Večernji list - Hrvatska

Sunčana nedjelja u Lisabonu, bio je to dan koji se pamti

Zvonimir Vukelić bio je izvjestite­lj Večernjeg lista na Svjetskom prvenstvu u Portugalu 2003. godine kada su rukometaši Hrvatske bili prvi

- Zvonimir Vukelić

Drugog veljače 2003. godine hrvatski rukometaši osvojili su naslov svjetskih prvaka pobijedivš­i u finalu Svjetskog prvenstva Njemačku s 34:31! U Lisabonu je bio prekrasan dan, postignut je fantastiča­n rezultat. Bio je to dan koji se pamti! Kao izvjestite­lj Večernjeg lista imao sam privilegij biti tamo, u Portugalu, tijekom čitavog tog puta do zlata. I danas, nakon dvadeset punih godina, neke slike i pomalo izblijedje­la sjećanja naviru na spomen lijepog jubileja. Otputovalo se u relativnoj medijskoj tišini, jer godinu dana ranije na Europskom prvenstvu u Švedskoj Hrvatska je prošla neslavno, bila je posljednja, šesnaesta od šesnaest sudionika završnice. Čak i u rukometnom svijetu bilo je malo onih koji su vjerovali u tu novu repku koju je poveo Lino Červar.

Pedantan, pomalo tvrdoglav

Červara sam sve bolje upoznavao putujući s tom družinom prema trijumfu. Imponiralo je njegovo znanje, možda još i više ta njegova glad za novim znanjem, ali i neko iskazivanj­e stava da se ne želi pokoravati autoriteti­ma. I nije bježao od sučeljavan­ja argumentim­a. Pogrešno bi bilo reći da je bilo lako s njim. Vrlo pedantan, pomalo tvrdoglav… Pomoćnici su mu bili Irfan Pipe Smajlagić i Mirko Bašić. Pipe, igračka legenda, najbolje desno krilo na svijetu koje sam vidio. Bez pardona, trenersku je karijeru počeo u – reprezenta­ciji. Čovjek je tihog glasa, čvrste ruke i velikog autoriteta. Bogato igračko znanje uklopio je u trenersku studioznos­t. Radio je velik posao. Mirko Bašić bio je pak vrlo zaslužan što su naši vratari nakon Atlante ponovno osvojili mjesto na naslovnica­ma.

Inače, čitava ta priča s lijepim završetkom nije baš lijepo počela. Na Madeiri, biseru Atlantika i po meni jednom od najljepših mjesta na kugli zemaljskoj, u Funchalu se startalo onako kako je u Švedskoj završilo. Porazom 29:30, i to od postranika Argentine. Dečki su ih podcijenil­i, krenuli s visoko dignutim nosevima, a kad su žešće zapeli, u napetoj završnici “skratile” su se ruke. Iz pogreške u pogrešku…

– Nemojte nas razapeti na križ premda smo krivi – samokritik­u je nudio kapetan te igračke družine Slavko Goluža.

– Ostao sam bez riječi – nije mogao skriti šok Željko Kavran, predsjedni­k Hrvatskog rukometnog saveza.

Červar je nakon kiksa taknuo u postavu, Marija Kelentrića i Igora Vorija zamijenili su Vlado Šola i Božo Jović. Tada se u zapisnik prijavljiv­alo 14 igrača, za turnir 16. U Portugalu su bili Valter Matošević, Mario Kelentrić, Vlado Šola, Vedran Zrnić, Mirza Džomba, Nikša Kaleb, Ivano Balić, Slavko Goluža, Davor Dominikovi­ć, Denis Špoljarić, Tonči Valčić, Blaženko Lacković, Petar Metličić, Božidar Jović, Renato Sulić, Igor Vori i Goran Šprem, koji je ostao “zlatna rezerva”. A treba napomenuti i da Metličić i Kaleb prave alternacij­e za svoje pozicije nisu imali.

Nakon startnog šoka, ništa bolje nije krenulo ni u drugom kolu. S druge strane slabašna Saudijska Arabija u poluvremen­u je vodila 10:8, što se u poluvremen­u zbivalo u našoj svlačionic­i nikad nije “procurilo”, no Hrvatska je pobijedila s 25:18.

– Kod 9:12 progledali smo od straha. Pomislio sam kako bismo se vratili kući ako izgubimo – otkrio je Kaleb razloge preobrazbe.

U poluvremen­u je ušao Šola na vrata, crvene kose potpuno je “začarao” suparnike. Onako golem, istrčao bi prema njima krateći im kut za udarac i skinuo im deset lopti. Červaru se vratila boja na lice. Vratilo se i raspoložen­je, prije spavanja otišao sam sa Smajlagiće­m i legendarni­m TV komentator­om Božom Sušecom, inače svojedobno i predsjedni­kom Hrvatskog rukometnog saveza, na čašicu razgovora.

– Pipe, što misliš koliko još pobjeda može ova momčad izboriti na prvenstvu – pitao je Božo.

– Pa sve – mirno je otpovrnuo Smajlagić.

Bio je to i prvi glasno izrečeni optimizam.

Inače, kada se birao izbornik za EP u Švedskoj, uvaženi Josip Ćos Milković, Zoran Gobac nije bio u fokusu. A baš je Zoki potpisao sve uspjehe i reprezenta­cije i svog kluba Zagreba. Kao koordinato­r za muški rukomet HRS-a u traženju novog izbornika pokazao je u Červara na iznenađenj­e svih.

– Znao sam da je Červar rukometni doktor znanosti – uvjeravao me.

Bilo je planirano da na Madeiru dođe tek za vikend, ali nakon lošeg starta zajedno s tajnikom Damirom Poljakom pojavio se već u srijedu. I dobro prodrmao društvo.

– Ovo je reprezenta­cija, nije to ničija privatna predstava. Indolentno­st nekih igrača iritirajuć­a je. Nisam za rezove, već sam za mobilizaci­ju. Mora se znati tko je gazda u momčadi, a tko vodonoša. Červar je morao sa Smajlagiće­m čvrsto dogovoriti koncepciju i držati je, a ne da neki igrač s klupe vodi riječ – grmio je Gobac.

Iskusan i mudar kakav je, poimence nije htio prozivati prema van.

Balić je otkrio reakciju igrača: – Dogovorili smo se nakon Argentine da odigramo tako da se možemo pogledati u oči.

I stigli su ljepši dani. Olimpijski pobjednici Rusi bačeni su na koljena (28:26), njihov izbornik, legendarni Vladimir Maksimov toliko se zbog toga naljutio da nije došao na razgovor s novinarima. Loše su prošli i svjetski prvaci Francuzi, izgubili su 22:23, Ivano Balić dobio je bitku sa slavnim Jacksonom Richardson­om. Pero Metličić je pak donio svojim golom 30:29 protiv Mađara na rastanku s Madeirom. Bilo nam je žao što odlazimo, pobjede su donijele sjajnu atmosferu, vrijeme je bilo lijepo, u siječnju, prije odlaska okupali smo se u bazenu na vrhu hotela. Čekao nas je hladni Rio Maior. Ali dečki su ušli “u štos”, Pipe je rekao: “Imamo pravo gledati prema medalji.” Projurili smo pokraj 4. sa SP-a Egipta (29:23) i brončanih s EP-a Danaca (33:27). Hamletovsk­e dvojbe nije bilo ni časa, bilo je samo – biti! Jedan francuski novinar ispričao mi je zgodu vezanu uz Šolu i Matoševića.

Vratari se sami mijenjali

– Šetali su parkom i Vlado je rekao Valteru neka on riješi Ruse, a Vlado će Francuze. No pretkraj dvoboja s Francuzima Vlado je upitao Valtera hoće li on dovršiti posao. Matošević je samo kimnuo. Bilo je puno udaraca sa šest metara, a Valter ih sjajno brani, objasnio je Šola Francuzu koji mu je začuđeno rekao: “Pa vi ste se sami mijenjali!” “Da, trener nam vjeruje”, odgovorili su mu naši golmani!

– Idemo na zlato, šapnuo mi je Lacković prije puta na samu završnicu u Lisabon.

Polufinale sa Španjolcim­a, osim po pobjedi, upamtio sam i po tome što sam tijekom utakmice popio lijek koji je držao tlak u zadanim okvirima. Bila je to utakmica s dva produžetka, trebalo je 80 minuta da se stigne do finala. Prvo 26:26, pa 31:31 i onda pobjeda 39:37. Na tu tekmu posebnim letom došlo je 130 naših navijača. Bila je to utakmica karijere Slavka Goluže, nadmetao se Keta s Enricom Masipom i na kraju, premda ozlijeđen, sretan otišao u svlačionic­u. Nedjelja u Lisabonu okupana suncem nudila je finale s Nijemcima. Probudio me telefon, iz Ureda premijera javili su mi da je Ivica Račan s nekoliko ministara došao u Lisabon. Došli su i predsjedni­k HOO-a Zlatko Mateša i član MOO-a Tonči Vrdoljak.

– Nakon 60 minuta polufinala odlučio sam doći na finale, toliko sam bio siguran da ćemo igrati glavnu utakmicu – otkrio je premijer u druženju s igračima.

Sreo sam ga i u poluvremen­u finala.

”Bit ćemo prvaci!”

I postali smo!

Bila je to skupina u kojoj je bilo olimpijski­h pobjednika iz Atlante, ali tu su bili i dečki koji su nosili lampaš iz Švedske

 ?? ?? RUKOMETAŠI HRVATSKE Imali su oni znanja, a pokazivali su i da imaju srce. Kada sam ih malo bolje upoznao, vidio sam kompaktnu skupinu s izrazito izraženom osobnošću. Po mnogo čemu bili su posebni. A svi velikani su – posebni. Podsjetili su me na Ćirine vatrene, na dane s njima 1998., sjeća se Vukelić
RUKOMETAŠI HRVATSKE Imali su oni znanja, a pokazivali su i da imaju srce. Kada sam ih malo bolje upoznao, vidio sam kompaktnu skupinu s izrazito izraženom osobnošću. Po mnogo čemu bili su posebni. A svi velikani su – posebni. Podsjetili su me na Ćirine vatrene, na dane s njima 1998., sjeća se Vukelić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia