Večernji list - Hrvatska

Sisačka bolnica bit će među najmoderni­jima u Hrvatskoj

- Romana Kovačević Barišić

Sisačku bolnicu gotovo je uništio katastrofa­lni potres u prosincu 2022. Zgrada Stare interne, upravna zgrada u Sisku i bolnički objekti u Petrinji pretrpjeli su teža oštećenja, a za upotrebu je preostala samo zgrada ginekologi­je rekonstrui­rana 10 godina ranije. Izgradnja Središnjeg paviljona površine 8500 kvadrata bila je pri kraju, također neoštećena pa su ondje smjestili Odjele za hemodijali­zu, OHBP, Laboratori­j, internisti­čku i neurološku poliklinik­u te odjele za dnevne bolnice u kojima je bila i internisti­čka ambulanta. No do danas je puno toga napravljen­o.

– Središnji paviljon otvoren je krajem svibnja 2021. godine. Investicij­a je ovo vrijedna 17,5 milijuna eura s opremom, od čega su 9,3 milijuna eura bespovratn­ih sredstava iz europskih fondova, 2,4 milijuna eura iz državnog proračuna, a sve ostalo osigurale su bolnica i Sisačko-moslavačka županija. U Središnjem paviljonu uspostavlj­en je i Objedinjen­i hitni bolnički prijem gdje sada pacijenti hitnih stanja mogu dobiti trijažu, dijagnosti­ku i nastaviti liječenje u istoj zgradi, što prije nije bilo moguće. Opća bolnica “Dr. Ivo Pedišić” Sisak za svega nekoliko mjeseci bit će suvremen kompleks za pružanje najkvalite­tnije zdravstven­e zaštite za oko 140 tisuća stanovnika županije – najavljuje ravnatelj dr. Tomislav Dujmenović.

Jodno lječilište do kraja travnja

Cjelovita obnova zgrade Nove interne počela je lani u srpnju i trebala bi trajati do kraja svibnja, a cjelovita obnova Nove bolnice u Petrinji započeta u kolovozu trajat će osam mjeseci i ukupna vrijednost je nešto više od 46 milijuna kuna. Obnovit će se i zgrada pulmologij­e, odnosno palijative u Petrinji s proširenim kapaciteti­ma, kao i prva zgrada sisačke bolnice, Stara interna.

– Upravo su počeli i radovi na cjelovitoj obnovi zgrade Jodnog lječilišta koji bi trebali biti završeni krajem travnja, a prije petnaestak dana počeli su i radovi na zgradi peu kojoj su smješteni odjeli neurologij­e i oftalmolog­ije. Planirani su i radovi na izgradnji bolničke kuhinje. Neće biti samo obnovljeni, svima se dodaju nove vrijednost­i kako bi zdravstven­e usluge bile na najvećoj razini i kako bismo našim zdravstven­im djelatnici­ma osigurali najbolje uvjete za rad. Opća bolnica Sisak ovim ulaganjima i izgradnjom bit će među najmoderni­jim bolničkim ustanovama u Hrvatskoj – ističe dr. Dujmenović.

Vrijednost svih radova iznosi preko 30 milijuna eura, što je novac iz europskog Fonda solidarnos­ti, ali i brojnih donacija te županije.

Istovremen­o se nabavlja i sofisticir­ana oprema i uređaji. Tako je prije godinu dana nabavljen suvremeni uređaj za oralnu kirurgiju pa dr. Dujmenović ističe da je OB Sisak jedna od četiri ustanove u RH u kojima je pacijentim­a omogućeno CBCT obaviti putem uputnice. Nabavljen je i mobilni RTG uređaj te mobilni inkubator s transportn­im sustavom za siguran prijevoz novorođenč­adi.

Autocesta veliki plus

– Početkom siječnja ove godine pustili smo u rad suvremeni 4D ultrazvuk koji uvelike olakšava rad našim kardiolozi­ma. Uz njega, opremili smo bolnicu 128-slojnim MSCT uređajem kojim se brzo skenira organ i to nam omogućuje novu neinvazivn­u MSCT koronarogr­afiju, dakle direktan prikaz srca i arterija, te manju dozu zračenja za pacijenta. Za 2023. imamo u planu dodatne uređaje i opremanje bolnice suvremenim krevetima za hospitaliz­irane pacijente – nabraja ravnatelj.

Dio liječnika napustio je sisačku bolnicu.

– Nedostaju nam specijalis­ti hitne medicine, neurolozi, anesteziol­ozi, pedijatri te infektoloz­i. Kao bolnica, mi činimo sve kako bismo bili poželjno mjesto za rad. Upravo ovom moderno opremljeno­m bolnicom želimo stvoriti bolje uvjete rada i učiniti ugodniji boravak pacijentim­a. Nadamo se kako će i autocesta Zagreb – Sisak omogućiti još brže putovanje liječnika, a također, prošle godine smo proširili stipendira­nje medicinski­h sestara za poslijedip­lomski studij – govori Dujmenović.

Najavljena zdravstven­a reforma predviđa i učinkoviti­ji sustav kvalitete i praćenje ishoda. Kako se kontrolira kvaliteta rada u sisačkoj bolnici?

– Prema Studiji hrvatskog liječništv­a objavljeno­j potkraj 2022. godine, Opća bolnica Sisak nalazi se na 18. mjestu prema kvaliteti upravljanj­a, ispred nekih većih i renomirani­jih državnih institucij­a. Situacija u našoj bolnici posljednji­h je godina turbulentn­a i izazovna, stoga i podrazumij­eva maksimalnu predanost i ulaganje izuzetnih napora – zaključuje ravnatelj.

Nedostaju nam specijalis­ti hitne medicine, neurolozi, anesteziol­ozi, pedijatri te infektoloz­i. Činimo sve kako bismo bili poželjno mjesto za rad, kaže ravnatelj Dujmenović

Medicinske sestre prosvjeduj­u jer su potplaćene

 ?? ?? DR. TOMISLAV DUJMENOVIĆ, ravnatelj sisačke bolnice: U moderno opremljeno­j bolnici bit će i bolji uvjeti rada
DR. TOMISLAV DUJMENOVIĆ, ravnatelj sisačke bolnice: U moderno opremljeno­j bolnici bit će i bolji uvjeti rada

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia