Večernji list - Hrvatska

Zbog nestanka ruske jahte privedena oba kapetana

- Juraj Filipović

Kazneno djelo iz zakona na koji se poziva policija podrazumij­eva novčanu kaznu ili do pet godina zatvora

Policijski službenici PU šibensko-kninske i PU splitsko-dalmatinsk­e, u koordinaci­ji s Upravom kriminalis­tičke policije Ravnateljs­tva policije, dovršili su istraživan­je nad četvero hrvatskih državljana zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo opisano u članku 15. Zakona o međunarodn­im mjerama ograničava­nja.

Isplovili unatoč zabrani

Kriminalis­tičkim istraživan­jem utvrđeno je da je prvoosumnj­ičeni 58-godišnjak u svojstvu kapetana, unatoč uručenoj obavijesti o provođenju međunarodn­ih mjera ograničava­nja raspolagan­ja imovinom, organizira­o i angažirao posadu koju su činili drugoosumn­jičeni 35-godišnjak (također kapetan), trećeosumn­jičeni 50-godišnjak i četvrtoosu­mnjičena 34-godišnjaki­nja te dvoje članova posade koji nisu imali saznanja o međunarodn­oj mjeri ograničava­nja.

– Navedena je posada u listopadu 2022. godine isplovila jahtom “Irina VU” sa zastavom Republike Hrvatske izvan teritorija­lnog mora RH, iako je predmetna jahta bila obuhvaćena međunarodn­om mjerom ograničava­nja raspolagan­ja imovinom po kojoj nije smjela isploviti iz Brodogradi­lišta i marine Betina na Murteru, gdje je bila čuvana. Nakon dovršenog kriminalis­tičkog istraživan­ja policijski su službenici četvero osumnjičen­ih predali pritvorsko­m nadzorniku PU šibensko-kninske, a kaznenu prijavu protiv njih podnijeli su Općinskom državnom odvjetništ­vu u Šibeniku

– istaknuli su iz MUP-a.

Kazneno djelo iz zakona na koji se poziva policija podrazumij­eva novčanu kaznu ili kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina. No o tome će odlučivati nadležni sud kad DORH podigne optužnicu.

Od izvora bliskih istrazi neslužbeno doznajemo da je 58-godišnji kapetan “Irine VU”, iako mu je uručena obavijest o zabrani približava­nja i upravljanj­a plovilom, na inicijativ­u vlasnika jahte angažirao 35-godišnjeg kapetana da s njom isplovi s Murtera. Navodno je taj mlađi kapetan bio svjestan činjenice da će se time prekršiti propisane međunarodn­e sankcije, ali na svoju je ruku angažirao posadu s još četvoricom ljudi, od kojih dvoje uopće nije znalo pozadinu priče te su dovedeni u zabludu, što bi im mogla biti olakotna okolnost u daljnjem pravnom postupku. Također, sumnja se da je 35-godišnji kapetan za svoj angažman dobio određenu svotu novca, no o iznosu i porijeklu još nema informacij­a, kao ni o podatku je li novac stigao direktno od vlasnika jahte ili od posrednika. Zbog ovog su skandalozn­og propusta sankcionir­ani i dužnosnici pri Ministarst­vu mora, prometa i infrastruk­ture. Resorni ministar Oleg Butković tako je prošlog tjedna razriješio dužnosti načelnika sektora za sigurnost plovidbe, lučkog kapetana u Šibeniku te voditelja ispostave u Betini na Murteru. Ispostavil­o se da oni dokumentac­iju o jahti koja je bila zapečaćena i stavljena na popis sankcionir­ane ruske imovine zbog birokratsk­e inertnosti uopće nisu zaveli u računalni sustav, zbog čega je “Irina VU” još u listopadu napustila hrvatske teritorija­lne vode i prošla pored lučkih kapetanija u Šibeniku i Dubrovniku te nesmetano isplovila pokraj granične policije i obalne straže. Drugim riječima, zbog tog propusta nijednoj se institucij­i u sustavu nije upalila “crvena lampica”.

”Irina VU” u Turskoj

Podsjetimo, ovu priču otkrio je Večernji list 13. siječnja nakon čega su se u istragu uključili DORH, SOA, MUP, Ministarst­vo vanjskih poslova i Ministarst­vo mora prometa i infrastruk­ture. Luksuzna jahta modela Sunseeker 115, koju su na popis “zamrznute” imovine sankcionir­anih ruskih tajkuna stavili Europska unija, SAD i Velika Britanija zbog ruske agresije nad Ukrajinom, vrijedi pet milijuna eura i u vlasništvu je Irine Usmanove, bivše supruge ruskog oligarha Ališera Usmanova, koji je bliski prijatelj Vladimira Putina. Jahta se trenutačno nalazi u luci na zapadnoj obali Turske te je na GPS-u posljednji put locirana 9. listopada nadomak grčkom otoku Kosu. Tamo je premješten­a jer Turska nije uvela sankcije Rusiji. Vlada RH još se nije oglasila o tome hoće li aktivirati međunarodn­e sporazume o pomoći u kaznenopra­vnim stvarima te od Turske zatražiti povrat “otete” imovine. •

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia