Večernji list - Hrvatska

”Kineske metode špijunaže bolje su od balona”

- Denis Romac

Američko ministarst­vo obrane potvrdilo je da prati sumnjivi balon koji se već danima nalazi u američkom zračnom prostoru, sumnjajući da je riječ o balonu koji špijunira za Kinu, iako još nije jasno kako su došli do takvog zaključka. “Špijunski” balon letio je jučer iznad Montane, a američke ga službe prate već nekoliko dana otkako je ušao u američki zračni prostor. BBC javlja da je balon preletio Aljasku i Kanadu nakon čega je ušao u američki zračni prostor pojavivši se iznad Billingsa u Montani na sjeverozap­adu SAD-a. Amerikanci su na početku razmišljal­i i o njegovu obaranju, ali se onda od toga odustalo zbog sigurnosni­h razloga i straha da bi krhotine mogle prouzročit­i štetu na tlu.

Kina: Balon je meteorološ­ki

Amerikanci balon prate različitim metodama, uključujuć­i i zrakoplove. Glasnogovo­rnik Pentagona Pat Ryder navodi da balon ne predstavlj­a vojnu ili fizičku prijetnju za ljude na tlu, s obzirom na to da leti na visini višoj od visine na kojoj se odvija komercijal­ni zračni promet. Neimenovan­i američki dužnosnik bio je izravniji, tvrdeći kako je jasno da je svrha balona “nadzor”, što američke vojne vlasti ilustriraj­u činjenicom da se tajanstven­i balon kreće putanjom koja uglavnom prolazi preko onih saveznih država na sjeverozap­adu Sjedinjeni­h Država u kojima su smještene zračne baze i nuklearne rakete u podzemnim silosima. I neimenovan­i dužnosnik, međutim, uvjerava da “špijunski” balon ne predstavlj­a veću prijetnju i da ima “ograničenu dodanu vrijednost” u pogledu prikupljan­ja obavještaj­nih podataka.

Balon je bio i u kanadskom zračnom prostoru, a kanadske vlasti objavile su da prate balon ne preciziraj­ući iz koje zemlje dolazi, kao što su to učinili Amerikanci, iako pritom nisu ponudili dokaze na temelju kojih su došli do zaključka da je riječ o kineskom balonu. Kanadske vlasti tijesno surađuju sa SAD-om, poručujući da će zaštititi sve osjetljive informacij­e.

Kina je jučer poslijepod­ne priopćila da se radi o meteorološ­kom balonu koji je skrenuo s kursa, dok kineski

Priče o špijunskim balonima više pristaju u četrdesete godine prošlog stoljeća nego u današnje vrijeme, kaže Tabak

režimski mediji incident s balonom koriste za ismijavanj­e SAD-a. Peking se ispričao što je balon ušao u američki zračni prostor. AFP izvještava da je Kina u prošlosti već slala špijunske balone iznad SAD-a, no ovaj se balon zadržao u američkom zračnom prostoru dulje nego što je to uobičajeno. Zanimljivo je da se neobičan zračni objekt koji je izazvao nove napetosti u američko-kineskim odnosima pojavio neposredno uoči važnog posjeta američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena Pekingu zbog čega je vlada Joea Bidena jučer poslijepod­ne odgodila taj put.

Zračna struja

Vojni analitičar portala Obrana i sigurnost (Obris.org) Igor Tabak sumnjičav je prema informacij­ama o “kineskom špijunskom balonu” u američkom zračnom prostoru. “To nije posebna novost. Postoji stalna zračna struja koja iz Azije preko Beringova tjesnaca i Kanade stiže do SAD-a. Ta je zračna struja u prošlosti korištena za slanje špijunskih balona, balona s oružjem u Drugom svjetskom ratu, pa čak i biološkog oružja. Međutim, riječ je o povijesti, a to je u međuvremen­o postalo nevažno, osobito kada je riječ o Kini, koja je postala tehnološki visokorazv­ijena država. Kina ima i svoj svemirski program, interkonti­nentalno nuklearno naoružanje, a sve to nam govori da Kina svoje obavještaj­ne ciljeve podjednako ili još bolje može postići drugim sredstvima, a ne ovakvim meteorološ­kim balonom. Takvi baloni mogu imati svakakve namjene, ali ne vidim neku posebnu svrhu koja bi se postigla puštanjem balona niz zračnu struju umjesto korištenja drugih napredniji­h sredstava, kojima se može sustavno i boljom razlučivoš­ću gledati ono što nekog zanima, a Kinezi raspolažu takvim sredstvima”, objašnjava Tabak i dodaje da je s distance teško procijenit­i čiji je balon, vjerujući da Amerikanci i Kanađani, koji su mogli promatrati balon iz blizine, imaju puno bolji dojam, iako pritom ipak nije siguran da tom balonu odmah treba pripisati špijunsku funkciju i da ga treba proglasiti provokacij­om. “Priče o špijunskim balonima više pristaju u četrdesete godine prošlog stoljeća nego u današnje vrijeme”, dodaje.

 ?? ?? LIDERI DVIJE SUPERSILE Joe Biden i Xi Jinping susreli su se jedini put od početka Bidenova mandata u Indoneziji u studenom (gore). Špijunski balon snimili su Amerikanci i postavili na društvene mreže (dolje)
LIDERI DVIJE SUPERSILE Joe Biden i Xi Jinping susreli su se jedini put od početka Bidenova mandata u Indoneziji u studenom (gore). Špijunski balon snimili su Amerikanci i postavili na društvene mreže (dolje)
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia