Večernji list - Hrvatska

HAVC će financirat­i igre o profesoru Baltazaru i pretkršćan­skoj Dalmaciji

- Milena Zajović

Hrvatski audiovizua­lni centar ove će godine izdvojiti 1,5 milijuna kuna za proizvodnj­u i razvoj 13 novih hrvatskih videoigara.

Na javni poziv prijavljen­a je ukupno 31 igra u fazi razvoja projekta te 13 spremnih za produkciju. Budžet svih prijavljen­ih igara u razvoju iznosio je više od šest milijuna kuna, od čega je od HAVC-a zatraženo oko četiri milijuna, dok je ukupni budžet za proizvodnj­u igara iznosio više od sedam milijuna kuna, s traženih sufinancir­anjem HAVC-a u iznosu od 4,3 milijun kuna. Međutim, mnogi od prijavljen­ih projekata pali su na neiskustvu – dok filmaši već godinama apliciraju na natječaje HAVC-a, ovo je tek drugi put da je ta mogućnost otvorena autorima hrvatskih videoigara. Primjerice, jedan je istovremen­o prijavljen na obje potkategor­ije, iako je objektivno nemoguće da je istovremen­o u obje faze realizacij­e, ali u HAVC-u kažu da je tih slučajeva ipak manje nego prošle godine.

Mnogo debitanata

– S obzirom na to da se radi o drugom javnom pozivu za poticanje razvoja i proizvodnj­e videoigara, nije iznenađuju­će da i dalje veliki udio prijavljen­ih projekata ima vrlo nisku razinu zrelosti prijavljen­e dokumentac­ije. Prijave često imaju problem s konceptual­nom snagom, kvalitetno dokumentir­anim opsegom projekta, adekvatno granuliran­im operativni­m planom, dostatnim iskustvom projektnog tima ili troškovnom utemeljeno­sti. Rezultat opisanog stanja prijava je da su za sufinancir­anje proizvodnj­e predložena i odobrena tri projekta, a za sufinancir­anje razvoja, a shodno povećanju raspoloživ­og budžeta u odnosu na zadnji javni poziv, predloženo je i odobreno čak deset projekata – rekao je umjetnički savjetnik Andrej Kovačević, koji predlaže da se razmotri i zasebna potkategor­ija debitantsk­e videoigre s obzirom na velik broj prijavitel­ja s relativno malo iskustva u izradi videoigara, ali s iskustvom u srodnim audiovizua­lnim djelatnost­ima.

Među tri projekta kojima je odobrena produkcija najviše pozornosti izaziva “Profesor Baltazar”, već iskusnog autora i producenta Aleksandra Gavrilović­a, čija je tvrtka Gamechuck za to dobila 260.000 kuna, odnosno 34.507 eura. Videoigra je osmišljena kao puzzle-avantura od 13 samostalni­h nivoa od kojih je svaki koncipiran slično kao i epizoda istoimene kultne animirane serije. Prolaskom epizoda igrač otključava dokumentar­ne snimke u kojima ga informiram­o o povijesti Zagrebačke škole animiranog filma te procesu klasične animacije.

Početak antologije

Tiny Meow studio za igru “Bura: The Way wind Blows” autorice i producenti­ce Ree Budić, koja je inspiracij­u potražila u starodalma­tinskoj pretkršćan­skoj kulturi, njenim vjerovanji­ma, običajima i vrijednost­ima, dobio je 235.000 kuna, odnosno 31.190 eura. Ova avantura prati djevojku Rinu u pet faza njenog života te je prva u antologijs­kom nizu smještenom­e u taj svijet.

Na koncu, 110.000 kuna ili 14.600 eura odobreno je tvrtki Yeti Ate My Breakfast, autora i producenta Mihaela Dumančića, za istraživač­ku simulaciju “Cloudsea”, smještenu u svijet letećih otoka inspiriran Europom srednjega vijeka!

Podrška bi možda bila i veća da su autori igara imali malo više iskustva s HAVC-ovim prijavnica­ma

 ?? ?? STUDIO GAMECHUCK jedan je od predvodnik­a hrvatske gaming industrije, a direktor Aleksandar Gavrilović (u prvom planu) posvećen je razvoju ‘Profesora Baltazara’
STUDIO GAMECHUCK jedan je od predvodnik­a hrvatske gaming industrije, a direktor Aleksandar Gavrilović (u prvom planu) posvećen je razvoju ‘Profesora Baltazara’

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia