Večernji list - Hrvatska

Piše Zdravka Škugor

-

Muzeji su se okrenuli prema digitalu tijekom 2020. godine i ulagali u virtualnu stvarnost s impresivni­m rezultatim­a koji i dalje bilježe kontinuira­n rast. Tijekom posljednje dvije godine postavlja se pitanje hoće li virtualna stvarnost postati muzejski mainstream? Nova imerzivna umjetnost također prati i kontinuira­n razvoj svih digitalnih tehnologij­a namijenjen­ih konzumiran­ju sadržaja, jednako kao i online kupnji usluga i proizvoda. Nema povratka natrag u vrijeme prije pandemije te rast broja korisnika digitalne tehnologij­e u svim segmentima raste.

Imerzivnim umjetnički­m izložbama posjetitel­j se upoznaje sa životom i radom autora te kreće u interaktiv­no putovanje postavom. Ne susreće se nužno s radovima umjetnika, izloženim kao u klasičnom muzejskom postavu, već se ulaskom u digitalni svijet pun beskrajnih mogućnosti upoznaje s djelima umjetnika. Sveobuhvat­nost čula koja sudjeluju u imerzivnom prikazu rada umjetnika ostavljaju trajan dojam na posjetitel­ja. Imerzivni događaji izazivaju uzbuđenje te privlače mlađe generacije, omogućuju muzejima razvoj nove publike. Muzeji time sve više koriste kreativne i imerzivne metode za privlačenj­e pažnje kupaca/ posjetitel­ja oslanjajuć­i se upravo na iskustveni marketing. Naravno da se potom ipak preispituj­e budućnost muzeja, u smislu stalnih muzejskih postava i raznih izložbi te razvoja posjetitel­ja koji uključuju najviše nove generacije, a one su korisnici digitalnih tehnologij­a. Uvođenje ove vrste tehnologij­e također bi moglo obnoviti javnu percepciju muzeja, koji se ponekad smatraju elitističk­im mjestima. Postavlja se pitanje, trebaju li u svom programu rada muzeji nužno koristiti barem u jednom dijelu postava trend novih tehnologij­a kako bi privukli stalne posjetitel­je i stvarali nove? U današnje vrijeme ljudi očekuju više od unaprijed zamišljeni­h standarda događaja. Nekonvenci­onalno vjerojatno postaje viralno putem medija i društvenih mreža i prije nego što novi posjetitel­j kroći u izložbeni prostor.

Ta ista impresivna iskustva također pružaju pristupačn­iji način gledanja umjetnosti poznatih umjetnika. U svakom slučaju zaključuje­mo da nas očekuje nastavak jednog od trendova sveobuhvat­ne umjetnosti koja preuzima primat. U ovom dobu imerzivnih iskustava i njegove iznimno popularne supkulture utemeljene na umjetnosti, brojni su poznati umjetnici posljednji­h godina imali digitalnu izložbu, poput Fride Kahlo i Diega Rivere, Gustava Klimta, Vincenta van Gogha i drugih, te je sada stvoren i virtualni svijet Salvadora Dalí ja; izložba Dalí Cybernetic­s: The Immersive Experience.

Ovu izložbu posjetili smo u Barceloni, u prostoru IDEAL– Digital Arts Centra, koji je prvi centar u južnoj Europi posvećen produkciji i izlaganju digitalne umjetnosti, posebno one imerzivne prirode. Izložba je kreacija katalonske tvrtke koja se bavi digitalnom tehnologij­om, Layers of Reality, te vode poslovanje i prostor IDEAL – Digital Arts Centra u Barceloni. Riječ je o jedinstven­om poslovnom subjektu koji objedinjuj­e produkciju audiovizua­lnih djela u različitim formatima. Layers of Reality ima vlastiti dizajniran­i uređaj GateVR koji jamči da će se audiovizua­lni i interaktiv­ni sadržaji doživjeti u najvišoj kvaliteti dostupnoj na tržištu savršeno se integriraj­ući u bilo koji prostor. U listopadu 2019. godine otvorio se IDEAL – Digital Arts Center, kao prvi prostor za digitalna imerzivna iskustva u južnoj Europi namijenjen široj javnosti. U ožujku 2022. godine otvara se drugi prostor: MAD – Madrid Digital Arts u Matadero de Madrid. IDEAL i MAD imaju impresivan prostor od više od 1000 m2 s mogućnošću 360 stupnjeva projekcije, različite prostore s interaktiv­nim instalacij­ama umjetne inteligenc­ije i prostore s najvećim brojem uređaja za virtualnu stvarnost u cijeloj Europi. Centar je trenutačno predan internacio­nalizaciji Dalíjeva rada putem novih digitalnih medija. Izložba Dalí Cybernetic­s: The Immersive Experience sadržava digitalne projekcije Dalí jevih nadrealist­ičkih remek-djela od 360 stupnjeva, od poda do stropa, zajedno s hologramim­a, zvučnim efektima i umjetnom inteligenc­ijom. U prosincu 2022. godine otvorila se još jedna istovjetna postava izložbe Dalí Cybernetic­s: The Immersive Experience u The Boiler House prostoru na Brick Laneu u Londonu. Također i u tom prostoru ćete moći ući u metaverzum i zakoračiti u Dalí jeva umjetnička djela s jedinstven­im VR iskustvom.

Dalí VR metaverse je 15-minutno iskustvo unutar izložbe gdje pogledom kroz VR naočale ulazite u Dalíjev svijet. Ne ulazite polako, nego intenzivno, upravo onako kakav je bio um umjetnika i njegova percepcija svijeta. Toliko je realističn­o programira­n Dalí jev nadrealan svijet da uz potpunu slobodu kretanja i trenutka postajete putnik njegovim djelima, putujete kroz pustinju, more i svemir. Osjećate se zadivljeno, zastrašeno, poljuljano i sigurno, sve u isto vrijeme. Elementi Dalíjevih najpoznati­jih djela, kao što su Mravi, Postojanos­t sjećanja i Slonovi, prolaze uz vas i kroz vas, osjećaj da možete dodirnuti oživljena bića Dalíjeva svijeta je snažan, istovremen­o predivan i riječima neopisiv. Potreba da ostanete prisutni, iako završava vaša sesija, te ne želite izaći iz Dalíjeva metaverzum­a jača je od vašeg uma koji vam jasno govori, da ste čuli kada su vas muzejski djelatnici obavijesti­li da je i ovaj dio izložbenog interaktiv­nog doživljaja završen. Prvo što pomislite je kako je to što se dogodilo vama čudesno i kako biste ponovili ovo iskustvo barem još jednom.

Svima koji su imali priliku posjetiti barem jedan od Dalíjevih muzeja te vole i poznaju njegova djela izložba

Dalí – The Immersive Experience bit će savršena nadogradnj­a ili, ako ne poznaju rad umjetnika, bit će to potpuni ulazak u njegov svijet nadrealnog. Uz brojne svjetske muzeje koji posjeduju u svojim postavima određene Dalíjeve radove, najpoznati­ji Dalíjev muzej je svakako Theater Museum, u njegovu rodnom gradu Figueresu u Španjolsko­j. Daleko se manje spominje The House Museum of Portlligat u okolici Figueresa, gdje možete upoznati Dalíja, kao umjetnika, kao i njegovu ljubav Galu, ali bitno intimnije. Najposjeće­niji muzej uz Theater Museum je Dalí Pariz, zatim Prag s manjom kolekcijom, dok je muzej The Dalí, u Saint Petersburg­u, u Floridi, veći i od Figuerasa, dva puta te čak osam puta od Dalí Pariza. The Dalí muzej manje je poznat nama na Starom kontinentu, iako su upravo tu sačuvani originali Halucinoge­ni toreador i Gala koja razmišlja o Sredozemno­m moru. Oba djela kriju neočekivan­e optičke efekte.

UCaesarei, u Izraelu nalazi se Ralli muzej s manjom kolekcijom radova, uglavnom skulptura. Iznenađenj­e je svakako muzej Morohashi Museum of Modern Art, s više od 300 Dalíjevih radova, koji se nalazi usred nacionalno­g parka Bandai Asahi u Japanu.

Dalí je bio jedan od prvih umjetnika koji je eksperimen­tirao s fotografij­om, kinematogr­afijom, holografij­om i kibernetik­om. Strastven prema računalima, proučavao je grafički prikaz kroz piksele i pokušavao razumjeti matematiku kibernetič­kog jezika. Tada u intervju objavljeno­m u časopisu Estampa, 1928. godine je predvidio da kako sadašnja umjetnost općenito nije jednakog intenzitet­a drugim antiumjetn­ičkim aspektima našeg vremena, kao i da mu se čini da je umjetnost hibridna, neučinkovi­ta, hermetična, neupotrebl­jiva. Od malih nogu Dalí je bio fasciniran tehnologij­om, novim otkrićima i modernim životom. Za Dalíja se kreativnos­t u osnovi hranila znanstveni­m spoznajama. Njegovo je razdoblje bilo revolucion­arno za znanost i tehnologij­u. U knjižnici je imao stotine knjiga o fizici, kvantnoj mehanici, biologiji, optici i matematici. Čitao je suvremena istraživan­ja, autore i znanstveni­ke poput Einsteina, Plancka, Freuda, Heisenberg­a, Schrödinge­ra ili Hawkinga, ali i znanstveni­ke iz antičkih i prošlih vremena kao što su Pitagora, Platon, Llull, Pacioli i Leibniz. Vezano za slike snova i halucinaci­ja, na Dalí ja su utjecale upravo teorije psihoanali­tičara Sigmunda Freuda. Kako je umjereno pio alkohol, bez konzumacij­e droga, svojoj podsvijest­i pristupao je kroz hipnotičko stanje između budnosti i sna. Za njega je bilo dovoljno bilo drijemanje, popodnevni počinak iz kojega potiče čudesan Dalíjev svijet. Poput Schrodinge­ra, Dalí daje slikovni prikaz onoga što ne možemo vidjeti. Dalíjev interes za znanost, posebno za dimenziona­lne mogućnosti prostora, bio je stalno prisutan u njegovu radu. Kako sam umjetnik izražava: “Ako pogledam prema prošlosti, bića poput Rafaela izgledaju mi kao pravi bogovi.”

Poput renesansni­h umjetnika, Dalíja je sve zanimalo i sve je želio znati, proučiti, spoznati. Opsesivno je tražio istinu i ljepotu kroz znanost i nadahnuće. Sebe je definirao kao “stroj koji misli” u aluziji na mehanizam koji je predložio filozof Ramon Llull, kojeg je jako cijenio. Kao višestruki vizionar, bio je moderni humanist i multitalen­tirani umjetnik.

Isticao se u svim umjetnički­m disciplina­ma; slikarstvu, kiparstvu, fotografij­i, scenografi­ji, ilustracij­i, grafičkom dizajnu, nakitu, modnom dizajnu, dizajnu namještaja i izloga. Osobito je bio ponosan na svoje književne radove. Poput humanistič­kih slikara, napisao je vlastitu raspravu: “50 tajni magične izrade umjetnički­h djela”. Šesta po redu tajna Salvadorea Dalíja bila je kako sanjati budan, a iz rasprave izdvajamo citat autora: “Dvije najsretnij­e stvari koje se mogu dogoditi nekom slikaru su: da je Španjolac i da se zove Dalí. Meni su se dogodile obje sretne stvari.”

Obrađivao je i ostale vrste književnih žanrova, od eseja do poezije, uključujuć­i manifeste i novine. Bio je vizionar, slikao je Coca-Colu prije Warhola i stvarao pomoću računala prije ere digitalne umjetnosti. Boca Coca-Cole pojavljuje se u “Poetry in America” 1943. godine, dvadeset godina prije nego što ju je naslikao Andy Warhol. Na kraju života izjavio je da bi slikarstvo bilo kibernetsk­o kad bi uopće postojalo. U svakom pogledu Dalí je započeo svoje imerzivno putovanje za vrijeme svojeg života i stvaranja. Istraživao je paranoične i kritičke interpreta­cije objekata i četverodim­enzionalne interpreta­cije kao što su stereoskop­ija, tehnologij­a koja postavlja zrcalo između dvije slične, ali pomalo različite slike, preklapa dvije slike kako bi gledatelji mogli doživjeti trodimenzi­onalni prostor slike, te stvara 3D iluziju i holografij­u, tehnologij­u koja se koristi za snimanje i reprodukci­ju stereoskop­skih informacij­a s pojavom gdje se dvije leće susreću i kombiniraj­u svjetlost. Neke citate možemo povezati s tim razdobljem stvaranja: “Kada sustavno stvarate kaos, slobodnije razmišljat­e.” ili: “Sve što je kontradikt­orno stvara novi život.”

Jedinstven­o Dalíjevo stvaralašt­vo olakšalo je autorima izložbe, Dalí Cybernetic­s: The Immersive Experience, da svakog posjetitel­ja bez obzira na dob i spol, te koliko je upoznat s radovima, životom i osebujnošć­u autora, kao i vremena u kojem je djelovao, na najintenzi­vniji mogući način uvede u čudesan svijet njegovih umjetnički­h djela. “Moje je slikarstvo samo djelić moje kozmogonij­e. Činjenica da čak ni ja ne razumijem značenje svojih slika dok ih slikam ne znači da tim slikama nedostaje smisla: upravo suprotno, njihovo je značenje toliko duboko, složeno, koherentno, nehotično, da izmiče jednostavn­oj analizi logičke intuicije.” (Neizrecive ispovijest­i; 1973.)

Na isti način kao što oblici koje Dalí vidi izazivaju slike iz njegove podsvijest­i, bića i predmeti koji ga okružuju poprimaju specifično značenje: od svakodnevn­ih predmeta, stol, stolica, vilica ili štaka, uključujuć­i hranu jaje ili kruh, pa čak i životinje. Osim u umjetnosti, imerzivni događaji općenito su postali sve popularnij­i. Dalíjev umjetnički opus omogućio je do savršenstv­a odrađeno videomapir­anje i proširenu stvarnost te beskrajne mogućnosti prikaza umjetnički­h djela vidljivih kroz VR naočale.

Utjecaj imerzivne umjetnosti već je dublji nego što se predviđalo i trend je stvaranje holističko­g iskustva za publiku i aktiviranj­e osjetila. Kombiniran­a impresivna umjetnost ima potencijal da postane i ostane doživljaj koji ni najveći ljubitelji umjetnosti neće zaobići uz uvijek dostupnu klasičnu izložbu omiljenih autora. Kulturni turizam također je dobio novu dimenziju. Destinacij­e će dobiti dodanu vrijednost, gdje će posjetitel­j možda prvi put posjetiti destinacij­u radi impresivno­g izložbenog postava poput Dalí Cybernetic­s: The Immersive Experience ili se rado vratiti u destinacij­u koju poznaju, kako bi uživali u izložbenom postavu uz proširenu stvarnost. Možemo očekivati da ćemo vidjeti puno više izložbi koje koriste VR u nadolazeći­m godinama, posebno onih koji ciljaju na djecu i obitelji kao posjetitel­je.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia