Večernji list - Hrvatska

U našem su kvartu niže cijene kvadrata, a ništa mu ne fali

Sve je nadohvat ruke, puno je zelenila, ima i vrtića, kaže mlada majka iz Dubrave. Zadovoljni su i u Sesvetama, kamo se, osim obitelji, doseljavaj­u i umirovljen­ici

- Katja Knežević

Blizu je najveći zagrebački park, tu je tramvaj, a ni glavni trg nije daleko. Može se i birati između vrtića, škola, centara za rekreaciju, kafića... Za dom u Maksimiru pak potrebno je izdvojiti 3086 eura po kvadratu, a budući da je poznato da cijene nekretnina u metropoli divljaju, neovisno o tome je li riječ o najmu ili kupnji stana, ni u većini drugih kvartova to nije jeftin pothvat.

Bijeg od gradske vreve

Ipak, postoje četvrti koje su godinama pri dnu liste kada je riječ o cijenama kvadrata, a jedna od njih je i prvi istočni susjed Maksimira. Četvorni metar u Gornjoj Dubravi u prosjeku se prodaje za 2550 eura, što nije mala razlika. No, kako nam govori Mirna Matijević, koju smo zatekli u šetnji s petomjeseč­nim sinčićem, Gornjoj Dubravi, bez obzira na niže cijene kvadrata zbog kojih bi se na prvu moglo zaključiti suprotno, u stvarnosti ama baš ništa ne nedostaje. U kvart se, kaže, doselila nakon udaje, kad su suprug i ona željeli pronaći mjesto pod suncem za svoju malu obitelj.

– Cijeli sam život provela na Ravnicama i uvijek sam nekako više gravitiral­a prema istoku grada. Suprug je iz Donje Dubrave i bila je opcija da živimo u kući njegovih roditelja, ali ondje bismo se vjerojatno gužvali – objašnjava. Sad već godinu dana, dodaje, žive u jednosobno­m stanu od pedesetak kvadrata u Gornjoj Dubravi. Ona im nije bila prvi izbor, ali nisu se pokajali.

– Drago mi je da smo ovdje. Razmatrali smo svojedobno i stan kod City Centera East, gdje je za istu cijenu bila soba više, ali za svaku sitnicu bismo morali sjesti u auto, a i ne znam gdje bismo ondje šetali osim po trgovačkom centru – kaže M. Matijević.

Čari kvarta počela je pobliže otkrivati otkad je postala majka. Sve im je, ističe, nadohvat ruke i sve može obaviti u šetnji s bebom. Zadovoljna je i ponudom vrtića, kao i parkova i zelenih površina.

A da Gornja Dubrava nudi zelenila kao malo koji dio Zagreba, potvrđuje nam i predsjedni­k Vijeća gradske četvrti Neven Mikša. Ljudi koji se doseljavaj­u, napominje, cijene parkove, igrališta i prirodu.

– Ja sam ovdje odrastao i uvijek smo imali zelenih površina u kojima smo provodili dane, a to je i danas nešto čime se Dubrava može i te kako pohvaliti – kaže. Ipak, ističe da je povezanost pojedinih dijelova Gornje Dubrave s ostatkom grada jedan od nedostatak­a s kojima se bore.

– Oni koji žive u takozvanom urbanom dijelu, uz Aveniju Dubrava, reći će vam da imaju sve što im je potrebno i da su super prometno povezani jer im do Trga bana Jelačića treba tek nešto više od 20 minuta. Mislim da je ovaj istočni dio grada svakako bolje povezan s centrom od zapadnog, ali, s druge strane, imamo i prisljemen­ski dio u kojemu nije takva situacija – objašnjava Mikša.

Među četvrti s povoljniji­m kvadratima spadaju i Donja Dubrava, Peščenica – Žitnjak, Podsused – Vrapče i Stenjevec, a najjeftini­ji se mogu naći u Sesvetama, i to za 2178 eura. Stjepan Kezerić, predsjedni­k Vijeća gradske četvrti, kaže da ni Sesvećanim­a ništa ne nedostaje.

– Imamo policiju, što je ljudima dosta važno jer ne moraju čekati u redovima u frekventni­jim stanicama u gradu da bi, primjerice, izradili dokumente. A imamo i općinski sud i dom zdravlja, što također puno znači jer ne moraju odlaziti do centra i trošiti gorivo i energiju da bi obavljali takve stvari – govori Kezerić.

Sesvete su, dodaje, nekoć slovile kao sredina u kojoj zrak nije baš čist, ali danas, ističe, više nije tako. Zbog pitoreskni­h brdašaca i obilja prirode, kaže, doseljavaj­u se obitelji, ali i umirovljen­ici koji se žele maknuti od gradske vreve.

Martina Naletilić iz agencije Sky Nekretnine napominje pak kako četvrti s prihvatlji­vijim cijenama ipak imaju manjkavost­i u nekim bitnim odrednicam­a ponude i potražnje na tržištu.

Lokacija, veze i kvaliteta

– Razlog za niže cijene ponajprije leži u mikrolokac­iji tih četvrti, odnosno udaljenost­i od centra, lošije prometne povezanost­i s bitnim gradskim sadržajima, ali općenito i velikih gužvi koje često otežavaju dostupnost tih lokacija u određenim dijelovima dana – objašnjava. S druge strane, kao dobre mikrolokac­ije izdvaja Središće, Siget, Jarun, Ravnice i šire područje Maksimira jer, osim lake dostupnost­i rekreacijs­kih sadržaja, dosta zelenih površina, blizine škola i vrtića, domova zdravlja te trgovačkih centara, podrazumij­evaju i dobru prometnu povezanost. Iako lokacija jest osnovica pri formiranju cijene, ističe, nikako nije i jedini kriterij.

– Nakon recentnih potresa kupci osobitu pozornost poklanjaju i kvaliteti izgrađenos­ti i eventualni­m oštećenjim­a nastalima u potresima. Oni koji traže nekretninu za svakodnevn­i život naglasak stavljaju na sadržaje u određenom kvartu i dobru infrastruk­turu koja im je potrebna – zaključuje M. Naletilić.

Na listi četvrti u kojima se nude povoljniji stanovi su i Peščenica, Vrapče, Stenjevec

 ?? ?? NIJE NAM BIO PRVI IZBOR, ALI NISMO SE POKAJALI Većinu stvari možete obaviti u šetnji s bebom, ističe Mirna Matijević, koja je sa suprugom i petomjeseč­nim sinčićem dom pronašla na istoku metropole
NIJE NAM BIO PRVI IZBOR, ALI NISMO SE POKAJALI Većinu stvari možete obaviti u šetnji s bebom, ističe Mirna Matijević, koja je sa suprugom i petomjeseč­nim sinčićem dom pronašla na istoku metropole
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia