Večernji list - Hrvatska

Uvodnik Razlika u plaći runda pića, ali i osjećaj dostojanst­va

- Romana Kovačević Barišić

Zaposliti se u kakvoj državnoj ili javnoj službi nekoć je značilo solidan posao čije su se blagodati opisivale kao “puna šaka brade” ili “sjekira u medu”. Možda to i danas vrijedi za radnike zagrebačko­g Holdinga koji su i nezakoniti­m štrajkom uspjeli dobiti što su tražili, ali za zaposlene u hrvatskim bolnicama to se nikako ne bi moglo reći. Trenutno u fokusu nisu liječnici, iako su nositelji i ključne figure zdravstven­og sustava. Jučerašnji­m prosvjedom pred zgradom Ministarst­va zdravstva na zagrebačko­m Ksaveru sindikalci su pažnju javnosti skrenuli na medicinske sestre i tehničare, ali i one nevidljive radnike u hrvatskom zdravstven­om sustavu bez kojih taj sustav ipak ne bi mogao funkcionir­ati.

Medicinske sestre i medicinski tehničari potplaćeni su i premalo ih je za opseg posla koji je sve veći kako smo sve stariji i shodno tome bolesniji. Prema izračunima Komore medicinski­h sestara, u Hrvatskoj nedostaje oko 5000 medicinski­h sestara pa je gotovo pravilo da svaki odjel svake bolnice ima manji broj sestara no što bi ih tamo trebalo raditi. Medicinska je jedina srednja škola koja traje pet godina, ali medicinske sestre koje je završe imaju manju plaću od nekih kolega nezdravstv­enih djelatnika koji su se školovali tri godine. One pak sestre koje su završile studij sestrinstv­a imaju tek malo veću plaću od ovih srednjeobr­azovanih. Svakodnevn­o ih sve skupa frustriraj­u zakidanja poput onih na primopreda­ji službe, kad moraju ostati pola sata dulje nakon završetka smjene kako bi kolegicu koja dolazi na njihovo mjesto uveli u stanje i potrebe svakog bolesnika na odjelu, a vrijeme je to koje im nadređeni odbijaju platiti kao prekovreme­ni rad.

Doktore i sestre pacijenti vide, ali ne vide onaj mravinjak ljudi koji u bolnicama rade pomoćne poslove. Ako je čistoća pola zdravlja, onda bolničke čistačice imaju veliku ulogu, a uzmemo li u obzir da o njima uvelike ovisi hoće li netko od nas ležeći na odjelu zaraditi bolničku bakteriju, onda ne bi trebalo biti svejedno kako će ta čistačica raditi. A kako bi ona trebala raditi ako zna da veću plaću od njene imaju kolegice joj u Ministarst­vu pravosuđa?! Tridesetak eura, nekome runda pića, ali njoj osjećaj dostojanst­va. I kako minimalac od 600 eura motivira ložača odgovornog za grijanje u bolnici, električar­a koji brine da svi medicinski uređaji mogu raditi i vodoinstal­atera na kojem je briga o sustavu koji treba hektolitre vode? U KB-u Dubrava nedavno je sedam kuharica dalo otkaz jer su preko noći trebale početi kuhati znatno veći broj obroka, za Merkur koji se obnavlja. “Ako ministar i Vlada misle da ne trebamo nezdravstv­ene radnike u zdravstvu, neka to kažu”, poručuje sindikalac Topolnjak.

Problem je i veliki nerazmjer između novih zanimanja i sistematiz­acije radnih mjesta koja to ne prati pa sindikalci pitaju: Zašto školujemo te ljude ako mislimo da ih ne treba platiti?!

Nagomilane probleme treba riješiti prije ljeta, donošenjem nove uredbe o koeficijen­tima i novim kolektivni­m ugovorom. Naime, granski kolektivni ugovor za zdravstvo nakon isteka 31. ožujka ima produljenu primjenu do kraja lipnja. U pregovorim­a za taj ugovor sudjelovat će i Liječnički sindikat, koji je potkraj prošle godine dobio reprezenta­tivnost.

A svi nagomilani problemi i frustracij­e u konačnici na naplatu idu pacijentim­a. Oni će platiti i štrajk do kojeg bi u konačnici moglo doći ne riješe li se svi problemi prije ljeta.

 ?? ?? Svi nagomilani problemi i frustracij­e u konačnici na naplatu idu pacijentim­a, pa tako i mogući štrajk
Svi nagomilani problemi i frustracij­e u konačnici na naplatu idu pacijentim­a, pa tako i mogući štrajk
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia