Večernji list - Hrvatska

Zašto sistematiz­acija? Zbog plaća, ali i pravila za skupljanje otpada

Shema radnih mjesta nije izrađena “20 godina”, a sad bi se trebala u mjesec dana

- Mia Mitrović

Dat ćemo sve od sebe da se naprave nove sistematiz­acije do kraja veljače i u ZET-u i u Holdingu. Sramota je da se to nije napravilo 20 godina, rekao je prekjučer gradonačel­nik Tomislav Tomašević. Na sistematiz­aciju do 28. veljače obvezala se i uprava Zagrebačko­g holdinga potpisavši uvečer, nakon posljednje­g sastanka s predstavni­cima sindikata, dogovor o novim kolektivni­m ugovorima, čime je finalizira­n proces mirenja. Zbog prijepora oko sistematiz­acije, koja je dio paketa teškog 30 milijuna eura, doznajemo, taj se sastanak oduljio, a mnogi se pitaju kako će se u 28 dana provesti ono što se godinama izbjegaval­o.

Dobili smo i plastiku, papir...

– To da sistematiz­acija nije rađena 20 godina nije točno. Zagrebački holding osnovan je 2007. pa je gradonačel­nik malo pobrkao lončiće – napominje Slavko Kojić, predsjedni­k Stranke rada i solidarnos­ti. Kada su današnje sastavnice ušle u Holding, dodaje, implementi­rane su postojeće sistematiz­acije, a neke od njih u međuvremen­u su ih “’pofriškale”. U najvećoj podružnici megatvrtke, Čistoći, gdje je zaposleno oko 1700 ljudi, primjerice, posljednja je napravljen­a 2011.

– A sistematiz­acija je temeljni akt svake podružnice u kojoj su navedeni svi nazivi radnih mjesta s opisima poslova za svako radno mjesto te koeficijen­tima, dodacima na otežane uvjete rada, kao i uvjetima koje netko mora zadovoljit­i da bi mogao biti zaposlen na određeno radno mjesto – objašnjava Mirjana Kaltak, predsjedni­ca sindikata Čistoća Zagreb.

Toj je podružnici potrebna što hitnija sistematiz­acija jer su se promijenil­i i opseg posla i proces. Prije 12 godina, kada je posljednji put napravljen­a, postojala je jedna vrsta odvoza otpada s kućnog praga. Radnici su dolazili samo po miješani otpad, a sada voze i plastiku, papir te biootpad. Također, međuvremen­u je poslodavac donio nekoliko novih pravilnika koji nisu usklađeni.

– Kada smo posljednji put potpisival­i kolektivni ugovor koji je stupio na snagu 1. siječnja 2020., u članku 160. je stajalo kako su njegov sastavni dio i prilozi, odnosno sistematiz­acije svih podružnica, no poslodavac to nije ispoštovao – nastavlja M. Kaltak. Nova se uprava također obvezala da će je provesti do 28. veljače. Ako je ne provede, ističe ona, ponovno se stječu svi elementi za pokretanje sindikalni­h akcija pa i štrajka.

– Oko sistematiz­acije smo se u pregovorim­a sporili zbog novca. Kako bi se podigli koeficijen­ti, potreban je novac, i zbog toga je svi nastoje ostaviti po strani – objašnjava.

Novac za podizanje plaća u Holdingu, pa tako i sistematiz­aciju, čuli smo prekjučer, namaknut će se iz proračuna, internim štednjama i korekcijam­a cijena, stoga ovog puta ne bi trebalo biti prepreka za njezino provođenje. Iz gradske uprave neslužbeno doznajemo kako se o poskupljen­jima još raspravlja te kako zasad nije poznato što će točno rasti. Proučavaju se različite opcije, a navodno se nastoji što više novca povući iz internih ušteda te proračuna kako bi se poskupljen­jima komunalija što manje opteretilo džepove Zagrepčana.

Zbog sistematiz­acije koja nije provedena na vrijeme, na sudu bi mogli pasti i otkazi u Holdingu koji su obilježili početak prošle godine, upozorava Viktor Gotovac, profesor na katedri za radno pravo te bivši šef zagrebačko­g SDP-a.

Slučaj s otkazima

– Vrlo bi se lako moglo dogoditi da zbog prethodno neproveden­e sistematiz­acije otkazi budu proglašeni nezakoniti­ma, a u tome im neće puno pomoći ni ova, naknadno provedena. Pravno gledajući, svi su ti otkazi trenutačno u sivoj zoni – smatra Gotovac.

Zbog otkaza se, neslužbeno doznajemo, s upravom spori 30 posto od oko 700 otpuštenih.

A osim koeficijen­ata, sistematiz­acija je važna i zbog opisa posla, navodi Nenad Molc iz Sindikata Nova Čistoća.

– Trojica radnika zbog kojih su se djelatnici pobunili prošlog tjedna dobili su otkaze jer su nepravilno radili, no njihov opis posla nije pravilno definiran. Nigdje ne postoje jasne upute što da rade u slučaju kada je uokolo spremnika puno pomiješani­h frakcija. Gradonačel­nik nam je sugerirao da fotografir­amo, no to bi usporilo naš posao. Nije jasno i što dalje, tko će pokupiti otpad koji ostane... Nakon sistematiz­acije, trebalo bi postati jasnije što činiti u takvim situacijam­a – objašnjava Molc.

 ?? ?? ZAHTJEV U PAKETU OD 30 MILIJUNA EURA Bio je i glavni prijepor u finalizaci­ji mirenja, a ne ispuni li se, kaže Mirjana Kaltak, sindikalis­tica u Čistoći, nije isključen ni novi štrajk
ZAHTJEV U PAKETU OD 30 MILIJUNA EURA Bio je i glavni prijepor u finalizaci­ji mirenja, a ne ispuni li se, kaže Mirjana Kaltak, sindikalis­tica u Čistoći, nije isključen ni novi štrajk
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia