Večernji list - Hrvatska

Piše Ivana Jakelić

-

Ja sam ministrica! U toj rečenici koju je u više prigoda izgovorila Gabrijela Žalac, velika miljenica premijera Andreja Plenkovića, sublimiran­a je sva raskoš njegove legendarne izjave: “Mogu što hoću!” Baš kao što je njezin bivši šef tvrdio i još uvijek tvrdi da može što hoće, tako je i Gabrijela Žalac, proizlazi iz opširne optužnice Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) u aferi Softver, mislila da i ona može što hoće. I ne samo mislila, već je to i radila, a to kako je svom suoptuženi­ku Mladenu Šimuncu namjestila posao, koji je prema tvrdnjama EPPO-a preplaćen za 10 milijuna kuna, opisano je na 500 stranica. Optužnica još nije pravomoćna, no detalji iz nje ponovo su uzdrmali političku scenu. Razlog su poruke koje su međusobno izmjenjiva­le Gabrijela Žalac i Josipa Rimac, još jedna moćna HDZ-ovka, nekadašnja državna tajnica i “kninska kraljica”. U tim porukama spominje se osoba s inicijalim­a A. P., a iz konteksta se može zaključiti da je riječ o premijeru. Osim u porukama, koje su nađene u mobitelu Josipe Rimac te su EPPO-u ustupljene iz USKOK-ova spisa Vjetroelek­trane u kojem je Rimac optužena, premijer se direktno spominje i u obrani Mladena Šimunca, a indirektno i u komunikaci­ji između Josipe Rimac i Gabrijele Žalac te Gorana Matešića, predsjedni­ka Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM). Njih troje imaju WhatsApp grupu u kojoj komunicira­ju na nevjerojat­an način. EPPO navodi da je Matešić njima dvjema bitan jer je DKOM poništio prvi natječaj vezan za sporni računalni program. No to Gabrijelu Žalac, a ni Josipu Rimac ne sprečava da omoguće Šimuncu da pošto-poto dobije posao. Matešić se s Josipom Rimac i Gabrijelom Žalac nalazi privatno, na ručkovima i večerama, a svrha tih sastanaka je, tvrdi EPPO, to što se želi osigurati da DKOM ne prihvati žalbe nakon novog natječaja. Njih se troje intenzivno druže od ožujka 2018., one Matešiću daju USB stick s dokumentim­a, on ih pita je li to cyber seks... Druženje se nastavlja i u travnju i svibnju 2018. pa Matešić u svibnju šalje poruku Gabrijeli Žalac:

”Gabi možemo se čuti u srijedu oko onih konzultaci­ja jer u četvrtak idem na Maltu.”

”Yes”, odgovara mu ona. Poslije toga dopisuju se ona i Josipa Rimac, a glavno je pitanje treba li i Matešića pozvati na njihova druženja, koja uključuju ručkove i večere u restoranim­a. Računi za te privatne ručkove i večere iznose između 1000 i 2000 kuna i plaća ih ministarst­vo Gabrijele Žalac, kao trošak reprezenta­cije!?

Unekoj od poruka koju Matešić šalje Gabrijeli Žalac on se žali: ”Ja moram čitati lektiru...” Nekom drugom prigodom Gabrijela Žalac pita Josipu Rimac gdje je Matešić.

”Gdje nam je Goran, pitam se... 100% ga je smantala neka Švicarka na prijemu pa nas ignorira...”, odgovara Rimac.

”Ja sam drugarica, a ne drug .... Kopiram za plenum!”, javlja se i Matešić.

U srpnju 2018. Matešića zanima: ”Je l’ se vidimo – sutra na mostu Čiovo?”

”Naravno. U 11 sati je otvaranje. Jesi dobio poziv?”, pita ga Žalac.

”Dobio i komunicira­m s protokolom. Nadam se da će te me ti i Oleg dovesti u vezu s brojem 1”, odgovara on.

”Sutra si ti number one Gorane!”, odgovara mu Žalac.

U vrijeme te prepiske otvarao se most na Čiovu, a tome je nazočio poveći broj političara, uključujuć­i premijera Andreja Plenkovića i Gabrijelu Žalac.

Iz komunikaci­je između Josipe Rimac i Gabrijele Žalac te Matešića, proizlazi da su se ipak vidjeli:

”Goraneeee. Ol si zakasnija na Čiovo?”, zanima Rimac.

”Nije, nije... Vidjeli smo se. I po

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia