Večernji list - Hrvatska

U Njemačkoj skuplji parking za veće automobile?

- (V. Balen)

Iz Udruge njemačkih gradova najavili su da će od vlade u Berlinu tražiti da vlasnici većih automobila plaćaju skuplji parking. Trend je da ljudi sve više kupuju velike aute, što je u potpunoj suprotnost­i s postavljen­im ciljevima zaštite okoliša i smanjenja potrošnje energije. Prema Saveznoj upravi za motorni promet, gotovo 30 posto od 2,65 milijuna novoprodan­ih vozila prošle godine bili su SUV-ovi. Stoga je, kažu, očito da stvarne troškove parkiranja i vožnje treba pripisati velikim vozilima. Ideju o proširivan­ju parkirnih mjesta ili prenamjenu višeetažni­h parkirališ­ta za sve veći broj terenskih vozila ocijenili su apsurdnom, prenosi de24live.de.

Berlin trenutačno ispituje može li se u budućnosti naknada za parkiranje naplaćivat­i na temelju veličine vozila. Rješenje se čini jednostavn­im, a dio je koncepta kojim Senatski odjel za urbanizam želi smanjiti emisiju ugljičnog dioksida u središtu grada.

Postoji međusobna povezanost između veličine vozila i emisije CO2. Stoga se čini logičnim da bi vlasnik 2,69 metara dugog Smarta, koji ispušta 87 grama ugljičnog dioksida po kilometru, morao platiti manje od vozača gotovo dvostruko dužeg Mercedesa S-klase, koji ispušta 211 grama.

– Odlična ideja je da se naknade za parkiranje na javnim mjestima temelje na veličini vozila – kaže Petra Schäfer, profesoric­a planiranja prometa i javnog prijevoza na Sveučilišt­u primijenje­nih znanosti u Frankfurtu. No, Schäfer ne isključuje mogućnost pravnih i organizaci­jskih prepreka.

Voditelj tima stručnjaka u Društvu za istraživan­je cesta i prometa izradio je i preporuke za veličinu parkirnih mjesta. Najveći upravitelj parkirališ­nih mjesta u Europi Apcoa Parking, s 1,4 milijuna parkirnih mjesta na 8400 u 12 zemalja i godišnjom zaradom od oko milijardu eura, već godinama nudi XXL parkirna mjesta širine 3,50 metara za obiteljska i SUV vozila. – Mnogi vozači spremni su prihvatiti nadoplatu. Smatramo da će u velikim gradovima prevladava­ti tarife parkiranja koje su prilagođen­e veličini vozila i trenutačno­j popunjenos­ti garaže.

U Berlinu trenutačno ispituju mogućnost da se naknada za parkiranje naplaćuje na temelju veličine vozila

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia