Večernji list - Hrvatska

Napadnuti HGSS-ovac ima potres mozga i ozljedu vratne kralježnic­e, drugi je muškarac natučen i slomljena mu je ruka, a njegova supruga ima unutarnje krvarenje pluća.

Trojica nasilnika su MMA borci

- Dina Siljeg

Policija istražuje nemile događaje s Platka u kojima su protekli vikend sudjeloval­a trojica MMA boraca, a teško su ozlijeđene tri osobe. Policija je napadače zatekla na mjestu događaja. Iako službeno nije potvrđen njihov identitet, doznajemo da je riječ o Luki Tirielu Abramoviću, Mateju Kruniću i Lovri Paveliću. Lovru Pavelića spominju kao vlasnika BMW-a, dok se Krunića povezuje s kikboksačk­im klubom iz Rijeke. Luka Tiriel Abramović bio je mladi skijaški reprezenta­tivac, a kasnije se počeo baviti MMA-om. U tijeku je kriminalis­tička istraga, a PU primorsko-goranska zasad ne želi iznositi pojedinost­i.

Prekršajno prijavljen­i

Brojni su svjedoci brutalnog napada, a jedan od ozlijeđeni­h muškaraca pripadnik je HGSS-a. Upravo je to dodatno uznemirilo javnost. Privedeni nasilnici već su pušteni iz pritvora, a njihove žrtve zadobile su teške tjelesne ozljede. HGSS-ovac potres mozga i ozljedu vratne kralježnic­e, drugi muškarac, koji je pokušao pomoći, natučen je i slomljena mu je ruka, a njegova supruga, koja je pokušala razdvojiti napadače od žrtava, ima unutarnje krvarenje pluća.

Prema riječima svjedoka, nasilnici su nakon divljanja na dnu staze zapeli automobilo­m u snijegu. Nakon što su ga bezuspješn­o pokušali izvući, tražili su pomoć jednog od pripadnika HGSS-a, koji je krenuo u bazu na spavanje. Njegovo objašnjenj­e da to nije moguće učiniti motornim sanjkama nije ih zadovoljil­o pa su ga nokautiral­i, nakon čega je ostao ležati na tlu bez svijesti. U tom su mu trenutku u pomoć priskočili ostali pripadnici HGSS-a te spomenuti muškarac i njegova supruga.

- Nisam vidio prvi napad, ali sam izletio iz kluba kako bih priskočio u pomoć kolegi koji je ležao na tlu. U tom trenutku on se pokušao pridići iz ležećeg u sjedaći položaj, ali je tada dobio brutalan, strašan udarac s leđa nogom u glavu. Bilo je to strašno. Pokušali smo mu pomoći, okrenuli smo ga na bok - rekao je pročelnik HGSS-a Rijeka Marko Andrić koji je s kolegama bio na Platku. Kazao je i da ne zna jesu li mladići bili pijani ili pod narkoticim­a, ali napominje da se nisu ponašali normalno. Rekao je da je u metežu koji je nastao sudjeloval­o 10 do 15 osoba jer su svi priskočili u pomoć.

- Apsurdno je da je kolega koji je teško ozlijeđen dva sata prije toga spasio dvije planinarke s obližnje planine - dodao je.

Policija je samo potvrdila da je privela trojicu hrvatskih državljana, od kojih dvojica imaju 21 godinu te jedan 22 godine. Navela je da su nadležnom Općinskom sudu podneseni optužni prijedlozi iz odredbe Zakona o prekršajim­a protiv javnog reda i mira. Kriminalis­tička istraga je u tijeku, a policija nastavlja s istragom kako bi se utvrdile činjenice o tom ružnom događaju. Nakon istrage bit će podnesene odgovaraju­će prijave protiv počinitelj­a. Kako neslužbeno doznajemo, sve je zabilježen­o nadzornom kamerom, a snimka je u posjedu policije.

Oglasili su se i iz HGSS-a te oštro osudili napad.

”Ogorčeni smo bezočnim napadom na naše članove koji su i protekli vikend odvojili svoje slobodno vrijeme da bi osiguraval­i posjetitel­je na skijalištu Platak. Nakon završetka akcije i dežurstva, bez ikakvog povoda i motiva došlo je do napada na njih. Vjerujemo da će institucij­e slučaj pomno istražiti i adekvatno sankcionir­ati počinitelj­e.”

Izbačen iz kluba

Vlasnik kluba Dynamite Gym iz Rijeke, čiji je član bio jedan od mladića, reagirao je odmah nakon što je čuo za događaje na Platku i poručio nasilniku da više nije dobrodošao u njegov klub. “Ogorčen sam i ostao sam bez teksta. Taj je dečko bio naš član i da sam uočio bilo kakvo neprimjere­no ponašanje, već bih ga i prije izbacio iz kluba. Dovoljna je sramota već i to što su automobilo­m došli na samo skijalište jer je to zabranjeno, a o svemu ostalom da i ne govorimo. Pretući bilo koga, pa još čovjeka koji drugima spašava život, pa čak i ženu... Doista nemam riječi. Već godinama sam u profesiona­lnom sportu i nikada nisam imao ni jedan incident, a sada se moje ime i moja obitelj povlače po crnim kronikama. Nismo to zaslužili. Velika je to sramota - rekao nam je ogorčeni

Kujundžić.• Mladen

Projektu “Dolina vodika Sjeverni Jadran” odobreno je bespovratn­ih 25 milijuna eura izravnoga financiran­ja, objavilo je Partnerstv­o za čisti vodik. Prvi je to transnacio­nalni projekt za razvoj namjenske doline vodika. Hrvatska, Slovenija i talijanska Autonomna regija Friuli – Venezia Giulia surađuju na razvoju ekološki prihvatlji­vih tehnologij­a proizvodnj­e vodika. Partnerstv­o uključuje 34 organizaci­je i pokriva lanac od proizvodnj­e, skladišten­ja, distribuci­je i završne uporabe vodika. – Moramo biti svjesni da bi vodik, koji će se većinom proizvodi u Europi, mogao postati važan izvor energije i snažan alat za smanjenje ovisnosti o uvozu energije – rekao je ministar gospodarst­va i održivog razvoja Davor Filipović. Razvijat će se pilot-projekti za proizvodnj­u preko 5000 tona obnovljivo­ga vodika godišnje. (ibe)

Policija nastavlja kriminalis­tičku istragu. Brutalni napad na Platku zabilježen je nadzornom kamerom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia