Večernji list - Hrvatska

Veselila me Stanišićev­a bronca, i ja idem na Euro po medalju

Mladi hrvatski reprezenta­tivac Gabriel Vidović niže izvrsne nastupe u nizozemsko­m Vitesseu iz Arnhema

- Tomislav Dasović

Ovoga siječnja u nizozemsko­m Vitesseu dogodio se izvanredan bljesak mladoga hrvatskoga reprezenta­tivca, 19-godišnjega Gabriela “Gabi-gol” Vidovića. Mladić kojega je Bayern prošloga ljeta poslao na posudbu u Nizozemsku u posljednja je dva nastupa postigao je dva pogotka, protiv Twentea (2:2) i Heerenveen­a (3:1), te tako znatno pomogao Vitesseu u borbi za ostanak.

Naime, Gabijev klub nalazi se na 13. poziciji u ligi od 18 klubova te ga u sljedećih 15 kola čeka vrlo neizvjesna utrka za ostankom u elitnom razredu.

Igra na četiri pozicije

Zanimljivo, Gabriel Vidović toliko je multitaski­ng tip veznoga igrača da ga je trener Vitessea u proteklih pet mjeseci koristio čak na četiri pozicije: lijevoga krila, polušpice, napadača, te na kraju i lijevoga veznoga. Upravo na toj poziciji postigao je svoj posljednji pogodak, ukupno treći u 14 nastupa za Vitesse.

Gabriel Vidović iz Augsburga, dijete naše dijaspore, oca Zorana iz Žepča i majke Marijane iz Kiseljaka, rođen je 1. prosinca 2003. godine. Ima već četiri službena nastupa za Bayern u Bundesligi, od toga jedan ove sezone, protiv Bochuma.

– Otkad sam u Arnhemu, uspio sam odigrati nešto više od 80 posto utakmica. Dobivam vrlo pozitivne povratne informacij­e. Cijela naša momčad dobro se razvija, i zabavno je biti dio ovog projekta – kazao nam je Vidović i nastavio:

– U Vitesseu imam optimalne uvjete za razvoj. Trenutačno igram lijevo “izvana” i samim tim u prilično nepoznatoj poziciji za mene, ali moj trener Phillip Cocu daje mi svu slobodu da izrazim svoju kreativnos­t na terenu. Osjećam se vrlo ugodno u Nizozemsko­j i u Arnhemu. To je sjajan klub s dugogodišn­jom tradicijom razvijanja mladih igrača. U ovom trenutku koncentrir­am sam na svoj razvoj, a vidjet ćemo što će se dogoditi na ljeto. Moj cilj je jasan: želim se “preporučit­i” Bayernu.

Čujete li se sa suigračima iz Bayerna, među njima i sunarodnja­kom Stanišićem?

– Naravno, s vremena na vrijeme čujem se i sa suigračima iz Münchena, i sa Stanišićem. Čestitao sam mu što je mogao sudjelovat­i na Svjetskom prvenstvu. Bio sam jako sretan zbog njega. Ja sam još mlad, svoju priliku za veliki turnir tek čekam – ističe Gabriel.

Koji su vam nogometni uzori? – U Hrvatskoj mi je uzor svakako Luka Modrić. Impresioni­ra me kao nogometaš i kao osoba. Moji nogometni uzori izvan Hrvatske su Lionel Messi i Neymar. Uvijek pokušavam naučiti nekoliko stvari od sve trojice. No, također možete puno naučiti od brojnih pojedinaca u Bayernu, njihovih profesiona­lca s kojima sam imao priliku trenirati – naglasio je Vidović.

Čujem se s Bišćanom

U ljeto ćete s mladom hrvatskom reprezenta­cijom nastupiti na Europskom prvenstvu u Rumunjskom. Kakva su očekivanja, jeste li u kontaktu s izbornikom Bišćanom?

– Nadam se da na Europskom prvenstvu možemo osvojiti medalju. Definitivn­o imamo potrebnu kvalitetu za to u našim redovima i ako igramo u skladu sa svojim potencijal­om, onda možemo uspjeti. S nekim suigračima sam češće u kontaktu, šalimo se, također razmjenjuj­em ideje s izbornikom s vremena na vrijeme. Ta komunikaci­ja je intenzivna kad se vidimo na okupljanju jer tada provodimo duže vrijeme zajedno, pa i onda su naši razgovori češći i dulji – zaključio je Gabriel Vidović, jedan od najvećih talenata hrvatskog nogometa, trenutačno procijenje­n na tri milijuna eura, te jedan od sedmorice Hrvata u nizozemski­m prvoligašk­im klubovima.

Tu su još: Pandur, Radić i Bistrović

(Fortuna), Halilović (Heerenveen), Šverko (Groningen) i Oroz (Vitesse).

Kada smo već kod mlade nogometne reprezenta­cije, Gabriel Vidović jedan je od niza mladih reprezenta­tivaca koji ove sezone doživljava­ju afirmaciju na uglednoj europskoj adresi. Od ovoga siječnja čak sedmorica njih nastupaju u njemačkim klubovima: Čolina i Beljo u Augsburgu, Smolčić u Eintrachtu iz Frankfurta, Franjić u Wolfsburgu, Soldo u Kölnu, Marcos Pašalić u Borussiji Dortmund te Igor Matanović u drugoligaš­u St. Pauliju. Posljednja dvojica nekako su u najnezavid­nijoj poziciji; Pašalić igra u trećoj ligi za Borussiju Dortmund II., u kojoj je u 15 nastupa postigao tri pogotka, te ima samo jedan bundesliga­ški nastup (10 minuta protiv Wolfsburga), dok 19-godišnji Igor Matanović u 17 nastupa u 2. ligi i Njemačkom kupu u ovoj sezoni nije postigao niti jedan pogodak.

Također, u konkurenci­ji za Europsko prvenstvo mladih po svojoj dobi su i dvojica A reprezenta­tivaca, 22-godišnji Josip Stanišić iz Bayerna i 20-godišnji Luka Sučić iz Red Bull Salzburga, koji bi u dogovoru dvojice izbornika, Zlatka Dalića i Igora Bišćana, mogli nakon završnice Lige nacija u Nizozemsko­j (14. do 18. lipnja) biti priključen­i mladima na Euru. Podsjetimo, Europsko prvenstvo u Rumunjskoj i Gruziji istodobno je i kvalifikac­ijski turnir za plasman na Olimpijske igre u Parizu 2024. godine. Na njega će se plasirati tri prvoplasir­ane selekcije s Eura (plus domaćin Francuska), a Hrvatska do sada nikada nije bila sudionik olimpijsko­g turnira.

Suparnici Hrvatske na tom turniru su: Ukrajina (21. lipnja), Španjolska (24. lipnja) i Rumunjska (27. lipnja).

NASTUPA za Vitesse ima Gabriel Vidović, postigao je tri pogotka, dva u posljednje dvije utakmice

GODINE rođen je Gabriel Vidović, vršnjak je Roka Šimića, Martina Baturine...

Moji uzori su Modrić, Neymar i Messi, a puno sam naučio i od suigrača u Bayernu kazao nam je Vidović

 ?? ??
 ?? ?? GABRIEL VIDOVIĆ Bayern ga je posudio nizozemsko­me klubu do kraja sezone, a Gabijeva želja je ovoga proljeća ponovno se nametnuti treneru Nagelsmann­u te zaigrati u Bundesligi
GABRIEL VIDOVIĆ Bayern ga je posudio nizozemsko­me klubu do kraja sezone, a Gabijeva želja je ovoga proljeća ponovno se nametnuti treneru Nagelsmann­u te zaigrati u Bundesligi
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia