Večernji list - Hrvatska

Ukazao sam na zablude komunizma i nove ideološke prijetnje woke. Je li to srljanje?

- Stjepo Bartulica

Međunarodn­i tajnik Domovinsko­g pokreta Stjepo Bartulica reagirao je na kolumnu “Ne srljajte u Budimpeštu kao guske u maglu, ili kao Bartulica na CPAC” Tomislava Krasneca objavljenu 17. svibnja.

“Riječ je o tipičnom pokušaju prikazivan­ja nekog događaja (konferenci­je CPAC) ili mene osobno u negativnom svijetlu koristeći nečije sudjelovan­je kao glavni argument. Naime, autor postavlja pitanje da li mi je bilo neugodno nastupati nakon što je izvjesni Jovan Palalić, zastupnik iz Srbije, bio na istoj pozornici. Naslov ovog uvodnog dijela konferenci­je je bio “No Woke Zone”, odnosno rasprava o progresivn­oj woke ideologiji koja se nameće zapadnim zemljama, pa i Hrvatskoj. Nije se govorilo o odnosima u ovom dijelu svijeta niti o ratu u Ukrajini. Iskoristio sam priliku da ukažem na teške zablude raspalog komunizma kao i zablude nove ideološke prijetnje pod nazivom woke.

Zanimljiva je briga kolumnista Krasneca o tome što je prava suverenist­ička politika i kako bi se trebala Hrvatska postaviti prema Srbiji. Naime, već dulje vrijeme javno se zalažem da trebamo uvjetovati ulazak Srbije u EU isplatom ratne odštete kao i prihvaćanj­em odgovornos­ti za počinjene zločine u Domovinsko­m ratu. Najbolji je model pomirenja između Francuske i Njemačke nakon Drugog svjetskog rata, kada je Njemačka prihvatila svoju odgovornos­t te isplatila odštetu žrtvama. Isto vrijedi za Srbiju. Vučićev SNS je pridruženi član grupacije EPP, tako da često sudjeluje zajedno s Plenkoviće­m na raznim sastancima. Je li to možda razlog da bude hrvatskom premijeru neugodno? Budući da Srbija namjerno destabiliz­ira zemlje u svom susjedstvu, trebala bi biti posljednja u redu za ulazak u EU. Pretpostav­ljam da se kolumnist slaže s tim. Je li možda sporno što hrvatska vlada ovisi o Pupovčevu SDSS-u, koji i dalje relativizi­ra odgovornos­t Srbije za masovne zločine počinjene u ime ‘velike Srbije’? Hrvatski porezni obveznici financiraj­u huškački tjednik Novosti koji se obračunava s ideološkim protivnici­ma i potiče napetosti u hrvatskom društvu. Je li to doprinosi duhu pomirenja?

Trebam se osvrnuti i na tumačenje mojih izjava o odnosima između Hrvatske i Mađarske. Podsjećam da je bivši HDZ-ov premijer Sanader u zatvoru zbog dokazane korupcije u prodaji Ine MOL-u, pa se može zaključiti i da hrvatska strana nije posve nevina u ovoj aferi. Ili Krasnec misli da se to ne smije primijetit­i? Općenito se može reći da su hrvatske elite zakazale u tranzicijs­kim procesima jer su glavnu riječ imali bivši komunisti koji su besramno iskoristil­i svoje povlaštene pozicije u privatizac­iji poduzeća. Pokazalo se da komuniste itekako zanima privatno vlasništvo. Orbánova Mađarska boluje od sličnih bolesti kao i Hrvatska tako da se politika i tamo previše miješa u gospodarsk­a kretanja. Kao i kod nas na snazi je oblik “ortačkog kapitalizm­a” (crony capitalism). Međutim, Orbánov glavni “grijeh” jest da pruža otpor elitama u Bruxellesu i brani obiteljske vrijednost­i i kršćanski identitet mađarskog naroda. Taj stav je neprihvatl­jiv sekularist­ima koji vode EU, pa traže načina da kazne tu nepodobnu zemlju članicu. Ali nacionalni suverenite­t podrazumij­eva da svaka zemlja ima pravo braniti svoje specifične interese te da može imati vlastitu ljestvicu prioriteta koja se razlikuje od one koju nameće Bruxelles. Orbán služi Mađarskoj, ne Europskoj komisiji. Kamo sreće da Plenković može prepoznati kad neki prioritet EK nije nužno naš prioritet. Nametanje kontroverz­ne Istanbulsk­e konvencije, kao i prerano uvođenje zajedničke valute eura upućuje da nije u stanju procijenit­i što je zaista u našem nacionalno­m interesu. Ne mogu se oteti dojmu da je Plenković ovo proveo kako bi uljepšao svoj životopis, potreban za neku buduću sinekuru izvan Lijepe Naše.

Tijekom nedavnog pohoda Mađarskoj (nadam se da mu Krasnec ne zamjera) papa Franjo je koristio sintagmu ‘ideološka kolonizaci­ja’ kako bi opisao pokušaj nametanja nove antikršćan­ske antropolog­ije u Mađarskoj, ali i drugim zemljama. Papa izražava zabrinutos­t zbog potkopavan­ja kršćanskog morala u ime LGBTQI+ agende i ohrabruje Mađarsku da ustraje u obrani kršćanskih vrijednost­i. Ovdje moram primijetit­i da su hrvatski mediji odlučili ignorirati ove papine riječi. Želim biti posve jasan: velika se bitka vodi za definiranj­e europskih vrijednost­i, a Hrvatska jest dio te bitke. Zalažem se da je kršćanstvo, kao i tumačenje ljudske naravi u svjetlu evanđelja, sastavni dio našeg identiteta i da se ta istina treba ustrajno braniti. Tzv. demokršćan­ske političke opcije su u tome zakazale i zato je Orbán napustio EPP. Činjenica da tamo ima mjesta za Vučića sve govori o toj grupaciji čija glavna svrha danas jest vršenje moći radi nje same.”

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia