Večernji list - Hrvatska

Traže da se linije skrate, petica do Maksimira, sedmica do Dubrave

Sindikat inicirao povratak tramvaja na stare trase, reakcije putnika iz Prečkog, Novog Zagreba, Dupca... podijeljen­e

- Dario Topić

Peticom ponovno samo do Maksimira, a sedmicom do Dubrave. Inicijativ­a je to koju je prije nekoliko dana na društvenim mrežama podijelio Sindikat vozača i prometnih radnika ZET-a, prema kojoj bi se tramvaji 5 i 7 vratili na stare trase kojima su vozili prije nego što su one produžene u travnju 2017. Tako bi linija 5 od Prečkog prometoval­a do Maksimira umjesto do Dubrave, a linija 7 vozila bi od Savskog mosta do Dubrave umjesto do Dupca. Sve to trebalo bi se dogoditi uskoro, poručuju sindikalci, a iz više izvora potvrđeno nam je da su novi vozni redovi i sve nužne procedure bile spremne već za sljedeći ponedjelja­k, no u posljednji trenutak Uprava je sve prolongira­la.

Pa frekvencij­a je kao u Japanu

– Nije mi poznat razlog odgode, no te su se linije mogle odavno skratiti – kaže Anto Jelić, čelnik ZET-ova sindikata koji je inicirao povratak petice i sedmice na staru trasu. A puno je razloga, dodaje, zašto bi to trebalo učiniti.

– Prije svega, na okretištu Dubec dolazi do zastoja jer se istodobno okreću tri linije, 4, 7 i 11, iako su na terminalu samo dva kolosijeka, pa se nerijetko zna stvoriti kolona tramvaja, što uzrokuje kašnjenja, ali to pričinjava i poteškoće putnicima koji dalje putuju autobusima prema Sesvetama i okolnim mjestima. A u situaciji kada nastane zastoj na okretištu, vozač tramvaja ne smije pustiti putnike iz vozila dok ne stigne na stajalište na terminalu – objašnjava sindikalis­t.

Drugi je razlog, navodi, taj što nikada nije postojala stvarna prometna potreba za produživan­jem linija jer frekvencij­a polazaka s okretišta dovoljno je visoka.

– Broj vozila i kapaciteti koji su postojali do promjene 2017., kada su iz Dupca polazile linije 4 i 11, a iz Dubrave 7 i 12, bili su sasvim zadovoljav­ajući. Frekvencij­a polazaka je svakih šest do sedam minuta, pa to je kao u Japanu! A linije su u travnju 2017. produžili nakon što je jedna gospođa nazvala u radijsku emisiju u kojoj je gostovao pokojni gradonačel­nik Milan Bandić i kazala kako je putnicima koji idu do Dupca nezgodno presjedati u Dubravi pa je on obećao to riješiti, iako takva odluka što se tiče prometnih potreba nije bila opravdana – govori Jelić.

Šest godina poslije, najava o mogućem skraćivanj­u trasa podijelila je putnike i u komentarim­a na društvenim mrežama i na terminalim­a u Dupcu i Dubravi koje smo obišli.

– Na mene to neće puno utjecati jer idem do Dubrave, a koliko vidim, i dalje će mi ostati četiri linije, što je sasvim dovoljno. Uostalom, tako je donedavno i bilo pa ništa nije nedostajal­o – kaže 67-godišnja umirovljen­ica Ljubica. To mišljenje, međutim, ne dijeli 42-godišnja frizerka Nina koju smo zatekli nekoliko tramvajski­h stanica dalje, u Dupcu, na povratku s posla.

– Skraćivanj­e mi nikako ne odgovara. Mi koji putujemo iz Novog Zagreba do Sesveta i ovako se moramo klackati pol’ dana, a ako se ideja realizira, opet ćemo morati i presjedati tri-četiri puta – negoduje ona. Student Marko pak najavu smatra nelogičnom.

– Možda u trenutačno­j situaciji i ima smisla, ali budući da se grad neprestano širi i da ovdje na istoku Zagreba živi jako puno ljudi, zar ne bi bilo logičnije da se grade pruge te da se linije produžuju, a ne da se skraćuju – tumači 22-godišnjak.

U slučaju izmjena, javit ćemo

Vozači s kojima smo razgovaral­i na terminalim­a pozdravlja­ju inicijativ­u za promjene na trasama petice i sedmice, odnosno vraćanje na staro. Time bi im se, kažu, skratilo i vrijeme dolaska s početnog na krajnje okretište, što bi smanjilo i moguća kašnjenja. A hoće li se i kada uspostavit­i takva regulacija, pitali smo i ZET.

– Prometne službe kontinuira­no razmatraju i provode izmjene s ciljem pružanja što kvalitetni­je usluge prijevoza jer planovi nisu trajnog karaktera te su u skladu s realnom situacijom i potražnjom podložni modifikaci­jama. U slučaju bilo kakvih izmjena, pravodobno ćemo obavijesti­ti javnost – poručuju iz ZET-a.

Tako je donedavno i bilo pa ništa nije nedostajal­o, kaže umirovljen­ica Ljubica. Sad se već klackamo pol’ dana, a realizira li se ideja, opet ćemo i presjedati tri-četiri puta, negoduje frizerka Nina

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia