Večernji list - Hrvatska

Momci treniraju kao psi, a kukavički je alibi reći da nam fali igrača

Utakmicu Hajduka i Rijeke u 20. kolu SuperSport HNL-a najavio je trener splitske momčadi Ivan Leko

- Dea Redžić

U poljudskom glibu i kišnoj kaljuži protiv Šibenika nije se moglo vidjeti mnogo, ali već druga utakmica Ivana Leke na klupi Hajduka pokazala je što bi mogao biti ključni problem njegove momčadi.

Promjena sustava na igru s trojicom u zadnjoj liniji taj problem adresira prema Hajdukovoj Upravi, uostalom kao što su prema Lukši Jakobušiću i njegovu direktoru Nikoličius­u usmjerena i pitanja konačne odgovornos­ti za novi Hajdukov pokušaj i nalet prema vrhu ljestvice i borbi za naslov.

Pojačanja su neophodna

To uvijek mora biti cilj, Hajduk se uvijek mora boriti za naslov, a publika mora imati i što vidjeti kad dođe na stadion. Uz stvaranje i preprodaju mladih igrača, to je politika u kojoj se Leko i Jakobušić odmah podudaraju. No glavno pitanje, reći će Leko, nije ipak za njega.

Drugim riječima, neophodna su mu pojačanja, kako sve ne bi ostalo samo dobro zamišljeno. I plaćeno najskuplje u povijesti – takva momčad je u rukama Jakobušića. I ona je s Lekom, “jedinom konstantom koja je klubu nedostajal­a” – kako je njegov dolazak pojasnio predsjedni­k, stradala u Istri 3:0.

– Nakon utakmice sam bio iskren sa svojim momcima. Rekao sam što osjećam, da je bolno, nakon 3:0 nemamo puno pričati. Protivnik je bio bolji. Moramo nastojati naučiti i ne zaboraviti osjećaj boli – naglasio je

Leko, najavljuju­ći nedjeljnu utakmicu protiv Rijeke na Poljudu (17.30), derbi koji bi mogao usmjeriti sezonu i utrku za naslov prvaka.

Hajduk već dugo ne dočekuje rivale s Kvarnera sa strahom kao nekad u eri Matjaža Keka i u onom dugom mračnom razdoblju Hajduka kada čak osam godina Hajduk nije mogao pobijediti Rijeku na Poljudu – od 2011. i golova Ante Vukušića i Srđana Andrića sve do početka kolovoza 2019. godine, kada je Stanko Jurić odigrao utakmicu života i završio na sjeveru s mikrofonom u rukama.

Drugi važan moment burnog rivalstva dogodio se u veljači prije dvije godine, kada je za Hajduk debitirao Marko Livaja. I rezultatsk­i i simbolički, izborio je Hajduk pobjedu koja je donijela preokret u odnosima i preko najžešćeg rivala vratio se opet u borbu za vrh.

To mora napraviti opet, ali slika debakla u Puli je još svježa.

Istra je razbijala sve napade Hajduka već u začetku, zadnja linija nije mogla izaći Sentiću iz krila. Sahiti je igrao desnog beka protiv Istre, Mikanović protiv Šibenika, ali ništa od toga nije izgledalo dobro. U Puli je to od početka utakmice bila jednosmjer­na ulica u koju je Leku natjerao sjajni trener Istre, Španjolac Garcia.

Kad se na ovaj problem nadoveže i ovisnost Hajduka o Livaji i Krovinović­u koji moraju imati loptu u nogama, jasno je koliko je malo potrebno za kolaps ideje i sustava. Hajduk je bez Livaje, statističk­i i u svakom drugom pogledu, potpuno drugačija momčad, toliko da se ne možemo sjetiti nijednog preciznije­g primjera u kojem neki klub modernog HNL-a toliko ovisi o formi, poziciji i brojkama jednog igrača. O pojačanjim­a se piše i govori puno, no zna se da Jakobušiće­v Hajduk taj posao radi u tišini, bez iznimke.

Zanimljivo, Leko je otvorio jučerašnju press konferenci­ju upravo porukom o toj temi, kao da je želio maknuti pritisak koji je dodatno srušio na predsjedni­ka.

– Bilo bi kukavički tražiti alibi da nam fali igrača. To nije istina, kazao je pred novinarima.

U zraku je ipak još jedno važno pitanje: hoće li novi trener svom sistemu upariti Marka Livaju i Nikolu Kalinića, na čemu je pao bivši trener Dambrauska­s. Kalinić je protiv Šibenika dobio samo četiri minute...

– To je zato što se nogomet igra dok sudac ne svira kraj – nasmijao se trener i bivši Hajdukov kapetan.

Jakirović pomeo svlačionic­u

Navijačima nije ništa obećao, ali plan je jasan:

– Planiramo biti bolji. Naš plan B i C je napraviti naš plan A boljim. Nakon mjesec dana treniranja normalno je da smo još daleko od idealnog Hajduka kakav sam zamislio u glavi. Imam prijatelja i poznanika koji kažu: “Vrati se nazad, čekaj grešku protivnika, imaš Marka Livaju pa ćeš dobiti.” Uvijek su dva pristupa: da ti odlučuješ ili da igraš reaktivni nogomet i kažnjavaš grešku protivnika. Želimo rasti u svakom segmentu: taktički, tehnički, karakterno, a momci treniraju kao “psi”. Kada izgubiš 0:3, moraš šutjeti i raditi.

Rijeka je na Poljudu u zadnje vrijeme pružila najgora svoja izdanja u zadnjih desetak godina, no ovaj put stižu s novim licem na klupi, iako je ono svima dobro poznata pojava. Sergej Jakirović pomeo je svlačionic­u, riješio se desetak igrača i s novom energijom Rijeku vraća u život.

Nakon mjesec dana treniranja normalno je da smo još daleko od idealnog

Hajduka kakav sam zamislio u glavi, kaže Leko

 ?? ?? TRENER HAJDUKA Ivan Leko imat će zanimljiv zadatak, posebice nakon poraza od Istre 0:3
TRENER HAJDUKA Ivan Leko imat će zanimljiv zadatak, posebice nakon poraza od Istre 0:3

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia