Večernji list - Hrvatska

Šola: Kad smo pobijedili Dansku, po leđima mi je skakao Luka Modrić

Rukometaši, sudionici velikog finala protiv Njemačke na Svjetskom prvenstvu u Portugalu, puni su zanimljivi­h priča o tome kako su osvojili zlatnu medalju

- Damir Mrvec

Dvadeset godina od osvajanja povijesne prve, svjetske zlatne medalje Lini Červaru nije se ispunila davna želja. A izbornik te generacije već godinama ima jednu želju.

Još nije snimljen film

– Mislim da ta generacija zaslužuje igrani film. To bio film za Oscar, o reprezenta­ciji koja je u godinu dana od posljednje­g mjesta došla do zlatne medalje. Tada je rukomet bio više od sporta, tek sam preuzeo reprezenta­ciju koja je godinu prije bila posljednja u Europi. Nitko nije ni znao da se igra SP, nitko nije vjerovao u nas, otišli smo tiho, bez pompe i ispraćaja, pratilo nas je tek nekoliko novinara. A mi smo uzeli zlato, svjetsko, a godinu poslije i olimpijsko! Ljudi su nas obožavali zato što su prepoznali našu skromnost, entuzijaza­m, zajedništv­o, ponos… Sve što je samo godinu prije – nestalo. Prosjek godina igrača u reprezenta­ciji tada je bio 21, sve su to bili mladi dečki, na početku karijere, željni dokazivanj­a. Bili su normalni, obični neiskvaren­i dečki iz susjedstva, zato su ih svi voljeli. Takvo što teško da se može ponoviti, takva rukometna euforija, sreća – rekao je Lino Červar.

Valter Matošević od svega se najviše sjeća dolaska u Madeiru...

– To nikad neću zaboraviti. Puhao je jak vjetar, avion se ljuljao lijevo-desno. Nije mi bilo nimalo ugodno jer sam jedno slično iskustvo već imao. Turnir nije ni počeo, a ja sam već proživio prvi stres – rekao je Matošević, dodavši:

– Sjećam se i te prve utakmice, poraza od Argentine. Na vratima je počeo Kelentrić, nije mu dobro išlo pa sam upao umjesto njega. No ni ja nisam mogao puno pomoći – zaključio je Matošević.

Nikša Kaleb bio je jedan od novih igrača u reprezenta­ciji i u Portugalu je debitirao na velikoj sceni.

– Metković je igrao u Kutini kada su mi poslije utakmice prišli Červar i Smajlagić i pitali me bi li želio igrati za reprezenta­ciju, rekavši da se stvara nova, dobra priča. Naravno, želio sam igrati za reprezenta­ciju, ali sam im rekao da mi odmah kažu koja je moja uloga. Nisam htio da na kraju budem prevaren. Brzo smo se dogovorili i vjerujem da sam opravdao njihovo povjerenje – rekao je Kaleb.

Na poziciji lijevog krila bio je još Goran Šprem koji na kraju nije odigrao ni minutu, niti je bio u sastavu tijekom cijelog turnira.

– Cijelo sam vrijeme bio s dečkima, trenirao s njima i čekao svoju priliku koju nisam dočekao. Meni je bilo lijepo u Portugalu, znao sam se šetati gradovima u kojima smo igrali, a najviše sam volio odlaziti na masaže – rekao je Goran Šprem.

Ivana Balić bio je prva violina tog sastava. Za vrijeme nedavnog Svjetskog prvenstva u Švedskoj pitao sam Ivana možemo li razgovarat­i na temu Portugala. U svom, Balićevsko­m stilu odgovorio je:

– Napišite da je sve bilo odlično.

I to bi bilo to od Ivana... Vlado Šola bio je jedan od junaka Svjetskog prvenstva, a bio je tek treći vratar u Portugalu.

– U reprezenta­ciji me nije bilo osam godina, od SP-a na Islandu 1995. U to vrijeme branio sam u Chamberyu i na jednom turniru u Strasbourg­u, gdje je igrao i Zagreb, primijetio me Lino Červar. Kratko smo razgovaral­i nakon što sam bio proglašen najboljim vratarom turnira. Za nekoliko dana nazvao me Smajlagić i pitao me bih li želio doći na pripreme. Kad sam došao na pripreme, uz Kelentrića i Matoševića bio je tu još i Losert. Poslije sam saznao da se do duboko u noć zadnjeg dana priprema vijećalo koja će tri vratara ići na SP. Ispao je na kraju Losert – istaknuo je Šola.

Lino se malo zabunio

Crvena kosa nije bila novost u Portugalu?

– Ne, već sam bojio kosu dok sam branio u Njemačkoj i Francuskoj – istaknuo je Šola i sjetio se još jedne zanimljivo­sti...

– Na sastanku prije finala s Njemačkom okupio nas je Lino i započeo priču: “Vi ste najbolji, igrate najljepši rukomet. Svi navijaju za vas. Evo, jučer su i Španjolci navijali za vas”, rekao je Lino, a onda je netko pitao: “Ali, Lino, kako su Španjolci navijali za nas kada smo u polufinalu igrali protiv njih.”

Kada je Hrvatska u drugom krugu pobijedila Dansku, među čestitarim­a bili su nogometaši hrvatske reprezenta­cije do 18 godine koji su u Portugalu igrali na jednom turniru.

– Sjećam se da mi je nakon te pobjede po leđima skakao Luka Modrić. Imao je tada 17 godina. Eto, dvadeset godina poslije on je jedan od najboljih svjetskih nogometaša – dodao je Vlado Šola.

 ?? ?? VLADO ŠOLA do zadnje noći prije odlaska u Portugal nije znao hoće li za njega biti mjesta u avionu. Od četvorice vratara, koliko ih je bilo na pripremama, prekobrojn­im se pokazao Venio Losert
VLADO ŠOLA do zadnje noći prije odlaska u Portugal nije znao hoće li za njega biti mjesta u avionu. Od četvorice vratara, koliko ih je bilo na pripremama, prekobrojn­im se pokazao Venio Losert
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia