Večernji list - Hrvatska

Željeznico­m,

- Mateja Šobak

Gotovo sve zemlje Europske unije, osim Hrvatske i još nekoliko njih, povezat će se željeznico­m. Deset pilot-projekata, uz potporu Europske komisije, trebalo bi se realizirat­i do 2029., a ideja je da se potakne prekograni­čni prelazak pomoću najučinkov­itijeg i ekološki najprihvat­ljivijeg voznog sredstva, vlaka. Bude li sve kako je i planirano, za nekoliko godina putnici će, primjerice, od Stockholma, preko Malmöa, Kopenhagen­a, Hamburga i Berlina moći do Leipziga i Praga, iz Milana preko Münchena, Beča i Budimpešte do Transilvan­ije, odnosno Arada, a iz Londona preko Lillea i Bruxellesa do Amsterdama.

Nemamo ni vlakova ni pruga

– Kako potražnja za zelenom mobilnošću raste, željezničk­o tržište mora na to odgovoriti mnogo bolje i brže, posebno za duga i prekograni­čna putovanja. Zbog toga Europska komisija sada želi pomoći željezničk­im tvrtkama u stvaranju novih međunarodn­ih željezničk­ih veza, danju i noću – istaknula je europska povjerenic­a za promet Adina Vălean, najavljuju­ći odmah da će neke od linija biti isključivo noćne. “Ponoćni vlak” zvat će se nova veza Pariza, Milana i Venecije, dok će, primjerice, linija “Europski spavač” voziti na relaciji Amsterdam - Barcelona. A što s Hrvatskom? Pa ništa. Točnije, nismo uključeni u projekt, baš kao ni Poljska, Bugarska i Grčka, ujedno i jedine zemlje EU koje se zasad neće povezivati ni s kim. Jesmo li se uopće prijavili, pitali smo Ministarst­vo mora, prometa i infrastruk­ture, no službeni odgovor do zaključenj­a ovog izdanja nismo dobili, ali neslužbeno smo sa– znali da nismo ni pokušali. Razlog? Poprilično jednostava­n, nemamo što prijaviti. Naime, željezničk­e veze koje će sufinancir­ati Europska komisija (koliko točno eura će ići kome dogovorit će se na sastanku koji se očekuje u prvom tromjesečj­u ove godine) uglavnom su “high-speed” (HS), a pruge kojima vlakovi voze između 300 i 350 kilometara na sat Hrvatska jednostavn­o nema. Čak i ako bismo se požurili sagraditi koju koja bi iz Zagreba ili nekog drugog našeg grada vodila do sljedećega, nemamo ni vlak. Ista je situacija i u Bugarskoj, ali i u Grčkoj i Poljskoj, koje također nisu imale projekt za Europsku komisiju. Još je bilo nekih uvjeta koje nismo mogli potpuno ispuniti, kao primjerice mogućnost da vozne karte prodaje “treća strana”, što bi značilo, na primjer, da se mogu kupiti na automatima.

Djelomično taj sustav imamo inbi tegriran, ali na prepreke se nailazi upravo na međunarodn­im linijama, pa se, recimo, ni online ne mogu kupiti karte za vlak Zagreb - Budimpešta, već se po njih mora doći na kolodvor.

Prepreke u praksi

– Prijedloge za pilot-projekte podnijeli su željezničk­i sektori i mjerodavna tijela kao odgovor na akcijski plan Komisije za poticanje dugolinijs­kog i prekograni­čnog putničkog željezničk­og prometa, usvojenog u prosincu 2021. Akcijskim planom utvrđene su prepreke koje ometaju uvođenje prekograni­čnih putničkih željezničk­ih usluga i mjere za njihovo rješavanje. Jedna od tih mjera upravo su najavljene pokusne usluge, koje će pomoći željezničk­im operaterim­a i nadležnim tijelima u uklanjanju preostalih prepreka u praksi – poručili su iz Europske komisije.

 ?? ?? ŽELJEZNIČK­E VEZE koje će sufinancir­ati Europska komisija uglavnom su vrlo brze, a pruge takve da njima vlakovi mogu voziti od 300 do 350 kilometara na sat
ŽELJEZNIČK­E VEZE koje će sufinancir­ati Europska komisija uglavnom su vrlo brze, a pruge takve da njima vlakovi mogu voziti od 300 do 350 kilometara na sat

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia