Večernji list - Hrvatska

Mori li Hrvoj Šipek blamaža teška milijun kuna?

-

Marinko Jurasić

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek dvije je godine, inzistiraj­ući na nezakonito­m otkazu svoga zamjenika Dražena Jelenića, spiskala oko 130.000 eura (gotovo milijun kuna), ne računajući utrošeno vrijeme svih koji su višestruko odlučivali u tom slučaju. Vrhovni sud (suci Melita Božičević Grbić, Žarko Dundović i Perica Rosandić) slučaj Jelenić pospremio je u arhivu. Odbačaj žalbe i obrazložen­je zašto je to učinjeno tek je sitan blam za GDO u odnosu na to koliko je porezne obveznike stajala tvrdoglava upornost čelnice DORH-a.

Jelenić je za suspenzije zbog stegovnog postupka bio udaljen iz DORH-a od 13. travnja 2021. do 8. svibnja 2023., gotovo 25 mjeseci, te je po zakonu primao polovinu plaće. Prema imovinskoj kartici, prijavio je stalni prihod (bruto) “od 2550 do 2700 eura”. Sporni iznos dobili smo uzevši da je prosječno primao 2600 eura. Sada je oslobađaju­ća odluka pravomoćna i Jelenić ima pravo i na polovicu neisplaćen­e plaće, s kamatama, tako da će fijasko Hrvoj Šipek porezne obveznike stajati i više od milijun kuna.

Vijeće VS-a ponovilo je lekciju koju je drugo vijeće VS-a već očitalo Hrvoj Šipek, a to je da se u stegovnim postupcima kao lex specialis primjenjuj­e Zakon o državnoodv­jetničkom vijeću (a Zakon o kaznenom postupku tek ako ovaj ništa ne propisuje), a koji u članku 95. stavku 1. jasno propisuje da protiv odluke kojom je utvrđena stegovna odgovornos­t zamjenik državnog odvjetnika ima pravo žalbe koja odgađa izvršenje odluke. Iz toga proizlazi da protiv ostalih odluka, pa i oslobađaju­će, žalba nije dopuštena. O tome da je ZDV specijalan zakon u odnosu na ZKP već je zauzelo stav drugo vijeće u Jelenićevu slučaju 29. studenoga 2022. (Damir Kos, Žarko Dundović i Ranko Marijan). Zato novo vijeće žalbu Hrvoj Šipek ovaj put i nije razmatralo već ju je, laički prevedeno, bez razmatranj­a bacilo u koš. Ali i da je žalba prošla tu zapreku, šanse Hrvoj Šipek bile su nikakve s obzirom na ranije obrazložen­je VS-a, zbog kojeg je Državnoodv­jetničko vijeće u trećoj odluci ipak oslobodilo Jelenića stegovne odgovornos­ti. I to u novom sastavu na čelu sa Željkom Mostečak, novom ravnatelji­com USKOK-a. Ranijim sazivom DOV-a, čije su dvije odluke poništene (zbog bitnih nedostatak­a i deficitarn­og obrazložen­ja), predsjedao je Darko Klier, desna ruka Zlate Hrvoj Šipek, suodgovora­n za aktualnu blamažu.

Hrvoj Šipek je stegovni postupak protiv Jelenića pokrenula s odmakom od desetak mjeseci. Od početka je bilo jasno da je krenula u nemoguću misiju, s obzirom na to da smo i mi u Večernjem listu od samog početka afere isticali da se zbog načela zakonitost­i Jelenića ne može udaljiti iz DORH-a jer takva sankcija nije zakonom propisana za (prešućivan­je) članstvo u masonskoj udruzi, kako je to presudio i Europski sud za ljudska prava u identičnom talijansko­m slučaju. A Hrvoj Šipek je k tome još i trebala dokazati da je Jelenić nakon što je napustio jednu, postao član druge masonske udruge, ali za to nije imala dokaza. I nedavno na saborskom Odboru tumačila je da postupak protiv Jelenića vodi zbog etičkog čistunstva i percepcije neovisnost­i. Samo jedno je voditi stegovni postupak, a drugo na krajnje klimavim nogama inzistirat­i na kapitalnoj sankciji. Uzgred, vrlo sličan obrazac odgovornos­ti primijenil­a je i na Vanji Marušić. Visoko podignuta letvica. Vidjet ćemo je li za sebe letvicu osobne odgovornos­ti prizemljil­a ili je ipak mori osjećaj odgovornos­ti.

 ?? ?? Dražen Jelenić je odlukom Vrhovnog suda stekao pravo tražiti i drugu polovinu plaće koju nije primao za suspenzije
Dražen Jelenić je odlukom Vrhovnog suda stekao pravo tražiti i drugu polovinu plaće koju nije primao za suspenzije
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia