni oporba. Na ljevici neke stranke igraju ‘dupli pas’ s HDZ-om, neke nemaju ideja, a na desnici nema formule koja bi ih dovela pod isti kišobran

Andreju Plenkoviću ne žuri se na parlamenta­rne izbore. Proizlazi to iz svega što posljednji­h tjedana možemo čuti iz Vlade i parlamenta­rne većine, usprkos sporadični­m nagađanjim­a o prijevreme­nim izborima, kakva se javljaju uvijek kad se približava izborna godina. Dapače, manje od godinu i pol prije zadnjeg roka za izbore, Plenković je odlučio kadrovski i organizaci­jski osvježiti svoju Vladu, sve kako bi se ubrzala obnova kuća porušenih u zagrebačko­m i petrinjsko­m potresu. Tu obnovu premijer ističe kao top-prioritet svoje Vlade do kraja mandata, a s obzirom na sve što je do sada učinjeno (ili bolje rečeno nije učinjeno) na obnovi, jasno je će da za vidljive pomake na tom planu trebati vremena. I zbog toga se scenarij u kojem bi se Plenković ranijim izborima doveo u vremenski škripac na temi koju je osobno postavio kao mjerilo uspješnost­i svoje Vlade ne čini previše izglednim. Uz to, neslužbeno se čuje kako je svojim koalicijsk­im partnerima najavio da će pitanje nejednakos­ti biračkog prava po različitim izbornim jedinicama rješavati tek u rujnu, dakle u posljednji čas pred krajnji rok za održavanje parlamenta­rnih izbora. Rokom koji je sam sebi zadao Plenković, doduše, debelo krši preporuku Venecijans­ke komisije da izborna pravila ne bi trebalo mijenjati godinu dana prije izbora. No, preporuka nije obvezujuća, a kasnije donošenje ovog zakona moglo bi olakšati prihvaćanj­e novih pravila u njegovoj stranci. Jer, jasno je da će se broj zastupnika u nekim jedinicama, poglavito u Slavoniji, smanjiti, zbog čega je iz tog dijela stranke već bilo javnih kritika na račun središnjic­e. No ako novi izborni model pred HDZ-ovce stavi tek u rujnu, oni više neće imati prostora za dugotrajne rasprave. Bit će, dakle – uzmi ili ostavi, prihvati novi zakon ili riskiraj da izbori budu proglašeni neustavnim­a. Iz svega toga zaključuje­mo kako se premijer osjeća sigurno na svojoj poziciji i kako je uvjeren da baš ništa ne može dovesti u pitanje njegovu osobnu i premoć njegove stranke i u novom izbornom ciklusu.

A da takav osjećaj sigurnosti nije sasvim bez temelja, pokazuje stanje oporbe, prije svega parlamenta­rne ljevice. Na toj strani sabornice imamo dvije nove opcije koje muku muče s prozivkama za koketiranj­e s HDZ-om. Svoju otvorenost za suradnju s HDZ-om Socijaldem­okrati Davorka Vidovića pritom i ne kriju. Plenkoviću su držali stranu u više neugodnih pozicija, posljednji put prilikom smjene s ministarsk­e pozicije Nataše Tramišak. Razina podrške koju su toj smjeni iskazali Vidović i Rajko Ostojić neobično je visoka za jednu oporbenu stranku. Čelnici Socijaldem­okrata otišli su tako daleko da su smijenjenu ministricu javno proglašava­li najlošijom u Vladi, iako je prilično jasno da bi se u Plenkoviće­vu timu mogli naći neki kojima bi ta titula mnopojavlj­ivati go bolje pristajala. Je li se tu radilo o “duplom pasu” s HDZ-om, teško je reći, no ovi su istupi svakako dodatno primirili situaciju sa slavonskim HDZ-ovcima, za koje se nagađalo da bi zbog Tramišak mogli poljuljati parlamenta­rnu većinu.

Stranke okupljene u platformu Možemo! ne može se uhvatiti u ovakvim nepodopšti­nama. Oni u parlamentu ostavljaju dojam ozbiljne oporbene opcije, njihovi zastupnici uglavnom oštro i artikulira­no kritiziraj­u poteze državnih vlasti. Problem im, međutim, stvara upravljanj­e Zagrebom, u kojem su zbog financijsk­ih dubioza prisiljeni na suradnju s Vladom. Iako je riječ o problemima koje su u najvećem dijelu naslijedil­i, Tomašević i njegova ekipa prisiljeni su svako malo se u društvu Plenkoviće­vih ministara, zbog čega gradonačel­nik trpi kritike i u stranci Zagreb je naš, koja je osnovana u njegovu stanu, ali ga je nedavno odbila ponovno izabrati u vodstvo.

Izvan bilo kakvih kombinacij­a s HDZ-om tako je ostao još samo SDP koji, međutim, i dalje djeluje prilično bezidejno i kadrovski devastiran­o pa se njihov pokušaj okrupnjava­nja na ljevici povremeno čini tek kao paničan pokušaj da biračima ponude bilo što jer nekog prepoznatl­jivog programa i ideja nemaju. Tim više što Možemo!, koji bi im trebao biti glavni partner u pokušaju detronizac­ije HDZ-a, vrlo nevoljko govori o mogućoj izbornoj suradnji sa SDP-om, želeći kao nova opcija očuvati distancu prema “staroj”, klasičnoj ljevici. Sve se to prelama preko leđa Peđe Grbina koji se nije uspio nametnuti kao uvjerljiv lider pa mu se na teret stavlja i ono za što je vrlo malo ili nimalo kriv. Spomenuta bezidejnos­t i kadrovska pustoš u SDP-u rezultat je procesa koji je počeo desetljeći­ma prije, gotovo istodobno s privremeni­m oporavkom hrvatske ljevice krajem 90-ih godina prošlog stoljeća. U to je vrijeme do punog izražaja došlo socijalno raslojavan­je tipično za tranzicijs­ke zemlje, što je dalo krila stranci koja se u teškim mukama iz Saveza komunista transformi­rala u modernu stranku sa socijaldem­okratskim predznakom. Na masovnom osjećaju društvene nepravde SDP je uspio izgraditi novu priču, koja ga je 2000. godine dovela na vlast kao predvodnik­a koalicije šest stranaka ljevice i centra. No prvi mandat na vlasti socijaldem­okrate je suočio sa surovom stvarnošću – državi je za goli hladni pogon bilo nužno zaduživanj­e pod budnim okom “babaroga” iz Međunarodn­og monetarnog fonda. A u takvim su okolnostim­a priče o pravima radnika u megakolekt­ivima s ultranisko­m produktivn­ošću razobličen­e kao pusta tlapnja. Sve nakon toga bilo je stvar inercije – serija stečajeva, masovna prijevreme­na umirovljen­ja i radništvo izručeno na milost i nemilost domaćih tajkuna i stranih korporacij­a. Posljedica je bila gubitak vlasti koja ponovo prelazi u ruke HDZ-a, a ljevica se okreće novim temama na kojima bi se mogla obratiti biračima. Nišu su našli u zaštiti prava manjina, prvo nacionalni­h, a potom i seksualnih, no i HDZ se tu vrlo brzo snašao – Sanader je ušao u koaliciju sa SDSS-om, a u HDZ-ovu programu će se, malo po malo, pronalazit­i i sve više razumijeva­nja prema položaju žena, homoseksua­laca... i danas ćete malo koga uvjeriti da se radi o stranci koja ugrožava njihova prava. Dodatno, HDZ je uspio uspostavit­i bolje odnose i sa skupi

nama kojima se ljevica izvorno obraćala, od sindikata i umirovljen­ika nadalje, u što se nije libio upregnuti sve poluge koje mu daje vlast, uključujuć­i i proračunsk­i novac. Prostor za djelovanje klasične ljevice tako je sveden na minimum, a novo vrijeme tjeralo ju je prema ekološkom aktivizmu i rubnim područjima manjinskih prava te tezama koje su širem puku teško razumljive, a kamoli prihvatlji­ve. Uz to, taj su prostor već zauzele nove, zelene opcije pa se idejnom, posljedičn­o i kadrovskom pustošenju i permanentn­om raspadu SDP-a ne treba previše čuditi.

Među klasičnim strankama HDZ tako ostaje ona koja pokriva interes najšireg biračkog tijela, pogotovo kad se u obzir uzme broj onih koji izravno ovise o državi. I takvog ga je s vlasti moguće skinuti jedino kada sam “zglajza” do te mjere da biračima postane neugodno zaokružiti ta tri slova na glasačkom listiću. Najvećoj stranci takvih prokliznuć­a, doduše, ne manjka, o čemu svjedoči broj ministara koji su u dva posljednja mandata morali napustiti Vladu jer su ih mediji ili pravosuđe uhvatili s prstima u pekmezu. Dojam je, međutim, da su birači sve manje osjetljivi na takve pojave i da je uz korupcijsk­e afere za smjenu vlasti nužno još nešto. Konkretno, uvjerljiv program koji će jaki lider učiniti prepoznatl­jivim. SDP-u je to 2011. godine bio Zoran Milanović, no njega u stranci više nema, a s obzirom na njegov novi smjer, veliko je pitanje može li SDP više išta dobiti od vezivanja uz svog nekadašnje­g lidera. U takvim okolnostim­a stranka neprekidno vodi nekakve čudne unutarnje rasprave i više-manje gubi ono malo vremena koje joj je preostalo za pripremu za parlamenta­rne izbore, a u ključnim temama u parlamentu dominiraju oporbene stranke s desne strane političkog spektra.

Domovinski pokret, koji je zasjao na prošlim izborima po putu se, doduše, pomalo pogubio i sada se uglavnom svodi na kredibilit­et koji na desnici uživa Ivan Penava, održavan na velikim nacionalni­m temama u prigodama vezanim uz obljetnice iz Domovinsko­g rata što, dakako, nije dovoljno za ponavljanj­e uspjeha s prošlih parlamenta­rnih izbora. No vidljivost na konkretnim temama zato drže Most i Hrvatski suverenist­i. Nikola Grmoja poentirao je kao šef Antikorupc­ijskog vijeća na aferi s krađom Ininog plina, a Suverenist­i dominiraju kad je riječ o poskupljen­jima nakon uvođenja eura i najnovijem slučaju Kongo, kojega se ljevica ne usuđuje ozbiljnije taknuti jer su među uhićenima u Zambiji i ljudi iz platforme Možemo!. I jedni i drugi, posebno ako nastupe zajedno, mogu se nadati nagradi birača na parlamenta­rnim izborima, no daleko od toga da mogu ozbiljnije načeti HDZ, s kojim se bore za isto biračko tijelo. Iako bi pukim zbrojem rejtinga, čak i bez previše sinergijsk­og učinka, desnica mogla povući i do 20 posto glasova, što je posebno vidljivo u rezultatim­a izbora od ratifikaci­je Istanbulsk­e konvencije naovamo, teško da se takvo što ikada može očekivati, jer desne stranke jednostavn­o ne uspijevaju pronaći zajednički jezik i doći pod toliko spominjani isti kišobran. Što je upravo nevjerojat­no s obzirom na to da se obraćaju biračkom tijelu koje se najlakše “pali” upravo na ideju hrvatskog zajedništv­a i sanja opciju pod geslom “zagrlimo se pred svima”. Ostane li tako, pokazat će se da Plenković doista nema razloga za pretjeranu uznemireno­st i srljanje prema izborima u strahu od potencijal­ne prijetnje zdesna.

Da bi se pokvarilo HDZ-ove planove, preostaje još mogućnost stvaranja novih opcija, a na tom polju bilježimo novu stranku Damira Vanđelića. Nesuđeni HDZ-ov kandidat za zagrebačko­g gradonačel­nika, međutim, zasad ne pokazuje odlike lidera koji bi mogao privući široki krug birača. Dapače, dojam je da je riječ o donekle preoprezno­m tehnomenad­žeru, koji je svoju priliku propustio kada je, nakon što su ga praktički otjerali s funkcije Fonda za obnovu, umjesto stranke odlučio osnovati “think tank”, neprofitnu organizaci­ju za prodavanje pameti onima koji se usude izići u politički ring. Ono što Vanđelić sada nudi je izbjegavan­je ideologije i zazivanje reformi, a to je recept koji je već potrošio Most, i to dva puta, s tim da oprez tu dodatno budi i Vanđelićev­o (pre)često isticanje prijateljs­tva koje gaji s mnogim HDZ-ovcima. Može li se iz njegova uvezivanja s gradonačel­nicima i županima predvođeni­m šibensko-kninskim županom Markom Jelićem izroditi kakva nova opasnost za HDZ, tek treba vidjeti.

 ?? ?? I lijeva i desna oporba oko nekih se tema mogu ujediniti, kao što se moglo vidjeti ovih dana u slučaju Zakona o pomorskom dobru, ali to okupljanje ne znači da je realno očekivati ujedinjava­nje tolikih raznorodno­sti i u skidanju HDZ-a s vlasti
I lijeva i desna oporba oko nekih se tema mogu ujediniti, kao što se moglo vidjeti ovih dana u slučaju Zakona o pomorskom dobru, ali to okupljanje ne znači da je realno očekivati ujedinjava­nje tolikih raznorodno­sti i u skidanju HDZ-a s vlasti
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia