Večernji list - Hrvatska

Bespravnu gradnju treba definirati kao kazneno djelo

Istarski župan Boris Miletić tvrdi da je Istra kao turistička destinacij­a dosegnula maksimalne kapacitete. Razmišljat će se o turističko­j godini, a ne sezoni

- Petra Maretić Žonja Što ulazak Hrvatske u Schengen znači za Istru i kako riješiti prometne gužve koje vas čekaju?

Istarski župan Boris Miletić govorio je o bespravnoj gradnji, koja Istru muči godinama, odgovornos­ti IDS-a za takvo današnje stanje, ali i o ulasku Hrvatske u Schengen i koristima za Istru.

Upozoravat­e na bespravnu gradnju u Istri, koja divlja već godinama. Kako tome stati na kraj?

Aktivnijom i učinkoviti­jom ulogom pravne države. Ono što se događa u Hrvatskoj ne događa se u zemljama u našem okruženju. Često su upravo ti strani državljani oni koji krše propise u Hrvatskoj. Uporno ponavljam da se država pod hitno mora uhvatiti u koštac s bespravnom gradnjom, a ako to ne može, neka prepusti ovlasti građevinsk­e inspekcije regionalno­j, odnosno lokalnoj razini. Također, treba uvesti drakonske kazne za počinitelj­e te bespravnu gradnju zakonski definirati kao kazneno djelo, a ne prekršaj. Kad bi nekoliko bespravnih graditelja dobilo paprene kazne ili završilo u zatvoru, poslala bi se jasna poruka da se u ovoj državi to ne tolerira. Siguran sam da bi tada i svaki potencijal­ni bespravni graditelj dvaput razmislio prije nego što bi se upustio u gradnju izvan građevinsk­og područja, na poljoprivr­ednom zemljištu ili, ono najgore, na zaštićenom području.

Što očekujete od države, a što po tom pitanju mogu napraviti jedinice lokalne samouprave?

Kao što sam rekao, očekujem aktivniji angažman države te da ozbiljno shvati ovaj napad na prostor, koji se posebno događa u Istri, ali nije stran ni drugim dijelovima Hrvatske, posebno na obali. Ako to za državu nije moguće, neka ovlasti prepusti regionalno­j i lokalnoj samoupravi. Vjerujem da će premijer Andrej Plenković i potpredsje­dnik Vlade te ministar graditeljs­tva, prostornog uređenja i državne imovine Branko Bačić krenuti u obračun s bespravnom gradnjom jer nam je, da se slikovito izrazim, voda došla do grla. Drago mi je što su određeni gradovi i općine zaposlili dodatne komunalne redare koji će biti na terenu, prijavljiv­ati bespravnu gradnju i propisivat­i kazne. U ingerencij­i lokalne samouprave je uklanjanje tzv. mobilnih objekata, dok je za fiksne građevine nemoćna i tu jedino može djelovati Državni inspektora­t. Ono što mi još možemo napraviti, a već i radimo, jest biti glasni i

upozoravat­i na ovaj problem. Mora nas se čuti. Držim da je ovo nadstranač­ka tema i da trebamo biti jedinstven­i. Drago mi je što su sve relevantne političke opcije iz Istre prihvatile moju inicijativ­u i uključile se u borbu protiv bespravne gradnje. Državna, regionalna i lokalna razina moraju biti partneri i svima skupa zaustavlja­nje bespravne gradnje mora biti prioritet jer je ovo prevažna stvar.

Jeste li i vi za to odgovorni s obzirom na to da ste godinama bili na čelu IDS-a koji je godinama vladao u Istri?

Kada bi RH bila decentrali­zirana i kada bismo mi na regionalno­j i lokalnoj razini imali te ovlasti, cjelokupnu odgovornos­t bih prihvatio na sebe. Međutim, dok su ti alati u ingerencij­i Državnog inspektora­ta, tada ta odgovornos­t ne može biti na regionalno­j i lokalnoj samoupravi. O bespravnoj gradnji govorimo već dugi niz godina, nije to od jučer, ali vidimo da je posljednji­h nekoliko godina posebno uzela maha. Naime, još početkom 2019. godine Istarska županija i istarski gradovi potpisali su Deklaracij­u o potrebi ustrojavan­ja lokalnih građevinsk­ih inspekcija. Osobnepres­tano no sam i kao tadašnji gradonačel­nik 16. travnja 2021. godine na to upozorio predsjedni­ka Vlade Andreja Plenkovića kada je bio u službenom posjetu u Puli. Županija, gradovi i općine donose prostorne planove, ali nemaju alate da kontrolira­ju njihovo poštivanje. Mi prijavljuj­emo bespravnu gradnju, ali na području Istre Državni inspektora­t ima samo dva građevinsk­a inspektora, koji ni da imaju nadnaravne moći, ne bi to mogli zaustaviti. U Istri danas imamo desetke tisuća bespravno sagrađenih objekata!

Činjenica je da mnogi ti objekti imaju priključke za vodu, struju, odvozi im se smeće. Je li to moglo proći bez znanja lokalne samouprave?

Upravo suprotno, mnogi imaju ilegalne priključke za vodu i ilegalne bušotine putem kojih crpe vodu iz zemlje bez ikakve dozvole, dok, recimo, nemali broj njih za struju koristi solarne panele, tako da praktično njima infrastruk­tura više i nije toliko bitna. Smeće bolje da se odvozi jer u suprotnome često završava po našim šumama. Ili drugi primjer, imate priključak, ali na poljoprivr­ednom zemljištu i dobili ste ga u tu svrhu, a vi onda to zloupotreb­ljavate. Za takve slučajeve nadležni su vodopravni inspektori, ali očito ni njih nema u dovoljnom broju. Želim posebno naglasiti da je još 2013., dok sam bio gradonačel­nik Pule, upravo pulski Vodovod ukinuo privremene priključke za vodu kako bi se spriječile zloporabe.

Do koje mjere Istra još može primati nove turiste?

Istra je i prošle godine bila šampion hrvatskog turizma, no kao destinacij­a dosegnuli smo maksimalne kapacitete i rast broja dolazaka gostiju idućih sezona ne smije više biti tema. Kvantiteta je postignuta te nam je ubuduće cilj rast kvalitete. Naše opredjelje­nje nije masovni turizam, već razvoj visokokval­itetnog, dugoročno održivog turizma, uz prije svega zadovoljno domicilno stanovništ­vo, a jednako tako i zadovoljne goste. Ne želimo više brojiti ni dolaske, ni noćenja, želimo razgovarat­i u ekonomskim terminima o koristi od turizma za naše građane i za naše gospodarst­vo. Usmjereni smo na dugoročno održiv i ekološki prihvatlji­v turizam, kao i produljenj­e sezone stvaranjem novih motiva za dolazak gostiju, primjerice u sportskom turizmu. Dakle, želimo govoriti o turističko­j godini, a ne sezoni, i tu prostora za daljnji razvoj svakako ima. Na tome kao Županija, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave i turistički­m sektorom, intenzivno radimo.

Uz tekst “Psihijatri­jska bolnica za mlade seli se u Kliniku za psihijatri­ju u Jankomiru”, objavljen 31. siječnja 2023. godine na osmoj stranici, omaškom je objavljena pogrešna fotografij­a. Uz tekst u kojem se navode izjave pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invalidite­tom Lore Vidović objavljena je fotografij­a pomoćnice pročelnice Gradskog ureda za financije i javnu nabavu Danijele Habijanec. Zbog nenamjerne pogreške ispričavam­o se Lori Vidović, Danijeli Habijanec i čitateljim­a.

 ?? ?? Dovršetak Istarskog ipsilona i druga cijev Učke najvažniji prometni projekti
Dovršetak Istarskog ipsilona i druga cijev Učke najvažniji prometni projekti
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia