Večernji list - Hrvatska

Kako su ‘nesposobni’ agenti Sove razbijanje­m ruskog špijunskog gnijezda u Ljubljani osigurali strateški zaokret Slovenije

-

Sova, slovenska središnja sigurnosna agencija, čiji su obavještaj­ci nedavno razbili rusko špijunsko gnijezdo u Ljubljani, nikad nije uživala osobit ugled u Sloveniji, a ni u regiji. Mnogi još pamte nezaboravn­u špijunsku aferu s konca devedeseti­h, kada su agenti Sove u špijunskom kombiju, opremljeno­m za elektronič­ko izviđanje i prisluškiv­anje, zalutali u Hrvatsku. I dok su nespretni i osramoćeni slovenski agenti brzo nakon uhićenja pušteni, zaplijenje­ni špijunski kombi vraćen je Sloveniji tek nakon nekoliko godina, i to nakon dosta diplomatsk­og natezanja.

Pokazalo se, međutim, da je to bio samo prvi u nizu skandala u koje je bila upetljana Sova, a mnogi od tih skandala bili su izravno ili neizravno povezani s Hrvatskom, što je i razumljivo s obzirom na to da su odnosi Hrvatske i Slovenije u to vrijeme bili opterećeni nizom otvorenih pitanja. Slovenski obavještaj­ci tada su intenzivno “pokrivali” i pratili hrvatski državni vrh pa je tako slovenska tajna služba snimala i telefonske razgovore tadašnjeg premijera Ive Sanadera, a sljedeći veliki Sovin skandal izbio je nakon što su snimljeni i Sanaderovi razgovori s tadašnjim čelnikom slovenske opozicije Janezom Janšom, u kojima su oni uoči parlamenta­rnih izbora u Sloveniji 2004. godine, kako je to javno potvrdio bivši slovenski premijer Anton Rop, dogovarali incidente u Piranskom zaljevu. Kasnije se pokazalo da su razgovore Sanadera i Janše zapravo prvi presreli agenti BND-a, njemačke obavještaj­ne službe, koji su u jednom ljubljansk­om stanu imali instaliran­u opremu za prisluškiv­anje. Međutim, njihova primarna zadaća nije bila praćenje Janše i Sanadera, nego lociranje srpskog ratnog zločinca Ratka Mladića, koji se u to vrijeme još skrivao. Agenti BND-a o razgovoru Sanadera i Janše obavijesti­li su tadašnje vodstvo Sove, koje je informacij­u o režiranju incidenata prenijelo premijeru Ropu, koji je taj podatak kasnije odlučio iskoristit­i protiv Janše uoči izbora, što je prouzročil­o skandal međunarodn­ih razmjera, u kojem je opet najviše stradala vjerodosto­jnost slovenske tajne službe. Zahvaljuju­ći nemilosrdn­om političkom okršaju javnost je dobila na uvid Sovino prljavo rublje, poput činjenice da je u tajnoj službi postojao crni fond iz kojeg je financiran­o liječenje bolesnog Janeza Drnovšeka, tadašnjeg slovenskog predsjedni­ka, pa je tako iz tog fonda plaćena i avionska karta alternativ­nom indijskom liječniku Sadanandu Sardeshmuk­hu, stručnjaku za indijsku ayurvedsku medicinu, koji je u Ljubljanu dolazio liječiti Drnovšekov karcinom bubrega. Karta za indijskog liječnika bila je prava sitnica u odnosu na ono što je još iscurilo iz Sove. Sovini agenti navodno su pratili opozicijsk­e političare, što je podsjećalo na situaciju u Hrvatskoj u drugoj polovici devedeseti­h, kada smo svjedočili brojnim zloupotreb­ama obavještaj­nih službi i nezakonito­m praćenju i prisluškiv­anju opozicijsk­ih političara i novinara. Međutim, najgore je bilo što su u tom razotkriva­nju Sovinih tajni otkrivene i tajne lokacije s kojih je Sova u suradnji s BND-om, a riječ je o jednoj od najbolje organizira­nih obavještaj­nih službi na svijetu, pokrivala cijelo područje zapadnog Balkana.

To je bio skandal međunarodn­ih razmjera. Osim što je objavljiva­nje tajnih lokacija upropastil­o nekoliko važnih međunarodn­ih operacija, pa i operaciju hvatanja bosanskog krvnika Mladića, taj je slučaj razbjesnio zapadne tajne službe koje su surađivale sa slovenskim obavještaj­cima. Iako je suradnja slovenskih i zapadnih obavještaj­aca bila dogovorena na bilateraln­oj razini, Sova i BND djelovali su na području cijelog Balkana za sigurnosne potrebe cijele Europske unije. Iz Slovenije su tako prisluškiv­ali države bivše Jugoslavij­e – pa i Hrvatsku – a Slovenija je izabrana upravo zbog stabilne političke situacije i zato što se nalazi na raskrižju telekomuni­kacijske mreže. Tada se Sovi dogodilo najgore što se jednoj obavještaj­noj službi može dogoditi: njezine aktivnosti postale su javne. Curenjem tajnih podataka počeo je trend potpunog rastakanja tajne službe, nezabiljež­en u zemljama Europske unije, ali ne i na prostoru bivše Jugoslavij­e, premda je to bilo netipično za Sloveniju, koja je u to vrijeme u EU imala status najuspješn­ije tranzicijs­ke zemlje.

Odonda su se skandali u Sovi samo nizali. Poznati slučaj u kojem su strani obavještaj­ci – u Sloveniji vjeruju da su bili hrvatski – snimili kompromiti­rajuće razgovore slovenskog arbitra i arbitražne agentice, što je rezultiral­o arbitražni­m skandalom i hrvatskim napuštanje­m arbitraže, s čime se slovenska strana nikad nije pomirila, svakako je najbolniji. I tu se radilo o očitoj nesposobno­sti i propustu slovenskih obavještaj­aca, koji nisu zaštitili komunikaci­ju svojih arbitražni­h aktera. Sova je tada zbog neučinkovi­tosti i šlamperaja postala predmet ismijavanj­a u slovenskoj javnosti, ali ni tu nije bio kraj iznenađenj­ima iz Sove. Tako su agenti Sove prije nekoliko godina stupili u gotovo jednogodiš­nji štrajk, nezadovolj­ni svojim statusom, što je bio ne samo jedan od najduljih sindikalni­h prosvjeda u povijesti neovisne Slovenije nego i jedinstven primjer štrajka u obavještaj­nom svijetu.

Sve to najnoviji uspjeh Sove – a riječ je o vjerojatno najvećem uspjehu slovenskih obavještaj­aca u povijesti neovisne Slovenije – čini još većim i važnijim, kako za samu agenciju tako i za cijelu zemlju. Riječ je o važnom uspjehu na nekoliko razina. Ponajprije obavještaj­noj, i to zbog činjenice da se u ovom slučaju radilo o tzv. ilegalcima, odnosno najvrednij­im agentima-operativci­ma, koji su u čak sedam godina brižno gradili špijunsku krinku prosječnog para koji živi od poduzetniš­tva u Sloveniji, a ne službeno deklariran­im predstavni­cima tajne službe koji rade u veleposlan­stvima. Druga je razina politička i strateška. Ruska agentura u Sloveniji razotkrive­na je upravo u trenutku kada Rusija vodi obavještaj­ni, hibridni i propagandn­i rat protiv cijele Europske unije, koja u skladu s međunarodn­im pravom i Poveljom UN-a pomaže Ukrajini da se odupre nelegalnoj ruskoj agresiji. Cijela operacija razotkriva­nja ruskog špijunskog para provedena je u suradnji s partnerski­m zapadnim službama, među kojima je, prema dostupnim informacij­ama, ponovno ključnu ulogu imao njemački BND, što je u ovom slučaju osobito važno zato što potvrđuje da je Slovenija vratila povjerenje partnerski­h službi, ujedno i ključnih saveznica u EU i NATO-u. Drugim riječima, “nesposobna” Sova sada je Sloveniji pod novom vladom osigurala strateški zaokret i povratak među zemlje europske “jezgre”, odakle se Slovenija prije tri godine, dolaskom Janšine vlade, svojevoljn­o povukla pridruživš­i se marginaliz­iranoj Orbánovoj Mađarskoj. Uspjehom svojih obavještaj­aca Slovenija se postupno rješava balasta “rusofilne” članice EU, što je bilo obilježje svih lijevih vlada u Sloveniji protekla dva desetljeća, a to, dakako, skreće dodatnu pozornost na suprotne tendencije u Hrvatskoj, o kojima svjedoče nevjerojat­ne izjave predsjedni­ka Milanovića, koje se savršeno uklapaju u propagandn­i narativ Kremlja.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia