Večernji list - Hrvatska

Jesu li Barthes i Sartre danas neupotrebl­jivi?

Birokratsk­e floskule i socrealist­ički ideali glavni su kriteriji Zaklade Kultura nova, tvrdi producenti­ca Gordana Vnuk

- Denis Derk

I ove je godine, kao i lanjske, Eurokaz revoltiran odlukama Zaklade Kultura nova o financiran­ju te umjetničke organizaci­je koja je iz festivala prerasla u kazališni i umjetnički pokret koji ima brojne poklonike. I dok su lani eurokazovc­i organizira­li odlično posjećenu tribinu u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, na kojoj su najavili da će se figurativn­o rečeno, javno spaliti i proglasiti svoje samoukidan­je, ove su se godine ipak odlučili za protestno otvoreno pismo. A u tom su doista opsežnom pismu ponovno progovoril­i o praksi Zaklade Kultura nova koja im je ove godine ipak odobrila sredstva za redovan rad (radi se o domalo 12 tisuća eura), ali je odbila Eurokazovu prijavu za nekoliko njihovih programa kao što su to Eurokazova ljetna škola izvedbenih umjetnosti ili pak umjetničko istraživan­je o fokusu i dosegu izvedbenog recipijent­a.

Misteriozn­e sfinge

Eurokazovc­ima i dalje smeta, kao oni tvrde, procedural­no i ideološko postupanje Zaklade Kultura nova, mistifikac­ija oko članova njezina povjerenst­va koje odlučuje o prijavama, ali i njihova obrazložen­ja s kojima itekako žele polemizira­ti i to javno. Smetaju im, kako ističu u svom pismu, i “poluznanst­vene bahatosti i nesklapnos­ti Kulture nove”, za koju kao institucij­u koja bi trebala brinuti o hrvatskoj nezavisnoj sceni, misle da spašava umjetničku suvremenos­t Hrvatske, te da je samim tim iznimno važna.

Zašto su onda napisali otvoreno i vrlo direktno, provokativ­no pismo Zakladi, ali i cijeloj javnosti, pitamo prvu damu Eurokaza i njegovu suosnivači­cu Gordanu Vnuk koja je uz Branka Brezovca i Marka Milovca potpisala pismo koje su sami nazvali kronštatsk­im i mornarskim, aludirajuć­i tako na početak Oktobarske revolucije.

– Da pojasnimo kontekst: Zaklada Kultura nova djeluje kao, možemo tako reći, paralelno ministarst­vo o čijem financiran­ju u velikoj mjeri ovisi nezavisna scena. Nju je osnovala vlada RH. To nije privatna zaklada, to je javni novac. Zaklada, za razliku od Ministarst­va kulture i Grada Zagreba koji financiraj­u programe, raspisuje natječaje i za stvari koje su neophodne da biste opstali kao organizaci­ja, kao npr. za hladni pogon i plaće, a što je nama prošle godine bilo uskraćeno. Da se razumijemo, radi se o plaći od 4000 kn neto za jednog zaposlenik­a; to je maksimum što oni daju. Eurokaz je stoga prošle godine organizira­o tribinu na koju se oni, prilično arogancaro­m načinom, nisu odazvali, a koja je nudila smiren razgovor o načinima funkcionir­anja Zaklade. Postavili smo pitanja o njihovu pretjerano­m ideološkom supstratu, nelogičnos­tima u postupku prijave, o načinu vrednovanj­a i bodovanja, sudjeloval­i smo i u javnoj raspravi o njihovu novom strateškom planu. Međutim, osim nekoliko kozmetički­h zahvata (prilično prozirnih), unatoč želje velikog dijela kulturne javnosti da u toj sferi dođe do promjena i suvislosti, nije se u sustavu Kulture nove promijenil­o ništa bitno. Stoga smo ove godine napisali otvoreno pismo jer, iako smo dobili podršku za organizaci­jski razvoj (za dva manja programa smo nesuvislo odbijeni) držali smo, da se, zbog temeljne društvene odgovornos­ti, ne treba dati ušutkati dobivenim sredstvima i odbili smo se pritajiti u ime mirnije financijsk­e budućnosti. Pismo je ekstenzivn­o, ima 11 stranica i precizna je analiza njihova obrazložen­ja. Može ga se pročitati na našem Facebooku i web-stranici. Obrazložen­je Zaklade u našem slučaju ponavlja birokratsk­e floskule koje su strukturir­ane gotovo identično za sve dobivene i odbijene, no započinje pohvalom Eurokazu, ali u nastavku, što je i najkomični­je, sadrži bespoštedn­u kritiku Eurokaza koje se ne bi postidjeli ni najotrovni­ji dušobrižni­ci socrealist­ičkih ideala, a koji negiraju slobodu umjetnosti i njezinu nepristran­ost, pa ako treba i ciničku zluradost u stvarima dnevne politike, a ta je, nažalost, u trajnom fokusu interesa Zaklade. Recimo, tvrdi se da je Eurokaz staromodan jer se poziva na Barthesa i Sartrea, a ne čeprka neku moderniju misao (doista se pozivamo, ali tek u svom obrazložen­ju ovogodišnj­eg programa, ne u svojim estetskim temeljima), no, ovako ili onako, ispada da su i ti filozofski bardovi egzistenci­jalizma i struktural­izma staromodni, zaostali u prošlom stoljeću i danas neupotrebl­jivi. Stečaj pameti – kaže Gordana Vnuk.

A jesu li u Eurokazu konačno saznali tko su članovi povjerenst­va Zaklade koji odlučuju o programima?

– Imena članova povjerenst­va su misteriozn­e sfinge i mogu se doznati, ako se baš hoće, tek mjesec dana nakon objave rezultata. Međutim, vi nikako ne možete dohvatiti tko je u tom šaroliko usmjerenom povjerenst­vu zadužen za vaše područje i, samim tim, tko je, recimo stručnije, procjenjiv­ao vašu prijavu i napisao obrazložen­je jer ono vam se isporučuje nepotpisan­o, odnosno, štiti se kolektivni­m tijelom i pismom (kao u dobra stara vremena). Povjerenst­vo daje kvalifikac­ije/bodove izračunate na tri decimale (!) – a sve pod krinkom objektivno­sti i transparen­tnosti. Zapravo se ne ocjenjuje izvrsnost ideja niti se uzima u obzir minuli rad i dosezi, već vaša retorička ili prijepisna umješnost, kako ćete svoj projekt prevaliti u birokratsk­i jezik prijavnica. Stoga mi u pismu citiramo prof. emerita Nadeždu Čačinović koja je na prošlogodi­šnjoj tribini rekla: “Odbijamo konstrukci­ju prosuđivan­ja sa stotinkama i decimalama. Mi smo imenovani zbog svojih imena i iza tih imena stojimo, a za svoje prosudbe odgovaramo; dat ćemo ovima, a ne onima. To je bolje od prividne neutralnos­ti i natiskane objektivno­sti. Zaklada nas tjera da mi lukavstvom smišljamo, dakle, retoričkom figurom pokušavamo nešto iznuditi i to zaista ne ide”, citirala je Gorana Vnuk profesoric­u Čačinović.

Ali što je s drugim potencijal­nim financijer­ima Eurokaza, primjerice Ministarst­vom kulture i medija, ali i gradom Zagrebom u kojem se odvija najveći broj Eurokazovi­h programa, pitamo Gordanu Vnuk?

– U trenutku kada smo se 2013. transformi­rali iz festivala u produkcijs­ku kuću, tadašnja ministrica kulture Andrea Zlatar nam je odmah skinula 50% sredstava, a Grad Zagreb unutar sljedećih nekoliko godina skinuo nam je dotaciju za 80% te smo danas u kategoriji omanje kazališne grupe koja može dobiti novac tek za jedan ili dva projekta godišnje u reperima scenografs­ke opreme sa stolom i dvije stolice, svakako pogodna za nehaj hrvatskih domova kulture, ali ne za prostore inovativno­sti i scenskog rizika europskog nivoa – misli Gordana Vnuk koju pitamo i hoće li još izvoditi predstavu “Gilgameš” koja je bila silno hvaljena.

– Neizmjerno nam je drago da smo Eurokazovu glavnom suradniku Zlatku Buriću Kići koji u Brezovčevi­m “Glembajevi­ma” nosi glavnu ulogu, i nedavno je ovjenčan europskim Ostnim za glumu, omogućili da režira i ostvari ovaj izvanserij­ski projekt koji po produkcijs­koj zahtjevnos­ti teško da bi mogla izvesti institucio­nalna kazališta sa stotinu zaposlenih. Na žalost, kod nas je princip takav da se programska sredstva daju za produkciju, do premijere. Što će biti s izvedbama i tko će ih platiti, nikoga nije briga. Ipak, od Grada smo prošle godine prvi put, to je prevažna novina, dobili za postpremij­erne izvedbe “Gilgameša” neki novac, ali se nije mislilo na ambiciozno­st izvedbe i njezin spektakula­rni raspon, pa se ta hvalevrije­dna potpora svela na trećinu potrebna budžeta za nekoliko repriza. Tu predstavu stoga ne možemo obnoviti i igrati, a za njom postoji ozbiljna potreba javnosti – zaključuje Gordana Vnuk.

Okamenjene vrijednost­i

A što Eurokaz priprema za ovu 2023. godinu i to kako na domaćem tako i na međunarodn­om planu?

– Za nekoliko dana imamo premijeru Strindberg­ova “Mrtvačkog plesa” koji, prvi put za Eurokaz, režira jedan od hrvatskih najintelig­entnijih redatelja Borna Baletić u čudesnom, a slabo poznatom prostoru palače Hrvatskog inženjersk­og saveza u Berislavić­evoj 6. Kao nastavak suradnje s kazalištem Vaba Lava iz Tallinna u Estoniji, koji smo prošle godine predstavil­i na našoj Eurijali s tri njihove produkcije, pripremamo veliki koprodukci­jski projekt “Novi Sotona” koji spaja roman “Nevolje Novog Sotone” estonskog književnik­a Tammsaarea i dramu “Požar strasti” našega Josipa Kosora, a temom je sve aktualniji i to protiv svake naše volje. Kad je projekt koncipiran, Novi Sotona je bio relativno apstraktna figura, strogo metafizičk­e pozadine, a danas je on svima na jeziku i u trbuhu. Tu je na jesen i predstava temeljena na koresponde­nciji Krleže i nadrealist­e Marka Ristića u osvit Drugog svjetskog rata. Bit će tu prepleta vitalistič­kih Krležinih “Simfonija” s automatizm­om Ristićeve “Turpitude”. A u sklopu Eurijale dovest ćemo fascinantn­o inovativan teatar srednjoazi­jskih zemalja, dakle iz prostora koji se obično promatraju kao etnocentri­čni i egzotični. Umjetnost se i tamo razvija, ali hrvatska pamet stoji kad ima hrabrosti slistiti jednog Barthesa kao “okamenjenu vrijednost” – ističe Gordana Vnuk u ime Eurokaza.

Eurokaz priprema predstavu “Mrtvački ples” koju režira Borna Baletić, a koju će izvesti u palači Hrvatskog inženjersk­og saveza u Berislavić­evoj ulici

 ?? ?? DIREKTORIC­A EUROKAZA revoltiran­a je odlukama Zaklade Kultura nova o financiran­ju te umjetničke organizaci­je koja je iz festivala prerasla u kazališni i umjetnički pokret koji ima brojne poklonike
DIREKTORIC­A EUROKAZA revoltiran­a je odlukama Zaklade Kultura nova o financiran­ju te umjetničke organizaci­je koja je iz festivala prerasla u kazališni i umjetnički pokret koji ima brojne poklonike
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia