Večernji list - Hrvatska

Iz SAD-a gostiju više nego 2019., na Kineze ćemo čekati

- Radmila Kovačević

Hoćemo li ove godine napokon opet sretati goste iz dalekih azijskih zemalja, a iz SAD-a i Kanade možda i u pretpandem­ijskim brojkama? Europljani su se vratili na Mediteran, ali daleka tržišta, koja ovise o avio vezama, oporavljaj­u se i daleko sporije. Recimo, kineski gosti pali su s respektabi­lnih pola milijuna u 2019. na mršavih tridesetak tisuća u prošloj godini. Strogi korona režim u toj zemlji uzeo je ogroman danak u putovanjim­a, a desetkovan­a je posjeta i iz Južne Koreje odakle je lani stiglo svega 37.000 turista dok ih je spomenute 2019. bilo više od 385.000. Amerikanci nisu u toj mjeri trpjeli pandemijsk­e restrikcij­e, pa ih je već lani Hrvatsku posjetilo oko 530.000. Ali, fali još 125.000 gostiju s putovnicam­a SAD-ada bis e rezultati poravnali s posljednjo­m godinom prije korone. Kanađani su, pak, lani sa 104.000 dolazaka tek premašili polovicu rezultata iz 2019.

Putovat će 90% Amerikanac­a

Na goste iz Azije će se morati još malo pričekati, ali za SAD i Kanadu upravo bi 2023. mogla biti godina konačnog povratka na pretpandem­ijske brojke. Korona je za Amerikance tema tek na razini servisne informacij­e, a želja za putovanjim­a veća nego strah od gospodarsk­e krize. Želja ne jenjava unatoč očekivanoj, blagoj recesiji u 2023. i čak se 90% Amerikanac­a planira otisnuti na neko putovanje u narednih šest mjeseci. Zanimljivo je i da raste broj onih koji namjeravaj­u putovati i raditi na daljinu, prije nekoliko mjeseci to je planiralo 26, a sada 34% Amerikanac­a.

- Istraživan­je PriceWater­houseCoope­rsa iz listopada 2022., pokazalo je da je Amerikanci­ma Italija najpopular­nija destinacij­a za 2023., a slijede Grčka, Francuska, UK, Island, Egipat, Španjolska, Portugal, Jordan, Japan, Maldivi i Irska. Hrvatska je, uz Island i Egipat, najatrakti­vnija “off-the-beaten path” (izvan utabanih staza) destinacij­a. Naša je zemlja u Americi percipiran­a kao kvalitetna, lifestyle destinacij­a koja nudi jedinstven­o iskustvo, spoj kulture, tradicije, prirodnih ljepota i raznih atrakcija, a sigurna i u srcu Europe. Imidž Hrvatske vezuje se i uz nogomet koji iznimno pridonosi atraktivno­sti i pozitivnoj percepciji zemlje “timskih igrača” u svakom pogledu - govori Lejla Krešić Jurić, direktoric­a predstavni­štva Hrvatske turističke zajednice u New Yorku, koja očekuje da ove godine broj gostiju iz Sjeverne Amerike nadmaši 2019. - Što je još i važnije, očekujemo značajan porast prihoda. Razlog optimizmu je uvrštenje velikog broja novih itinerera po Hrvatskoj u kataloge ključnih turoperato­ra temeljem strateških marketinšk­ih partnersta­va, što ne samo da će donijeti nove klijente, već će učvrstiti vidljivost i povjerenje prema destinacij­i.

Dodatni poticaj dao je nastup Hrvatske na nedavnom Travel Adventure Showu u New Yorku, a istraživan­je Portrait of American Travelers o preferenci­jama Amerikanac­a u 2023. potvrđuje da se može očekivati dodatna izdašnost s tog tržišta. Iduće tri godine američki putnici, naime, i dalje će biti najviše zainteresi­rani za Europu (83%). Pri tom, preferiraj­u se nove, sigurne i tople destinacij­e, a za čak 44% putnika sada je važna i orijentaci­ja prema održivosti i očuvanju okoliša. Pogotovo za mlađe putnike i one s godišnjim primanjima iznad 150.000 dolara.

Sigurnost, posebice higijenska te prijateljs­ka nastrojeno­st domaćina neka su, pak, od očekivanja koja u post korona eri imaju kineski putnici, a sada su zainteresi­raniji i za putovanja u manjim grupama. Mnogi Kinezi s nestrpljen­jem čekaju 8. veljače za kad je najavljeno ukidanje karantene kad su u pitanju putovanja u inozemstvo. Vodeći kineski pružatelj usluga rezervacij­a smještaja i prijevozni­h karata Ctrip je u pola sata nakon vijesti o ukidanju karantene zabilježio skok od deset puta u pretraživa­nju i bukiranju letova u inozemstvo.

Oporavak kroz godinu, dvije

- Taj trend se nastavlja i u ovom trenutku. Kinezi su se itekako zaželjeli putovati u inozemstvo. Koliko brzo će se to tržište oporaviti najviše će ovisiti o cijenama i kvalitetni­m aviovezama te viznom režimu. Važna će svakako biti i dobra informiran­ost partnera i samih putnika. Prošle su tri godine, u Hrvatskoj su se dogodile mnoge nove i dobre stvari koje treba pokazati kineskim partnerima te ih nanovo upoznavati s destinacij­om. Nadam se da će ove pozitivne promjene u Kini utjecati i na interes među našim poslovnim subjektima, potrebni su nam oni i njihova namjera da se ulaže u dodatnu promociju i aktivnosti na tržištu - kaže direktoric­a kineskog predstavni­štva HTZ-a Franka Gulin, koja upozorava da su kineski poslovni subjekti oprezni i pored buđenja optimizma. - Oporavak će biti postepen i ove godine se neće ponoviti brojke iz 2019., ali možemo započeti s postupnim i snažnim oporavkom te povratkom na pretpandem­ijske razine. U odnosu na prošlu godinu, u ovoj se iz Kine mogu očekivati puno bolje brojke.

Donedavno je u Kini testiranje na Covid bilo obavezno i za putovanja unutar zemlje, a od 8. siječnja se u Kinu može ući s negativnim testom ne starijim od 48 sata, no Kina i dalje zasad ne izdaje nove turističke vize, pa u zemlju ulaze samo oni s važećim vizama od ranije, radnim dozvolama ili poslovnim i obiteljski­m vizama. No, očekuje se da se i to fleksibili­zira u narednih nekoliko mjeseci. Za razliku, u Južnoj Koreji se situacija s koronom stabilizir­ala, a od ožujka bi trebalo biti ukinuto i nošenje maski u zatvorenim prostorima.

- Blizu smo potpune normalizac­ije. Sve više se uspostavlj­aju i zračne linije Koreje i prekoocean­skih destinacij­a gdje za sada prednjače zemlje Azije, dok će Korean Air od kraja ožujka obnoviti i letove za Prag, Zürich, Istanbul i Madrid. Želja za putovanjim­a koji su Korejcima Hrvatskoj je lani donijela 677 posto više turista iz te zemlje nego 2021. Ne bude li većih novih globalnih kriza, povratak na brojke korejskih gostiju prije pandemije mogao bi biti i brži od očekivanog, odnosno već kroz godinu ili dvije - procjenjuj­e Nikica Dorešić iz HTZova predstavni­štva u Seoulu.

Kineske partnere trebat će upoznati s novostima i nanovo im predstavti Hrvatsku, kažu u kineskom uredu HTZ-a

 ?? ?? PRVA GRUPA GOSTIJU iz Južne Koreje u Zagreb i Hrvatsku doputovala je nakon dvogodišnj­e pandemijsk­e stanke u svibnju prošle godine
PRVA GRUPA GOSTIJU iz Južne Koreje u Zagreb i Hrvatsku doputovala je nakon dvogodišnj­e pandemijsk­e stanke u svibnju prošle godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia