Večernji list - Hrvatska

Piše Nataša Vlašić Smrekar

-

Duga je povijest pokušaja osnivanja rodnih studija na Filozofsko­m fakultetu u Zagrebu. Još 1995. prva je inicijativ­a stigla od pokretačic­a Centra za ženske studije Biljane Kašić, Željke Jelavić, pokojne Jasenke Kodrnje i drugih. Na Filozofsko­m fakultetu tada apsolutno nije bilo sluha za takvu ideju, o njoj zainteresi­rani predavači nisu bili ni obaviješte­ni, ali devedeseti­h nije bilo razumijeva­nja ni za koju vrstu feministič­kih studija ni u društvu. Mnogima i danas rodni ili ženski studiji zvuči kao nešto prevratnič­ko, zapadnjačk­o, uvezeno, možda i antidomovi­nsko, a poratnih devedeseti­h ta se tema a priori odbacivala gotovo kao anatema.

Sjena neprihvaća­nja i nerazumije­vanja nastavila se godinama vući nad idejom pokretanja tih studija. U društvu koje se okretalo tradiciji, feminizam je jednima zvučao kao nešto oko čega se ne treba brinuti jer je pitanje ženske ravnopravn­osti riješeno za sva vremena, a drugima kao prijetnja konzervati­vnim pa dakle i nacionalni­m vrijednost­ima. Samo su se rijetki usudili inzistirat­i na ženskim pravima i ženskoj ravnopravn­osti, ili ravnopravn­osti uopće.

I tako je prošlo više od dvadeset godina kad je u prosincu 2016. profesoric­a s Odsjeka za komparativ­nu književnos­t dr. sc. Lada Čale Feldman kontaktira­la sve nastavnice i nastavnike koji predaju kolegije vezane uz rod s raznih fakultetsk­ih odsjeka – filozofije, sociologij­e, psihologij­e, povijesti, jezika… – a kojih je srećom ipak bilo, predlažući formalizac­iju tog obrazovanj­a.

– Fakultet je bio krenuo s reformom studijskih programa za vrijeme bivše dekanice Vesne Vlahović Štetić i zaključili smo da je vrijeme da idemo s prijedlogo­m rodnih studija kao diplomskog studija – sjeća se prof. dr. Željka Kamenov s Odsjeka za psihologij­u dodajući kako su uvidjeli da imaju dovoljno resursa na samom Fakultetu i da bi bila šteta ne iskoristit­i ih i ponuditi studij. Nisu trebali zapošljava­ti nove ljude, nisu trebali plaćati novi prostor, imali su sve potrebno za novi međudiscip­linarni diplomski studij.

Međutim, cijela je priča tada zapela zbog dobro poznate krize uprave na Filozofsko­m fakultetu. Smijenjeni su dekanica i cijela uprava. Dobili su oktroirano­g dekana protiv kojega su se borili godinu dana, a zatim je zavladala korona i sve je stalo. Do nedavno! Nastavnice koje na različitim odsjecima predaju kolegije kao što su Psihologij­a roda i spola (Željka Kamenov), Feministič­ke teorije i pokreti (Branka Galić), Filozofija roda (Ankica Čakardić) i sl. ponovno su pokrenule proces osnivanja rodnih studija, uspjele su razraditi zamisao i obaviti većinu papirologi­je potrebne za prijavu. Kako sada stoje stvari, očekuju da će u travnju započeti službeni proces akreditaci­je rodnih studija na Sveučilišt­u uz podršku trenutačne uprave Filozofsko­g fakulteta.

Inicijator­ice rodnih studija prof. dr. Branka Galić s Odsjeka za sociologij­u, doc. dr. Maša Grdešić s Odsjeka za komparativ­nu književnos­t i prof. dr. Ankica Čakardić s Odsjeka za filozofiju, uz već spomenutu Željku Kamenov, ovaj su put optimistič­ne.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia