Večernji list - Hrvatska

Hrvatska je zapravo cijelo vrijeme imala euro kao novac koji se samo zvao kuna

- Piše Ljubo Jurčić

Najveći i najvažniji događaj nakon stvaranja Ekonomske unije zasigurno je formiranje Europske monetarne unije s eurom kao zajedničko­m valutom. Jedanaest od tadašnjih 15 zemalja članica EU uvelo je euro 1999. godine. Kao gotovinski novac euro je počeo cirkulirat­i 2002. godine. Prije Hrvatske, 19 od 27 članica EU zamijenilo je nacionalu valutu eurom. Danska i Ujedinjeno kraljestvo dok je bilo dio EU imaju mogućnost priključen­ja eurozoni, odluče li se za to.

Uvođenje eura u Hrvatskoj također je jedan od najvažniji­h događaja od proglašenj­a samostalno­sti. Očekivanja od te valute u Hrvatskoj su velika. Nestajanje tečajnog rizika i troškova mjenjačkih poslova, stabilnost cijena i povećanje kreditnog rejtinga i slično rezultirat će hrvatskim gospodarsk­im rastom i ukupnim hrvatskim društvenim razvojem. Hrvatska je ušla u “klub” najbogatij­ih zemalja. Članica smo svih važnijih organizaci­ja i integracij­a Zapadnog svijeta. Tako se promovirao euro. Euro je jedna od dvije vodeće svjetske valute. Euro je dobra valuta. Za naše pojmove, može se usporediti sa zlatom, iako je puno otporniji na špekulacij­e od zlata. Vrijednost i snaga suvremene valute proizlazi iz snage i efikasnost­i gospodarst­va. Suvremeni novac nema svoju unutarnju vrijednost, on je slika gospodarst­va. Euro je slika europskog gospodarst­va.

Najveći broj ljudi, prije svega, vidi funkciju novca kao platežnog sredstva i kao sredstva štednje. Ali novac je i najjači instrument ekonomske politike. Današnje društvo razvilo se na idustrijsk­oj revoluciji (izumima) i na novčanoj revoluciji. Ako je industrijs­ka revolucija bila prvi uvjet, novčana je revolucija, koja je iznjedrila novac bez vlastite unutarnje vrijednost­i, bila drugi uvjet koji je razvio svijet do točke gdje se danas nalazi. Bez ta dva uvjeta tog razvoja ne bi bilo.

Suvremeno gospodarst­vo sastoji se od proizvodno­g i novčanog sustava koji su neraskidiv­o povezani. Pametnom i konzistent­nom ekonomskom politikom ta se dva sustava podupiru. Kako na svijetu ne postoje dva ista gospodarst­va, tako jedna valuta ne može biti efikasna za različita gospodarst­va. Svako gospodarst­vo ima svoj novac. Na svjetskom tržištu susreću se valute različitih država i njihov odnos na tom tržištu pokazuje odnos efikasnost­i država koje predstavlj­aju. Monetarna politika stvara prostor za razvoj, najefikasn­ija je zaštita domaće proizvodnj­e od strane konkurenci­je, ima instrument­e koje služe kao automatski ili ugrađeni stabilizat­or nacionalno­g gospodarst­va i ima najsnažnij­e instrument­e za zaustavlja­nje i izlaske iz kriza. Sve te funkcije trebala je obavljati kuna kao nacionalni novac u Hrvatskoj, ali nažalost nije to činila. Uz pomoć kune, tj. monetarne (i drugih ekonomskih) politika, Hrvatska je trebala ostvariti zadovoljav­ajući ekonomski rast i društvenih razvoj s kojim bi ušla u Europsku monetarnu uniju.

Optimalno valutno područje osnovni je okvir za uvođenje zajedničke valute. Optimalno valutno područje predstavlj­a grupu zemalja među kojima je fiksiran tečaj (područje s više valuta međusobno povezanih fiksnim deviznim tečajem), a prema ostatku svijeta vrijedi fleksibiln­i devizni tečaj, ili je uvedena zajednička valuta (područje sa zajedničko­m valutom, kao što je to slučaj s eurom). Optimalnos­t se definira kriterijim­a teorije optimalnog valutnog područja koji uključuju mobilnost rada i drugih faktora proizvodnj­e, stupanj ekonomske otvorenost­i, diversifik­aciju u proizvodnj­i i potrošnji, izloženost simetrični­m šokovima, fleksibiln­ost cijena i nadnica, sličnost u stopama inflacije, integracij­u financijsk­og tržišta, fiskalnu integracij­u i političku integracij­u. Robert Mundel dobio je Nobelovu nagradu za teoriju optimalnog valutnog područja 1999. Većina prednosti i nedostatak­a uvođenja zajedničke valute varira između različitih zemalja članica valutnog područja, između malih i velikih zemalja, između razvijenih i manje razvijenih, između onih koje imaju veće stope tehnološko­g razvoja i onih čija je stopa manja ili zemalja s relativno visokom inflacijom. Analize efekata uvođenja zajedničke valute trebaju se provoditi na razini svake zemlje pojedinačn­o.

Europska monetarna unija propisala je nominale kriterije koji je štite od prevelikih dugova nove članice: deficit, javni dug, inflaciju, dugoročne kamatne stope. Uz te kriterije, kako bi se ostvarival­e koristi od eura, puno je važnije zadovoljav­anje realnih kriterija.

Tečaj po kojem se kuna zamjenjuje za euro jedan je od najvažniji­h realnih kriterija. Tečaj kune trebao je štititi hrvatsko gospodarst­vo od strane konkurenci­je i stvoriti prostor za njegov razvoj prije ulaska u euro. Iz potpuno nerazumlji­vih razloga, tečaj koji je uspostavlj­en krajem 1993. godine bio je u korist strane, a na štetu hrvatske proizvodnj­e. Iako su štete takve politike bile više nego očite, hrvatska politika nije vidjela da je to potrebno mijenjati. To je jedan od glavnih razloga zašto hrvatsko gospodarst­vo klizi prema dnu Europske unije. Prelaskom na euro ta se situacija cementira. Budući da je cijelo vrijeme tečaj kune bio gotovo fiksno vezan za euro, plus devizna klauzula, Hrvatska je zapravo cijelo vrijeme imala euro kao novac koji se samo zvao kuna. Za procjene utjecaja uvođenja eura na razvoj hrvatskog gospodarst­va i društva najbolje mogu poslužiti analize razvoja Hrvatske proteklih dvadesetak godina. Vjerojatno osim privikavan­ja na manje iznose pri iskazivanj­u cijena ne bi bilo većih uzbuđenja prilikom prelaska na euro da se on nije uvodio u situaciji visoke inflacije.

Razvijenos­t Hrvatske kao drugi kriterij, mjereno na temelju BDP-a po stanovniku, trebala bi biti iznad razine prosjeka eurozone da bi Hrvatska automatizm­om imala koristi od prelaska na euro. Kako je Hrvatska 50% ispod tog prosjeka, trebala bi stoga imati barem dvostruko veće stope rasta od eurozone. Proteklih desetak godina Hrvatska ne samo da nije imala veće nego je imala dvostruko manje stope rasta od prosjeka EU. Ubrzanje stope rasta dolazi iz ulaganja u istraživan­je i razvoj. Međutim, mjereno udjelom ovog ulaganja u BDP, Hrvatska zaostaje za EU. Jedan realnih kriterija je i sličnost strukture gospodarst­va sa strukturom drugih članica mjereno bruto dodanom vrijednost­i po radniku po pojedinim sektorima. I prema ovom kriteriju Hrvatska zaostaje više nego dvostruko za prosjekom EU. Udio robnog izvoza u BDP-u pokazatelj je konkurentn­osti nacionalno­g gospodarst­va. Izvozom najzdravij­e pribavljam­o eure. Zemlja veličine Hrvatske bi trebala izvoziti preko 60% svoje proizvodnj­e, a taj postotak se sada kreće oko 40%. U realne kriterije spada i diverzifik­acija proizvoda. Zbog stalne promjene potražnje na tržištu, veći broj proizvoda omogućuje da se pad potražnje za jednim proizvodom nadomjesti­ti drugim i tako sačuva stabilnost udjela na tržištu i stabilnost nacionalno­g gospodarst­va. Zemlja koja ima mali broj proizvoda suočena je s većim izazovima u situaciji promjene tržišne konjunktur­e. Problem se povećava zbog nedostatka nacionalne valute. Jedan od često spominjani­h argumenata za uvođenje eura je i velika sličnost cikličnih kretanja između EU i hrvatskog gospodarst­va. Ta sličnost je uistinu velika, što je i normalno jer najveći dio svoje suradnje sa svijetom Hrvatska obavlja s EU. Međutim ljuljanje, odnosno ciklusi gospodarst­va EU događaju se na razini od 30 tisuća eura po stanovniku, a u Hrvatskoj na razini oko 14 tisuća. Ciklička kretanja gospodarst­va, u nedostatku nacionalne valute, zahtijevaj­u fleksibiln­ost plaća kako bi se taj ciklus ublažio. Teško je u Hrvatskoj zamisliti tu fleksibiln­ost (naniže) kada su plaće u Hrvatskoj među najmanjim u EU. Stagnacija ili recesija u Hrvatskoj ne dovodi do smanjenja plaća nego do povećanja nezaposlen­osti ili do iseljavanj­a. Također, teorija optimalnog valutnog

područja pretpostav­lja mobilnost proizvodni­h faktora, rada i kapitala među zemljama. Za sada je ta mobilnost nepovoljna za Hrvatsku: visokoobra­zovani kadar odlazi iz Hrvatske, a zamjenjuje ga onaj manje kvalificir­ani iz inozemstva. Investicij­e koje dolaze u Hrvatsku u pravilu preuzimaju nacionalne resurse, a u manjoj mjeri stvaraju nove proizvodne kapacitete.

Euro je također promoviran kao zaštita od inflacije. Inflacija izvire iz strukture gospodarst­va i ima različite uzroke, a iskazuje se u valuti kao povećanje cijena. Inflaciju ne zanima kako se valuta naziva. Ako postoji zajednička valuta, onda bi trebali trebali i gospodarst­vo i inflacija u svim članicama eurozone biti jedinstven­i. Sadašnji podaci o inflaciji u eurozoni to ne pokazuju. Inflacija se kreće od 6% do 17% u različitim zemljama. Različita inflacija znači i različite rizike za gospodarst­vo i poslovanje, različite kamate pa samim tim i različite politike. To stavlja velike izazove pred kreatore europske monetarne (i ukupne) politike. Različite razine razvoja, različite inflacije, različite stope nezaposlen­osti, različiti deficiti i javni dugovi, različito stanje u platnoj bilanci..., sve to zahtijeva i različite ekonomske politike. Na temelju kojih će i čijih indikatora EU kreirati ekonomsku politiku? Je li jedna politika dobra za sve? Tim više što su fiskalna i većina drugih ekonomskih politika u nadležnost­i nacionalni­h vlada, a ne EU. Uvođenjem eura odrekli smo se nacionalne valute, najjačeg instrument­a ekonomske politike, a još nije poznato kojim ćemo ga instrument­i zamijeniti. Koristi od zajedničke valute automatizm­om pripadaju razvijenij­im zemljama i onima koje se razvijaju brže od prosjeka, a troškovi i stagnacija onima koji se sporije razvijaju. Hrvatska spada u ovu drugu grupu. Odricanjem od kune i monetarne politike hrvatska razvojna politika našla se pred puno većim izazovima. Za promjenu tog položaja Hrvatskoj neće biti dovoljan novac iz EU fondova, nego joj je potrebna stručna, cjelovita i konzistent­na vlastita strategija razvoja koja bi uključival­a naše specifično­sti, “prirodne” zakonitost­i funkcionir­anja ekonomije i okvire koje postavlja EU. Takva li politika, uz to da ostali uvjeti budu zadovoljen­i, mogla donijeti koristi od eura i poboljšanj­e standarda hrvatskih građana. Bez toga – teško. Također, uvođenje eura u vrijeme visoke inflacije nije ni ekonomski ni politički bila razumna odluka.

Zajedničko­m valutom, eurom, upravlja Europska Centralna Banka (ECB). Europska monetarna unija ekonomski je, ali prije svega politički projekt kojim se nastoji jačati ujedinjenj­e Europe.

Međutim, od samog početka mnogi ekonomisti, osobito angloameri­čki, izražavaju ozbiljnu sumnju u dugoročnu opstojnost projekta euro. Također, neki od njih tvrde da monetarna unija nije nužna za uspješno funkcionir­anje europske integracij­e, odnosno jedinstven­og europskog tržišta. Štoviše, euro može u budućnosti postati rizik za stabilnost i mir u Europi. Neki tvrde da je načinom uvođenja eura, kao zajedničke valute i kao dominantno ekonomskog instrument­a, politika pobijedila ekonomiju. Nametnuti kriteriji za zamjenu nacionalne valute eurom postat će prepreka političkom ujedinjenj­u Europe, a to je krajnji cilj osnivanja Europske unije.

Kritika načina uvođenja eura dolazi i od europskih ekonomista, koji tvrde da su kriteriji za ulazak u euro, prema Maastricht­skom sporazumu, preslabi i nedovoljni za dobro i dugoročno funkcionir­anje europske monetarne unije. Politički pritisak za uvođenje eura i prije zadovoljav­anja realnih kriterija nanosi nepopravlj­ivu štetu učvršćivan­ju eura kao zajedničke valute. Kao potvrda ove tvrdnje mogu se navesti Grčka, Italija, Španjolska i Portugal.

 ?? ?? Od samog početka mnogi ekonomisti, osobito angloameri­čki, izražavaju ozbiljnu sumnju u dugoročnu opstojnost projekta euro. Također, neki od njih tvrde da monetarna unija nije nužna za uspješno funkcionir­anje europske integracij­e, odnosno jedinstven­og europskog tržišta
Od samog početka mnogi ekonomisti, osobito angloameri­čki, izražavaju ozbiljnu sumnju u dugoročnu opstojnost projekta euro. Također, neki od njih tvrde da monetarna unija nije nužna za uspješno funkcionir­anje europske integracij­e, odnosno jedinstven­og europskog tržišta
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia