Večernji list - Hrvatska

”Rusija odbija inspekcije nuklearnih bombi kako bismo pacificira­li Kijev”

- Dino Brumec

Sjedinjene Države optužile su u utorak prvi put Rusiju da se ne drži odredbi sporazuma o ograničenj­u nuklearnog naoružanja koji su dvije zemlje potpisale 2010. godine. To je još jedna epizoda u sve češćem spomenu ove najrazorni­je vrste oružje u međunarodn­oj diplomacij­i.

Nova ‘geopolitič­ka stvarnost’

Washington je Moskvu optužio da odbija dopustiti američkim stručnjaci­ma da provode inspekcije nad nuklearnim arsenalom Rusije, što je jedna od ključnih odredbi sporazuma New START koji je potpisan 2010., a na snagu je stupio godinu kasnije. Prema njemu, dvije zemlje obvezale su se da neće razmjestit­i više od 1550 nuklearnih bombi, i da će dopustiti jedna drugoj da provode inspekcije nad arsenalima.

Do početka pandemije, inspekcije dviju zemalja uredno su podnosile izvješće svojim vladama koje pak su naglašaval­e da se njihov geopolitič­ki suparnik pridržava svih pravila. No, sada Rusija odbija dopustiti američkim inspektori­ma da uđu u zemlju i provedu inspekcije. “Rusko odbijanje provođenja inspekcija

Moskva tvrdi da kontrola oružja ne može biti izolirana od geopolitič­kih realnosti te da Zapad vodi “hibridni rat”

sprečava SAD u izvršavanj­u važnih prava u sklopu sporazuma i prijeti održivosti kontrole nuklearnog naoružanja”, reklo je američko ministarst­vo vanjskih poslova. Američka vlada dodaje da Rusija može ponovno krenuti putem potpunog pridržavan­ja odredbi sporazuma “čim dopusti inspekcije na svom teritoriju, kao što je to radila godinama”.

Ova tema mogla bi dodatno zategnuti odnose dvije zemlje, i to nakon što je ruski predsjedni­k Vladimir Putin upozorio na rastuću prijetnju od izbijanja nuklearnog rata, a njegov prethodnik Dmitrij Medvedev prijetio je da bi ruski poraz u Ukrajini mogao “isprovocir­ati početak nuklearnog rata”. Američki obavještaj­ci rekli su CNN-u da Washington nije vidio dokaze da je Rusija odlučila upotrijebi­ti taktičko (odnosno, manje) nuklearno oružje u Ukrajini.

Ruski veleposlan­ik u SAD-u Anatolij Antonov odbacio je optužbe Washington­a, rekavši da je SAD prekršio sporazum, povukavši više od stotinu strateških bombi izvan odredbi New START-a. Ustvrdio je isto tako da nuklearno ograničenj­e ne može biti izolirano od geopolitič­kih stvarnosti te da Zapad vodi “hibridni rat” protiv Rusije.

– Rusija vjerojatno neispunjav­anje sporazuma koristi kao polugu, kako bismo mi Ukrajincim­a rekli da prestanu ratovati jer nam je kontrola naoružanja važna – rekao je američki analitičar John Erath CNN-u.

Nuklearno oružje sve je češće dio geopolitič­kog nadmetanja. Poznato je da Kina trenutačno radi na proširivan­ju svog nuklearnog arsenala. Predsjedni­k Južne Koreje Yoon Suk Yeol pak je prije u siječnju rekao da njegova zemlja razmatra gradnju nuklearne bombe ili pak da pozove Amerikance da ponovno razmjeste svoje strateško oružje na poluotoku. Seul se osjeća stalno ugrožen od nuklearne Sjeverne Koreje.

Indija i Pakistan skoro zaratili

Nadalje, u svojim nedavno objavljeni­m memoarima bivši američki ministar vanjskih poslova Mike Pompeo, bliski suradnik predsjedni­ka Donalda Trumpa, rekao je da su 2019. Indija i Pakistan došli nadomak nuklearnog rata, ali ga je SAD uspio spriječiti. Dvije zemlje već desetljeći­ma imaju vrlo loše odnose, a više puta su ratovale zbog pokrajine Kašmir. Pa ipak, više od svih ovih događaja prošle su se godine isticale Putinove vrlo jasne insinuacij­e da bi mogao upotrijebi­ti nuklearno oružje, što su mnogi analitičar­i ocijenili kao pokušaj plašenja ukrajinski­h saveznika na • Zapadu.

 ?? ?? SPALJIVANJ­E DIPLOMATSK­IH MOSTOVA Ova tema mogla bi dodatno zategnuti odnose dvije zemlje, i to nakon što je ruski predsjedni­k Vladimir Putin upozorio na rastuću prijetnju od izbijanja nuklearnog rata (na slici ruske interkonti­nentalne balističke rakete s vojne parade 2015.)
SPALJIVANJ­E DIPLOMATSK­IH MOSTOVA Ova tema mogla bi dodatno zategnuti odnose dvije zemlje, i to nakon što je ruski predsjedni­k Vladimir Putin upozorio na rastuću prijetnju od izbijanja nuklearnog rata (na slici ruske interkonti­nentalne balističke rakete s vojne parade 2015.)
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia