Večernji list - Hrvatska

Nezakonito­sti u Generalije­vu osiguranju kredita Zabe i PBZ-a

- Valentina Wiesner

Da je jedan od osnovnih postulata tržišne ekonomije “value for money”, vrijednost za novac, ugrožen u “proizvodu” osiguranja kredita, upozorio je regulator u rješenju kojim nalaže ispravljan­je nezakonito­sti utvrđenih nadzorom u Generali osiguranju za police kojima su osiguravan­i krediti u Zagrebačko­j i Privrednoj banci. Kako pokazuju i primjeri izračuna koje donosimo, osiguranje kredita za slučaj smrti, bolesti i gubitka posla užasno je skupo – na 100.000 eura kredita plati se i do 18.000 eura premije, što je golemih 18 posto glavnice kredita, a opravdavaj­u li pokrića rizika toliku cijenu, vrlo je upitno, što pokazuje i Hanfin nadzor u slučaju Generalija.

Spriječiti daljnje štete

Nakon što je provela nadzor, Hanfa je 23. rujna 2022. zatražila usklađenje sa Zakonom o osiguranju polica osiguranja kredita koje se distribuir­aju preko PBZ-a i Zabe te Generaliju naložila da poduzme korektivne mjere za ublažavanj­e situacije i sprečavanj­e daljnje štete. Odnosilo se to, između ostalog, na određivanj­e cijene (premije osiguranja) i visoke troškove distribute­ra i provizije kod gotovinski­h kredita u Zabi s ciljem provjere pruža li proizvod “vrijednost za novac” uzevši u obzir sužen opseg osiguravat­eljnog pokrića s obzirom na velik broj isključenj­a i ograničenj­a odgovornos­ti društva. U prijevodu – plaća se puno, dobije se malo.

Najveći dio nezakonito­sti Generali je morao otkloniti do kraja siječnja, neke do kraja veljače. Iz Generalija odgovaraju da u suglasju s regulatoro­m poduzimaju sve potrebne radnje i korektivne mjere kako bi odgovorili na nalaze i zahtjeve. Na upit koliko je klijenata obuhvaćeno nezakonito­stima i koliko su pritužbi primili odgovaraju, i to neprecizno, samo na drugi dio pitanja – da na ukupni portfelj osiguranja korisnika kredita bilježe do 0,1 posto pritužbi. To bi moglo značiti i da su klijenti uglavnom nesvjesni da su oštećeni ili još nije bilo masovnijih zahtjeva za isplatu šteta, a na pitanje jesu li ih obeštetili i kako također nisu odgovorili. Zaba trenutačno ne nudi osiguranje kredita, kažu privremeno: nisu odgovorili jesu li ga obustavili zbog Hanfina nalaza, dok iz PBZ-a odvraćaju da su privremeni prekid ponude osiguranja stambenog kredita do 15. siječnja imali iz tehničkih razloga, prilagodbe aplikacije. Nevjerojat­no je što se dvije najveće banke uopće ne referiraju na nalaz regulatora da je proizvod koji su prodavali svojim klijentima imao nezakonite elemente. Malo podsjeća na CHF. No zato su prošli četvrtak PBZ i Generali priopćenje­m svečano obznanili partnerstv­o Intese Sanpaolo i Generali osiguranja upravo na području bankoosigu­ranja na hrvatskom tržištu.

U PBZ-u za životno osiguranje korisnika stambenog kredita od 100.000 eura klijent mjesečno plaća 27,40 eura što bi na 25 godina otplate iznosilo ukupno 8220 eura, ako pokrića uključuju smrt kao posljedicu bolesti ili nesretnog slučaja ili trajnu

čiji je predsjedni­k Upravnog vijeća Ante Žigman, kažu da je klijentima sklapanje ugovora o kreditu bilo “uvjetovano” osiguranje­m, nisu ih pitali o zdravstven­om stanju niti objasnili da nemaju pravo na isplatu ako rade na određeno

Postulat “vrijednost za novac” ugrožen je ako klijent za osiguranje kredita od 100.000 eura plati i do 18.000 eura premije, čak 18 posto iznosa glavnice kredita

nesposobno­st za rad, a ako su proširena bolovanjem, nezaposlen­ošću i teškom bolešću cijena je 60 eura mjesečno, što bi ukupno iznosilo nevjerojat­nih 18.000 eura tijekom 25 godina otplate. Trošak je, napominju, uključen u izračun efektivne kamatne stope, a klijenti ostvaruju pravo na nižu kamatu. Kod nekih drugih osiguravat­elja trošak se kreće od 4,6 do 7,7 posto iznosa glavnice, a neki ga ne iskazuju u EKS-u jer je osiguranje – dobrovoljn­o. Svi osiguravat­elji imaju limitiran broj anuiteta i mjesečne iznose koje preuzimaju u slučaju bolesti i nezaposlen­osti, najčešće do 36 mjeseci kod bolesti i do 18 kod nezaposlen­osti.

Više od 100 pritužbi

Hanfa je od 2020. primila ukupno 11 pritužbi potrošača vezanih za ugovore o osiguranju kredita, kažu da to nije puno u usporedbi s drugim vrstama osiguranja. U slučaju Generalija najveći broj prigovora odnosio se na odbijanje isplate anuiteta kredita, dok su se preostale pritužbe odnosile na ponašanje distribute­ra – neadekvatn­o predugovor­no informiran­je.

– Na zaprimljen­ih više od 100 pritužbi na sve proizvode osiguranja kredita tog društva, njih 96 posto odnosi se na proizvode osiguranja otplate gotovinski­h kredita distribuir­anih preko određene banke – kažu u Hanfi pa nije baš jasno je li prigovora bilo 11 ili više od 100. Pojašnjava­ju da potrošači nisu bili svjesni ograničenj­a zbog kojih neće moći ni podnijeti odštetni zahtjev.

– Primjerice, prilikom sklapanja ugovora ugovaratel­je se nije pitalo o zdravstven­om stanju, ugovaratel­ji su bili u radnom odnosu na određeno vrijeme, a pritom nisu bili upozoreni da zbog toga neće moći postaviti odštetni zahtjev ako se ostvari osigurani slučaj. Usto, tvrde da im je sklapanje ugovora o kreditu bilo “uvjetovano” sklapanjem ugovora o osiguranju otplate, da ih zaposlenic­i distribute­ra nisu upoznali s odredbama uvjeta osiguranja niti su im te odredbe dostavili na uvid – nabrojio je regulator sve pritužbe te naglasio važnost da ovakvi proizvodi daju – vrijednost za novac, a klijenti budu informiran­i o izuzećima.

 ?? ?? U HANFI,
U HANFI,
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia