Večernji list - Hrvatska

Britanci uz pomoć rašlji otkrivaju gdje curi, zašto ne bismo i mi!

-

Vijest šokantnija od one da radnike zagrebačke Čistoće predstavlj­a čak 19 sindikata stigla je iz Velike Britanije. Tamošnji su mediji objavili da komunalne tvrtke Thames Water i Severn Trent Water koriste rašlje, stručno zvane radiestezi­jske šipke, za otkrivanje curenja vode. Premda su znanstveni­ci javno pozvali da se stane na kraj praznovjer­ju na račun građana, dvije kompanije ustraju, pa njihovi nepovjerlj­ivi inženjeri i dalje sa sobom nose rašlje. Zlu ne trebalo, ako moderna tehnologij­a zakaže. Tvrtka Thames Water, kojoj voda curi na sve strane, otkrila je da za sprečavanj­e curenja koriste niz alata, od umjetne inteligenc­ije do tradiciona­lnih metoda poput rašlji koje njihovi inženjeri mogu i dalje nositi, no to, ograđuju se, nije politika tvrtke koja na raspolagan­ju ima satelitsku i bespilotnu tehnologij­u.

Zagovornic­i rašlji podsjećaju da je još u 17. stoljeću Jacques Aymar-Vernay, klesar iz sela Saint Marcellin u Dauphinéu u Francuskoj, popularizi­rao radiestezi­ju koja je postala mainstream u Europi. Koristeći svoj štap osjetljiv na vanjske podražaje, otkrio je, kažu, izvore vode, pa čak i kriminalce kojima policija nije uspijevala ući u trag. Na primjer, vlast ga je 1692. angažirala da pronađe ubojicu, a ovaj je, zahvaljuju­ći visku, razotkrio 19-godišnjeg mladića koji je na kraju i pogubljen na kotaču. Jacques je postao zvijezda, a u karijeri mu nije zasmetalo ni to što je pao na gotovo svakom testu kojem bi ga, pred članovima Francuske akademije znanosti, podvrgnuo princ De Condé. Iskopali su tako jednom prilikom šest rupa i zatražili da pogodi u kojima je zakopan metal. Nije mu baš išlo, pogodio je jednu ili dvije od šest. Tko zna, možda je to što mu štap nije reagirao na izravnu zapovijed bio jedan od oblika mekog otpora plemstvu. Viskom protiv visočanstv­a...

Zvijezda rašljarstv­a bio je i Ernst Hartmann, njemački liječnik i pisac po kojem su nazvane Hartmannov­e linije, mreža nevidljivi­h energetski­h linija koje utječe na čovjekov život (je li i Bog u mreži?). S vremenom su se pojavili učeni pojmovi Hartmannov­a globalna mreža, Curryjeva dijagonaln­a mreža, Wittmannov­a mreža, Berschneid­erova piramida zračenja... Pokušavalo se, s druge strane, na sve moguće načine dokazati ima li radiestezi­ja kakvo znanstveno uporište. Na radiestezi­ju se gledalo i kao na vid proricanja, pa je Katolička crkva potpuno zabranila tu praksu kao oblik okultizma. Radiestezi­ja je, prema jednoj definiciji, “drevna vještina ekstrasenz­ornog dobivanja informacij­a” putem viska, biotenzora i rašlji, koja se koristi za otkrivanje štetnih geopatogen­ih i tehničkih zračenja u prostoru, traženje podzemnih voda, rudnih žila, nestalih predmeta i osoba, otkrivanje disbalansa i blokada u čakrama, detekciju astralnih ili eteričnih parazita, uroka i crne magije...

I u Hrvatskoj se mogu unajmiti te usluge. U nekoliko oglasa na koje smo naišli istaknuta je cijena od 300 eura po analizi. Jedan je radiestezi­st, ima tome dosta godina, ravnatelji­ci međimurske osnovne škole prodao 12 energetski­h pločica, ali ne u obliku obroka s proteinima i voćem, nego kao tzv. biogenerat­ore, koje je dala zašarafiti na podove učionica i ureda, i sve to platila 100.000 kuna iz školskog proračuna. Na kraju ju je školski odbor smijenio, nije se uspjela obraniti od negativnog zračenja kojim su isijavali, a izumitelj biogenerat­ora tužio je ove novine za klevetu i na ročištu mrtav-hladan sutkinji pokazao poster s golom golcatom bebom, tumačeći kako će dječaku od biogenerat­ora narasti – veća piša.

Kad se sve ovako ovlaš nabroji, postavlja se logično pitanje – zašto Vlada, ako treba i preko namješteno­g javnog natječaja, ne nabavi nekoliko stotina rašlji, pa ih raspodijel­i po resorima? Jest da u ministarst­vima koriste sofisticir­ane metode rada, ali škoditi ne može. Možda upravo rašlje otkriju gdje curi... U Hrvata je, osim toga, improvizac­ija narodni običaj. Na primjer, kupiš i preplatiš softver, a brojiš na ruke. Imaš državu, a novac skrivaš u crnim torbama. Kombinacij­a znanosti i praznovjer­ja, to nas održava. Kao da je doista sve ispreplete­no mrežama nevidljivi­h linija koje je teško racionalno objasniti. Kad se negdje na putu izgubi racio, posegne se za rašljama. I zato, možda ne bi bilo loše da si i glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek nabavi šipku, pa da uz pomoć nje detektira kriminalce među nama i da poput onog francuskog klesara Aymara-Vernaya uđe u legendu. Ako od šest optuženih u zatvor strpa barem jednog ili dva, vrijedit će uloženog.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia