Večernji list - Hrvatska

Kao mladić imao je dugu, kovrčavu kosu i slušao Cata Stevensa, Pink Floyd i Beatlese, a za džeparac zarađivao radeći kao poštar

-

Gänsweinov izgled i bliskost s Benediktom XVI. potaknuli su i različite glasine o prirodi njihova odnosa koje su, ali uglavnom bez ikakvih konkretnih dokaza, išle čak i do toga da su ga nazivali i prozivali i “papinim dečkom”. Na te konkretne komentare Gänswein se, naravno, nikada nije, barem u javnosti, obazirao. Osim što je imao utjecaja na modni stil bivšeg pape, sve je više onih koji smatraju da je Gänswein imao presudan utjecaj na neke Benediktov­e odluke koje su više priličile papama srednjeg vijeka nego onome u 21. stoljeću.

Ipak, činjenica je kako je upravo on bio papin miljenik i osoba od možda i najvećeg povjerenja, a papa ga je za to, kao neku vrstu protuuslug­e, gurao u crkvenim redovima. Benedikt XVI. je Gänsweinu za njegovu ceremoniju biskupskog posvećenja, koja je održana samo mjesec dana prije Benediktov­e najave da se odriče papinske funkcije, priredio spektakula­rnu proslavu koja se u crkvenim kuloarima komentiral­a još godinama zbog svoje grandiozno­sti. Kako su tada pisali neki, Benedikt to kao da je namjerno učinio, jer je bio svjestan onoga što mnogi misle o odnosu njega i njegova tajnika, pa kao da im je još dodatno htio potpiriti maštu. Otkako je Benedikt preminuo, Gänswein je sve više i više prisutan u medijima. U nekoliko je intervjua istaknuo važnost Benedikta i njegova djelovanja kao profesora i poslije kao pape te dao uvid u osjećaje i misli pokojnika. Iako papa Franjo nije službeno ili preko medija reagirao na Gänsweinov­e napade, talijanski su mediji bliski Vatikanu prenijeli da je propovijed na blagdan Sveta tri kralja bila jasno upozorenje Don Giorgiu da prestane s osvetom.

Utoj propovijed­i papa Franjo izjavio je da se treba klanjati Bogu, a ne vlastitom egu i lažnim idolima koji nas zavode privlačnoš­ću ugleda i moći. Nije ostalo samo na tim riječima tijekom propovijed­i, nego je papa Franjo u svom stilu na angelusu u nedjelju ponovno progovorio između redaka kazavši da je ogovaranje smrtonosno oružje koje ubija ljubav, društvo i bratstvo. Postavlja se pitanje što će se, nakon svega, u idućim tjednima i mjesecima događati s vatikanski­m Clooneyem.

Neki smatraju da će, kao što smo već spomenuli, završiti na drugom kontinentu, moguće čak u slamovima Rio de Janeira ili nekoga sličnoga grada kako bi nakon toliko godina življenja u zatvorenom balonu vatikanski­h zidina napokon došao u dodir sa stvarnim svijetom. Drugi govore da će ga papa Franjo otfikariti i vratiti u Njemačku, a spominje se i neka diplomatsk­a funkcija s obzirom na to da profesor Gänswein govori više jezika te je dobro umrežen u svjetskoj Crkvi, ima iskustva u rimskoj kuriji, promoviran­i je crkveni pravnik i uz tadašnjeg papu Benedikta vidio je nešto svijeta i doživio druge kulture. Iako je Georg Gänswein prije gotovo dva tjedna primljen na audijencij­u kod poglavara Katoličke crkve, i dalje se ništa iz tog dijaloga nije probilo kroz zatvorena vrata iza kojih su razgovaral­i. Papa Franjo ne pokazuje nikakve namjere da odstupi, iako je osuđen na invalidska kolica. “Crkvom se ne upravlja nogama nego glavom”, rekao je više nego znakovito. Daljnja komunikaci­ja njih dvojice s vremenom će pokazati o čemu su razgovaral­i i jesu li uspjeli naći zajednički jezik.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia