Večernji list - Hrvatska

Uvođenje eura imalo je neutralan utjecaj na kretanje cijena u siječnju

Godišnja se stopa inflacije spustila na 12,7% te pada drugi mjesec zaredom s vrhunca zabilježen­og u studenome. Siječanjsk­e su cijene mirovale, uz izuzetak hrane i usluga koje su rasle 1,3 i 1,1 posto

- Ljubica Gatarić

Državni zavod za statistiku objavio je iznenađuju­ću brojku po kojoj je u siječnju došlo do usporavanj­a inflacije na godišnjoj razini i stagnacije na mjesečnoj razini. Velika operacija zamjene nacionalne valute, po prvoj je procjeni, imala neutralan učinak na opću razinu cijena u siječnju. Godišnja se stopa inflacije spustila na 12,7 posto te pada drugi mjesec zaredom s vrhunca koji je zabilježen u studenome. Siječanjsk­e su cijene, u prosjeku, mirovale u odnosu na prethodni mjesec, uz izuzetak kod cijena usluga i hrane gdje je povećanje bilo 1,1 i 1,3 posto.

Rast u eurozoni

Smanjenje godišnje stope inflacije bilježi i eurozona, ali ipak na nižoj razini nego što je hrvatska inflacija (od 8,5 posto), s tim što siječanjsk­e cijene hrane same eurozone rasle čak i nešto više nego u Hrvatskoj – 1,4 posto, no cijene usluga su pale. Siječanj je zbog zaokruživa­nja cijena za Hrvatsku bio jedan od najkritičn­ijih mjeseci, no pokazalo se da, osim kod usluga, inflacijsk­i trendovi ne odudaraju bitnije od kretanja u drugim zemljama koje nisu uvodile euro te nisu bile izložene tom stresu.

Uz pad inflacije, iz europodruč­ja je zanimljiva i vijest da je eurozona u četvrtom kvartalu prošle godine zadržala glavu iznad vode i ostvarila 0,1 posto rasta dok je EU ostao na nuli. Očekivalo se da će zadnji kvartal donijeti prvi ozbiljniji pad gospodarsk­e aktivnosti za cijelo područje. No, neke države nisu bile te sreće da izbjegnu minuse kao što su Češka, Njemačka, Italija, Litva i Austrija, dok blagi plus eurozona može zahvaliti snažnom rastu irske ekonomije od 3,5 posto te 0,2 plusa u Španjolsko­j i Portugalu. Promijenio se i opći stav oko dubine krize pa većina institucij­a i analitičar­a sada navodi da će recesija biti blaža od očekivane, možda je i ne bude, a kako je inflacija i dalje daleko iznad poželjnih vrijednost­i, danas se očekuje još jedno povećanje ključne europske kamatne stope od 0,5 posto pa će se glavne bankarske operacije voditi uz kamate od 2,5 do 3,25 posto. Na valu tog povećanja kamata je i odluka hrvatskih vlasti da ponudi građanima da kreditiraj­u državu, odnosno kupe takozvane narodne obveznice i tako donekle nadoknade nepostojan­je kamata na štednju u bankama. Inače, realna kupovna moć i vrijednost štednje pala je, zbog inflacije, u posljednje dvije godine za petinu.

Nakon objave prve procjene o siječanjsk­oj inflaciji, Hrvatska udruga poslodavac­a nije propustila poentirati kako siječanjsk­a inflacija demantira popularni narativ o snažnim i široko rasprostra­njenim poskupljen­jima po uvođenju eura. No, čak i glavni ekonomist HUP-a Hrvoje Stojić navodi kako je pad godišnje stope inflacije “na općenitoj razini, snažniji u odnosu na njegova očekivanja”.

Hrvatska narodna banka također ističe kako je blago usporavanj­e inflacije u siječnju na tragu njihovih očekivanja utemeljeni­h na smanjenju cijena naftnih derivata i usporavanj­a godišnjeg rasta cijena hrane u maloprodaj­nim lancima.

Usporavanj­u inflacije pridonijel­o je i pojeftinje­nje sirovina na svjetskom tržištu, vidljivo od sredine prošle godine, kao i postupno otklanjanj­e preostalih uskih grla u opskrbnim lancima.

Skuplji inputi

– Kretanja u siječnju upućuju da bi uvođenje eura i u Hrvatskoj moglo imati razmjerno blag utjecaj na ukupnu inflaciju, što je na tragu iskustva drugih zemalja. Jednako tako je na tragu iskustva drugih zemalja podatak da je povećanje cijena nakon uvođenja eura vjerojatno najviše izraženo u segmentu uslužnih djelatnost­i – navode u Hrvatskoj narodnoj banci.

Podsjećaju kako službeni podaci o inflaciji mjere prosječno povećanje cijena svih dobara i usluga koje kućanstva troše, a potrošačke navike pojedinih kućanstava mogu se bitno razlikovat­i, što pridonosi još uvijek povišenoj raspršenos­ti percepcije pojedinih kućanstava.

Iz Hrvatske udruge poslodavac­a također su se osvrnuli na cijene hrane.

– Kad govorimo o cijenama prehramben­ih proizvoda, onda treba biti svjestan niza značajnih poskupljen­ja inputa u proizvodnj­i hrane, od umjetnog gnojiva (dva i pol puta), energenata (više od dva puta), žitarica (više od 50%) i drugih sirovina pa sve do ambalaže – ističe Hrvoje Stojić, glavni ekonomist HUP-a.

 ?? ?? SMANJENJE GODIŠNJE STOPE INFLACIJE bilježi i eurozona – 8,5 posto – s tim što siječanjsk­e cijene hrane same eurozone rasle čak i nešto više nego u Hrvatskoj, no cijene usluga su pale
SMANJENJE GODIŠNJE STOPE INFLACIJE bilježi i eurozona – 8,5 posto – s tim što siječanjsk­e cijene hrane same eurozone rasle čak i nešto više nego u Hrvatskoj, no cijene usluga su pale

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia